Színes mozaikok a nagyvilágból

Európa legritkább orchideáját újra felfedezték az Azori-szigeteken

Európa legritkább orchideafaját újra felfedezték az Azori-szigetek egy vulkáni gerincén - jelentették be kutatók.

Európa legritkább orchideafaját újra felfedezték az Azori-szigetek egy vulkáni gerincén – jelentették be kutatók.

A Hochstetter-orchideát már 1838-ban látták, ám csaknem két évszázadon át nem sikerült az új virágot hivatalosan is elismertetni.

Kutatók most megvizsgálták a szigetek orchideáit, és három fajukat azonosították – idézi a BBC hírportálja a PeerJ című tudományos lapban közölt tanulmányt.

Az orchideafélék a virágos növények egyik legelterjedtebb és legtöbb fajjal rendelkező családja, Európában több mint 300 fajuk él. A kutatócsoport a kilenc sziget száz meg száz virágából vett mintát, hogy DNS-üket elemezze, és részletes méréseket is végeztek rajtuk.

Két fajt találtak: az elterjedt, rövidsarkantyús orchidea minden szigeten virágzott, a ritkább, keskenyajkú csak nyolc szigeten.

A Sao Jorge-sziget egyik vulkáni gerincén azonban meglepő felfedezést tettek: egy harmadik, különlegesen ritka orchidea virított az érintetlen tájban.

Richard Bateman, a kutatás vezetője, a londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek munkatársa elmondta: még inkább meglepődött, mikor a szakirodalom tanulmányozása során rájött, hogy a különlegesen ritka virágfajt már az Azori-szigetekre látogató első komoly botanikai expedíció felfedezte 1838-ban.
(http://www.bbc.co.uk/nature/25259754)

(MTI, fotó: Wikipédia)

Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.