Ázsia és Ausztrália Országról országra Színes mozaikok a nagyvilágból

Kína véget vet az egykepolitikának

Kínában véget vetnek az egykepolitikának, a Kínai Kommunista Párt (KKP) Központi Bizottsága úgy döntött, hogy a korábbi szabályok enyhítésének folyamatában mindenkinek engedélyezni fogják a két gyermek vállalásának lehetőségét - jelentette az állami média csütörtökön.

Az ország legmagasabb szintű döntéshozó szervének négynapos plenáris ülésén hozott döntés hatályba lépéséhez a törvényhozás jóváhagyására lesz szükség. A parlament legközelebb jövő tavasszal ül össze.

A központi bizottság közleménye szerint a határozat célja a demográfiai folyamatok egyensúlyba hozása. Az elmúlt évtizedek születésszabályozási gyakorlata következtében ugyanis a kínai népesség gyors ütemben öregszik, a hagyományosan fiúgyermeket előnyben részesítő társadalomban pedig vészesen felborult a nemek aránya.

Az 1970-es évek végén bevezetett, általában egy gyermeket engedélyező politikán több ízben apró korrekciókat hajtottak végre, míg legutóbb mindazon házaspároknak engedélyezték a két gyermek vállalását, akik közül legalább az egyik egyke.

Mivel az elmúlt években bevezetett kedvezmények ellenére a szakértők továbbra is kritikusnak látják az ország demográfiai kilátásait, a korlátozások feloldását korábban több alkalommal is kezdeményezték szakmai szervezetek, illetve területi kormányzatok. Az illetékes állami felügyelet azonban rendszeresen azt válaszolta, hogy a családtervezést még hosszú ideig keretek között kívánják tartani. A mostani döntés is csupán a két gyermek (és nem több) vállalását teszi lehetővé.

A kínai demográfusok azt állítják, hogy ha nem vezetik be az egykepolitikát, akkor 2011-ig 400 millióval több gyermek született volna, a világ népessége pedig 2011 októbere helyett már 2006-ban elérte volna a hétmilliárdot. Ezen túl a környezet túlzott megterhelésének elkerülését is az érvek közé szokták sorolni.

Pekingben egyre többen vállalhatnak második gyereket

Több mint 53 ezer pekingi házaspár kérvényezte, hogy második gyereket vállalhasson, miután tavaly februárban a fővárosban is lazítottak a korábbi születésszabályozási elveken – számolt be a kínai állami média szombaton.

Az idén szeptember végéig már csaknem 48 ezer 400 pár meg is kapta az engedélyt, az anyák 57 százaléka 31 és 35 év közötti. A demográfusok szerint az évtized végére a szabályok megváltoztatásának eredményeként 270 ezer második gyermek születik majd Pekingben, meghaladva az évi 54 ezret.

Számítások szerint a több mint 20 milliós metropoliszban ekkor lesz a csúcspont, majd csökkenő tendenciára vált a születések száma.

Pekingben az első nyolc hónapban több mint kétszer annyian vállalkoztak második gyerekre, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Ennek ellenére megfigyelők szerint az engedékenyebb jogi körülményeknek a gyermekvállalási kedvre és a születések számára gyakorolt hatását egyelőre nem szabad túlértékelni.

Országosan fokozatosan, egy 2013 végén meghozott politikai döntés eredményeként vált lehetővé a második gyermek vállalása olyan házaspárok számára is, akiknek az esetében az egyik szülő egyedüli gyermek. Korábban ehhez mindkét szülőnek egykének kellett lennie. A nemzetiségiekre és vidékiekre akkor még más kedvezmények vonatkoztak, mint a fővárosiakra.

Az Országos Statisztikai Hivatal által készített egyik felmérés szerint a második gyerek vállalására jogosultaknak, vagyis becslések szerint országosan mintegy 11 millió házaspárnak körülbelül a 40 százaléka szándékozik élni a kínálkozó lehetőséggel. Az első fél év végéig havi átlagban 80 ezer pár nyújtott be kérelmet.

Az 1979-ben elindított „egykepolitikának” több kedvezőtlen következménye volt, nemcsak felgyorsult a társadalom elöregedése, hanem a férfiak javára vészesen felborult a nemek aránya is. A kínai demográfusok ugyanakkor azt állítják, hogy ha nem vezették volna be a családtervezést, akkor 2011-ig 400 millióval több gyermek született volna, jelentősen nagyobb terhet róva a környezetre és a
gazdaságra.

(MTI)

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.