A piros pont a közkutat jelöli. Jól látható, hogy a kút közelében gyakoribbak a halálesetek (vízszintes sávok). (forrás: Wikipédia)
Színes mozaikok a nagyvilágból

Ez a térkép megváltoztatta a világot

Képes-e egy térkép megváltoztatni a világot? A londoni Sohóban 1854-ben kitört kolerajárvány kialakulásának okát derítették ki a térkép segítségével, sőt a járvány terjedését is megállították.

A londoni Soho területén az 1850-es években kitört kolerajárványnak legalább 600 halálos áldozata volt. Minden bizonnyal többen estek volna áldozatul, ha nem él itt John Snow, a közelben dolgozó orvos.

Ekkor azt hitték, hogy a kolera terjedését a levegőben lévő „miasma” terjeszti. A miasma elmélete szerint a betegséget a „rossz levegő” okozza, ami a rothadó szerves anyagokból származik.

Snow nem hitt a miasmaelméletben, ő azt gondolta, hogy a városi kutak közelében lévő folyóvízbe került szennyvíz okozhatja a kolerajárványt. Azonnal elkezdte elemezni az 1854-es járvány adatait, hogy bizonyítsa elképzelését. Kikérdezte a helyi lakosokat, megkérdezte őket, hogy ittak-e a kútból és az adatok alapján olyan ponttérképet készített, ami jól mutatja, hogy a fertőzések a kút körül csoportosulnak.

Ezt is elolvasom:
A világ leghosszabb autóbuszjárata London és az indiai Kolkata között közlekedett

Egyes esetekben a térképen ábrázolt gócponttól távolabb is voltak fertőzések, azonban valószínűleg azok az emberek a kútnál vagy a kút közelében fertőződtek meg. Erről tanúskodnak a John Snow feljegyzések is:

„Egy távolabb élő 59 éves nő naponta vitt vizet a Broad Street-i kútból, mert kedvelte. A hölgy fia értesített arról, hogy a vizet augusztus 31-én hozták a kútból, és az édesanya este, majd másnap is ivott a vízből, aki szombaton meghalt.”

„A helyi sörfőzdében a dolgozók számára engedélyezték a sörivást, és mivel kevés vizet ittak, valamint a sörfőzdének saját vízellátása volt, így kevesebben betegedtek meg.”

Kiderült, hogy a kút vizébe olyan szennyvíz jutott, amibe egy kolerás csecsemő pelenkáját dobták.

Ezt is elolvasom:
Benzol is folyik a csapból Északnyugat-Kína egyik nagyvárosában

John Snow 1854. szeptember 7- én eljuttatta a megállapításait a helyi tisztviselőkhöz és meggyőzte őket, hogy vegyék le a kútról a nyomókart, hogy megakadályozzák a kút használatát. Röviddel ezután a fertőzés véget ért.

A John Snow emlékkút az eredeti helyére újratelepítve (fotó: Wikipédia)
John Snow térképe (forrás: Wikipédia)

Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Vissza a télbe 2021/01/23
    Több hullámban érkezik nedves, egyre hidegebb levegő hazánk térségébe, emiatt vasárnap estétől visszatér időjárásunk téli jellege. A most még többfelé esőt okozó légörvény vasárnap reggelre elhagyja térségünket, pár órára a nap is kisüt, majd délután újabb légörvény érkezik és ez az esti órákban már többfelé okoz havazást, lehűlést, hatására visszatérünk a télbe.
  • Új hőmérsékleti rekordok születtek (2021.01.22) 2021/01/23
    Az átlagoshoz képest jóval melegebb időjárásnak köszönhetően két új napi hőmérsékleti rekord is született. Pénteken az Északi-középhegység tágabb környezetét leszámítva mindenhol 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, sőt a Somogy megyei Nagyatádon 16,5 fokot regisztráltunk, ezzel pedig megdőlt az 1956-ban Ásotthalmon mért 15,5 fokos érték. Így tehát új országos napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekord született. Péntekre […]