Magyarország Színes mozaikok a nagyvilágból

Élénk volt a turizmus tavaly

Balatonederics
A szállodaipar kiemelkedő évet zárt 2016-ban, a turizmus minden mutatója rekord szintre emelkedett tavaly - derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) legfrissebb elemzéséből.

A tavalyi év eredményeit értékelő elemzés szerint a szállodák forgalma jelentősen emelkedett, a bruttó szobaárbevétel 11,9 százalékkal 212,6 milliárd forintra nőtt, a szállodák összes bruttó forgalma 9,7 százalékkal 360,2 milliárd forintra emelkedett. A Balatoni régióban a szállodák összes forgalma 8,5 százalékkal, a szobaárbevétele 12,1 százalékkal múlta felül a bázist.
A jelentés szerint a kiemelkedő eredményekhez a tavaly decemberi erős keresletnövekedés is hozzájárult. Az év utolsó hónapjában országosan 21,4 százalékkal, Budapesten 22,2 százalékkal nőtt a külföldi vendégéjszakák száma, míg egy évvel korábban a migránsválság és a párizsi merénylet miatt csökkent a beutazó forgalom.

A külföldi vendégek számának növekedésében a vidéki szállodák messze megelőzték a budapesti hoteleket: míg a vidéki hotelekben 10,5 százalékkal, a budapestiekben csak 5,2 százalékkal volt több külföldi vendég. A fővárosban a külföldi kereslet alacsonyabb növekedését ellensúlyozta az átlag szobaár országos átlagot meghaladó emelkedése.
Tavaly országos szinten a háromcsillagos hotelek teljesítménye javult a legnagyobb mértékben. Az összes szállodai forgalomnak 51,1 százaléka, a szobaár bevételnek 46,7 százaléka realizálódott a Budapesten kívüli szállodákban.

Az elemzés szerint a kelet-közép-európai régióban vizsgált öt ország – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – között a magyarországi szállodák az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel (REVPAR) alapján 55,3 euróval a 3. helyen voltak 2016-ban. A REVPAR egy év alatt csaknem 14 százalékkal nőtt.

Ezt is elolvasom:
Világszinten 4 százalékkal nőtt a turizmus 2019-ben

A magyarországi szállodákban az összes külföldi vendégéjszaka 80,4 százalékát az Európából érkező vendégek töltötték el, 10,7 százalék az Ázsiából, 7,5 százalék az Amerikából érkezett vendégekre jutott. Az Európai Unióból 7,5 százalékkal, az európai országokból 6,9 százalékkal, Ázsiából 14,3 százalékkal nőtt a kereslet. Kínából 37,9 százalékos, Izraelből 20,3 százalékos, Dél-Koreából 26,1 százalékos volt a növekedés. A legnagyobb beutazó piacok közül különösen erős növekedés volt Csehországból (+20,2 százalék), Romániából (+16,6 százalék), a tíz legnagyobb beutazó piac között Csehország a 3., Románia a 8. helyre került.

A legnagyobb beutazó piacról, Németországból évek óta először növekedés történt 2016-ban, 0,3 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. Bár lassabban, de folytatódott a kereslet leépülése az orosz piacról, éves szinten 5,3 százalék volt a vendégéjszakák számának csökkenése, miközben az orosz-ukrán konfliktus ellenére Ukrajnából 24,4 százalékkal több vendég érkezett.
Tavaly országszerte 15 hotel nyílt 887 szobával, ebből 3 Budapesten, 12 vidéken. A magyarországi szállodai kapacitás 2016 decemberében összesen 55 ezer 222 szobából állt, ami 1,2 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. Az előkészítés vagy építés alatt álló szállodák adatai alapján a következő két évben 22 szálloda nyílhat meg Budapesten és 15 vidéken.


Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Hűvös tavasz 2021/04/22
    A hazánk felett átvonuló hidegfront nyomában pénteken már szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, emiatt hétfőig jelentős változás nem lesz időjárásunkban, az ország nagy részén gomolyfelhős, napos idő várható néhol kevés csapadékkal. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet. A jövő hét elején, kedden, szerdán, újabb frontrendszer vonul át felettünk, kiadósabb csapadékkal.
  • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
    Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.