Ázsia és Ausztrália Országról országra Színes mozaikok a nagyvilágból

Kína véget vet az egykepolitikának

Kínában véget vetnek az egykepolitikának, a Kínai Kommunista Párt (KKP) Központi Bizottsága úgy döntött, hogy a korábbi szabályok enyhítésének folyamatában mindenkinek engedélyezni fogják a két gyermek vállalásának lehetőségét - jelentette az állami média csütörtökön.

Az ország legmagasabb szintű döntéshozó szervének négynapos plenáris ülésén hozott döntés hatályba lépéséhez a törvényhozás jóváhagyására lesz szükség. A parlament legközelebb jövő tavasszal ül össze.

A központi bizottság közleménye szerint a határozat célja a demográfiai folyamatok egyensúlyba hozása. Az elmúlt évtizedek születésszabályozási gyakorlata következtében ugyanis a kínai népesség gyors ütemben öregszik, a hagyományosan fiúgyermeket előnyben részesítő társadalomban pedig vészesen felborult a nemek aránya.

Az 1970-es évek végén bevezetett, általában egy gyermeket engedélyező politikán több ízben apró korrekciókat hajtottak végre, míg legutóbb mindazon házaspároknak engedélyezték a két gyermek vállalását, akik közül legalább az egyik egyke.

Mivel az elmúlt években bevezetett kedvezmények ellenére a szakértők továbbra is kritikusnak látják az ország demográfiai kilátásait, a korlátozások feloldását korábban több alkalommal is kezdeményezték szakmai szervezetek, illetve területi kormányzatok. Az illetékes állami felügyelet azonban rendszeresen azt válaszolta, hogy a családtervezést még hosszú ideig keretek között kívánják tartani. A mostani döntés is csupán a két gyermek (és nem több) vállalását teszi lehetővé.

A kínai demográfusok azt állítják, hogy ha nem vezetik be az egykepolitikát, akkor 2011-ig 400 millióval több gyermek született volna, a világ népessége pedig 2011 októbere helyett már 2006-ban elérte volna a hétmilliárdot. Ezen túl a környezet túlzott megterhelésének elkerülését is az érvek közé szokták sorolni.

Pekingben egyre többen vállalhatnak második gyereket

Több mint 53 ezer pekingi házaspár kérvényezte, hogy második gyereket vállalhasson, miután tavaly februárban a fővárosban is lazítottak a korábbi születésszabályozási elveken – számolt be a kínai állami média szombaton.

Az idén szeptember végéig már csaknem 48 ezer 400 pár meg is kapta az engedélyt, az anyák 57 százaléka 31 és 35 év közötti. A demográfusok szerint az évtized végére a szabályok megváltoztatásának eredményeként 270 ezer második gyermek születik majd Pekingben, meghaladva az évi 54 ezret.

Számítások szerint a több mint 20 milliós metropoliszban ekkor lesz a csúcspont, majd csökkenő tendenciára vált a születések száma.

Pekingben az első nyolc hónapban több mint kétszer annyian vállalkoztak második gyerekre, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Ennek ellenére megfigyelők szerint az engedékenyebb jogi körülményeknek a gyermekvállalási kedvre és a születések számára gyakorolt hatását egyelőre nem szabad túlértékelni.

Országosan fokozatosan, egy 2013 végén meghozott politikai döntés eredményeként vált lehetővé a második gyermek vállalása olyan házaspárok számára is, akiknek az esetében az egyik szülő egyedüli gyermek. Korábban ehhez mindkét szülőnek egykének kellett lennie. A nemzetiségiekre és vidékiekre akkor még más kedvezmények vonatkoztak, mint a fővárosiakra.

Az Országos Statisztikai Hivatal által készített egyik felmérés szerint a második gyerek vállalására jogosultaknak, vagyis becslések szerint országosan mintegy 11 millió házaspárnak körülbelül a 40 százaléka szándékozik élni a kínálkozó lehetőséggel. Az első fél év végéig havi átlagban 80 ezer pár nyújtott be kérelmet.

Az 1979-ben elindított “egykepolitikának” több kedvezőtlen következménye volt, nemcsak felgyorsult a társadalom elöregedése, hanem a férfiak javára vészesen felborult a nemek aránya is. A kínai demográfusok ugyanakkor azt állítják, hogy ha nem vezették volna be a családtervezést, akkor 2011-ig 400 millióval több gyermek született volna, jelentősen nagyobb terhet róva a környezetre és a
gazdaságra.

(MTI)

Ezt is elolvasom:
Kínában a belföldi turizmus serkenti a gazdasági növekedést

Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Hűvös tavasz 2021/04/22
    A hazánk felett átvonuló hidegfront nyomában pénteken már szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, emiatt hétfőig jelentős változás nem lesz időjárásunkban, az ország nagy részén gomolyfelhős, napos idő várható néhol kevés csapadékkal. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet. A jövő hét elején, kedden, szerdán, újabb frontrendszer vonul át felettünk, kiadósabb csapadékkal.
  • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
    Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.