Amerika Színes mozaikok a nagyvilágból

Brazília, a fél kontinensnyi ország – földrajz dióhéjban

Brazília Földünk ötödik legnagyobb területű és népességű állama, Dél-Amerikának csaknem felét foglalja el.

Az ország neve a brazilfa színére vezethető vissza, a brasil szó portugál jelentése: parázsvörös. Ez a fa egykor fontos exportcikk volt, ma viszont már ritkaságnak számít.

Making-pau-brasil-violin-bows
A brazilfa

Brazília a térség egyetlen portugál gyarmataként 1822-ben nyerte el a függetlenséget, 1825-ben Portugália is elismerte azt. 1889-ig az ország monarchia maradt, ekkor az általános rabszolga-felszabadítás után vált köztársasággá.

[creativ_map latitude=”-14.2400732″ longitude=”-53.1805017″ width=”100%” height=”400″ zoom=”4″ infowindow_text=”Brazília”]

Brazília regionális nagyhatalom és a világgazdaság fontos szereplője. Az 1980-1990-es évek valutaválságának kiheverése után gazdasága mára megerősödött. Az ezredforduló óta az ország gazdasági fejlődése látványos, bár az utóbbi években gazdasági növekedése megtorpant.

brazilia_gdp

Az ország GDP-jének 2/3-át már a szolgáltató szektor adja, az ipar részesedése 1/3-nál kevesebb, a mezőgazdaságé körülbelül 6%-os. A világ 6. legnagyobb munkaerőpiacával rendelkezik.

Az ország népessége főként a kedvező adottságú tengerpartokon tömörül, a városba áramlás az utóbbi fél évszázadban nagyon dinamikussá vált. Míg 1960-ban a lakosság fele sem élt városokban, addig napjainkban már több mint 87 százalékuk városlakó. A nagyvárosok képtelenek voltak lépést tartani a bevándorlás ütemével. A szegény, munkanélküli néptömegek vagy a belső városrész elhanyagolt épületeibe vagy a külvárosba költöztek. Ezeket a rossz állapotú városrészeket nevezik favelának. A brazil nagyvárost a leromlott városrészek és a kitűnő állapotú, rendezett negyedek kettőssége jellemzi.

favela
Favela (forrás: http://bealocal.com/tours/tour-in-favela)
[creativ_alertbox icon=”” colour=”red” custom_colour=””] Turisták számára túrát is szerveznek a favelaban: http://bealocal.com/tours/tour-in-favela[/creativ_alertbox] [creativ_media type=”youtube” url=”https://www.youtube.com/watch?v=yF_–AP5ByE”]

A brazil mezőgazdaság fő terméke a kávé, a szójabab, a marhahús, a dohány, a búza, a rizs, a kukorica, a cukornád és a kakaó. Legfontosabb ipari termékei a textíliák, élelmiszeripari termékek, autóalkatrészek, autók, repülőgép-alkatrészek. Brazília autógyártása dinamikusan fejlődik, az évi 2,7 millió darab gépjárművével a világ legnagyobb autógyártói közé tartozik. A cukornádból egyre több bioetanolt készítenek, amelyet autók üzemanyagaként használnak.

Meghatározó kereskedelmi partnere Kína, az Egyesült Államok, Argentína, Hollandia, Japán és Németország.

A jól érzékelhető fejlődés ellenére azonban Brazília komoly problémákkal is küzd. A nagy jövedelmi különbségek miatt egyre nagyobb a feszültség a társadalmi rétegek között. Bár a munkanélküliség csak 7-8% körüli, de az ország teljes népességének több mint ¼-e él még ma is a szegénységi küszöb alatt. Az ország tervei között szerepel a tetemes külföldi adósság csökkentése, a munkanélküliség mérséklése, a gyorsan növekvő energiaigény megteremtése és az északi országrész fejlesztése.

Sao Paulo a 20 millió feletti népességével a déli félteke óriásmetropolisa és az ország gazdasági motorja. A 12 millió lakosú Rio de Janeiro 200 évig volt Brazília fővárosa, majd az 1960-ban alapított és világhírű építészek által megtervezett Brazíliaváros vette át közigazgatási feladatait.

Rio de Janeiro
Rio de Janeiro (Fotó: Dr. Horváth József)
Sao Paulo
Sao Paulo (Fotó: Dr. Horváth József)
Rio a híres Copacabanaval
Rio, a háttérben híres strandja a Copacabana (Fotó: Dr. Horváth József)
A főváros bazilikája
A főváros bazilikája (Fotó: Dr. Horváth József)
brazil_vir_20130804
Brazília éjjel (NASA, 2013. augusztus 4.)
brazil_vir_20130804_detail
Sao Paulo és Rio de Janeiro éjjel (NASA, 2013. augusztus 4.)
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.