A piros pont a közkutat jelöli. Jól látható, hogy a kút közelében gyakoribbak a halálesetek (vízszintes sávok). (forrás: Wikipédia)
Színes mozaikok a nagyvilágból

Ez a térkép megváltoztatta a világot

Képes-e egy térkép megváltoztatni a világot? A londoni Sohóban 1854-ben kitört kolerajárvány kialakulásának okát derítették ki a térkép segítségével, sőt a járvány terjedését is megállították.

A londoni Soho területén az 1850-es években kitört kolerajárványnak legalább 600 halálos áldozata volt. Minden bizonnyal többen estek volna áldozatul, ha nem él itt John Snow, a közelben dolgozó orvos.

Ekkor azt hitték, hogy a kolera terjedését a levegőben lévő „miasma” terjeszti. A miasma elmélete szerint a betegséget a „rossz levegő” okozza, ami a rothadó szerves anyagokból származik.

Snow nem hitt a miasmaelméletben, ő azt gondolta, hogy a városi kutak közelében lévő folyóvízbe került szennyvíz okozhatja a kolerajárványt. Azonnal elkezdte elemezni az 1854-es járvány adatait, hogy bizonyítsa elképzelését. Kikérdezte a helyi lakosokat, megkérdezte őket, hogy ittak-e a kútból és az adatok alapján olyan ponttérképet készített, ami jól mutatja, hogy a fertőzések a kút körül csoportosulnak.

Egyes esetekben a térképen ábrázolt gócponttól távolabb is voltak fertőzések, azonban valószínűleg azok az emberek a kútnál vagy a kút közelében fertőződtek meg. Erről tanúskodnak a John Snow feljegyzések is:

„Egy távolabb élő 59 éves nő naponta vitt vizet a Broad Street-i kútból, mert kedvelte. A hölgy fia értesített arról, hogy a vizet augusztus 31-én hozták a kútból, és az édesanya este, majd másnap is ivott a vízből, aki szombaton meghalt.”

„A helyi sörfőzdében a dolgozók számára engedélyezték a sörivást, és mivel kevés vizet ittak, valamint a sörfőzdének saját vízellátása volt, így kevesebben betegedtek meg.”

Kiderült, hogy a kút vizébe olyan szennyvíz jutott, amibe egy kolerás csecsemő pelenkáját dobták.

John Snow 1854. szeptember 7- én eljuttatta a megállapításait a helyi tisztviselőkhöz és meggyőzte őket, hogy vegyék le a kútról a nyomókart, hogy megakadályozzák a kút használatát. Röviddel ezután a fertőzés véget ért.

A John Snow emlékkút az eredeti helyére újratelepítve (fotó: Wikipédia)
John Snow térképe (forrás: Wikipédia)
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.