Címlap Színes mozaikok a nagyvilágból

A meteorológia ismertségét növelné az OMSZ új elnöke

A meteorológia ismertségének növelését tűzte ki egyik legfontosabb céljául az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) új, egyben első női elnöke.

A meteorológia ismertségének növelését tűzte ki egyik legfontosabb céljául az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) új, egyben első női elnöke. Radics Kornélia az MTI-nek adott interjújában azt is elmondta: még szorosabb együttműködést szeretne kialakítani a szakmai kormányzati szervekkel, és a társadalomban is ismertebbé tenné a szolgálatot. Kiemelte: szeretné, ha a meteorológiáról mindenkinek az OMSZ jutna eszébe.

A több mint 140 éves múltra visszatekintő meteorológiai szolgálat első női elnöke korábban a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálat időjárás-előrejelző és szakkiképző osztályvezető-helyettesi posztját töltötte be. Elmondta, a csaknem 13 éves katonai szolgálat során komoly munkafegyelmet tanult, amely mostani vezetői beosztásában nagyban segíti majd munkáját.

Radics Kornélia azt mondta: az OMSZ stabil és jó strukturális felépítésű szervezet, így ezen a téren nem látja indokoltnak az átalakításokat. Kifejtette: a nagyközönség jelentős részének csak az időjárás-jelentésről, esetleg a tavi viharjelzésről jut eszébe az OMSZ, pedig még számos olyan területtel foglalkoznak, amely az emberek mindennapjait, akár az egészségüket is befolyásolja, ilyen például a levegőkémia vagy az orvosmeteorológia. Ezért szerepel tervei között az ismertség növelése, a hétköznapi felhasználók felé nyitás.

Hangsúlyozta, hogy az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságának megőrzése miatt változatlanul a várható veszélyes időjárási jelenségek megfelelő előrejelzése a legfontosabb feladat. Ez az OMSZ veszélyjelző rendszerének kiemelt feladata.

Az OMSZ új elnöke kitért arra is: sokan azt várják, hogy hónapokra előre megmondják, milyen idő lesz. Ezzel kapcsolatban azt mondta: néhány napra előre az esetek többségében már nagy valószínűséggel tudják prognosztizálni az időjárást. Az első napra még 95-97 százalékos, de tizennégy napra már csak inkább hatvan százalékig lehet biztos az előrejelzés. A tudomány jelenlegi állása szerint nem lehet pontosan előre jelezni, hogy milyen lesz például a tél. Vannak módszerek arra, hogy az elmúlt telekből következtessenek arra, „amikor ilyen volt a november, akkor általában milyen volt a december”, de az ilyen prognózisoknak elég nagy a bizonytalanságuk – tette hozzá.

Manapság egyre több helyen, internetes oldalakon közölnek különböző meteorológiai adatokat, előrejelzéseket. Ezzel kapcsolatban az OMSZ új elnöke megjegyezte: azt egyszerűen meg lehet mondani, hogy valahol elkezdett havazni. A pontos hőmérsékleti vagy széladatokhoz, megbízható előrejelzések elkészítéséhez viszont hitelesített eszközökre van szükség, műhold- és radarképeket, numerikus modelleket kell elemezni. Az OMSZ a szükséges eszközök mellett több mint 140 éves szakmai tudással is rendelkezik – mondta.

Radics Kornélia szólt arról, hogy több fejlesztés is folyamatban van az OMSZ-nél. A szolgálat honlapján található térképek hamarosan több mérőállomás adataival egészülnek ki. Kidolgozás alatt áll továbbá egy mobiltelefonos alkalmazás, amely GPS-összeköttetéssel a pillanatnyi tartózkodási helyre vonatkozóan szolgáltatna pontos időjárási képet és előrejelzést. A közeljövő céljai között szerepel az is, hogy a gyermekekkel is jobban megismertessék a meteorológiát, s hogy megtanulják, „számíthatnak az Országos Meteorológiai Szolgálatra”. Az OMSZ új elnöke szeretne még szorosabb együttműködést kialakítani a szakmai kormányzati szervekkel, minisztériumokkal, szeretné, ha több tárcaközi egyeztetésbe vonnák be a szolgálatot, nem csak veszélyjelzési kérdésekben.

Mint mondta, az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) legfrissebb jelentése szerint 1901-től 2012-ig 0,89 Celsius-fokkal emelkedett a Föld globális középhőmérséklete. Ezzel együtt az IPCC jelentése azt is ismét megerősítette, hogy az emberi tevékenység hozzájárul a Föld éghajlatának változásához. Ezért is fontos, hogy a napokban – az OMSZ bevonásával – befejeződött a klímaváltozás hatásairól, a Magyarországra váró kihívásokról és feladatokról szóló Nemzeti éghajlat-változási stratégia egyeztetése – tette hozzá.

Bízik abban is, hogy sikerül előrelépni a meteorológiai szolgálat gazdasági helyzetének stabilizálásában. Tájékoztatása szerint az OMSZ kiadásainak jelenleg csak 30 százalékát biztosítja az állam, a többit a szolgálatnak kell kitermelnie, „ezzel Európában az utolsó előttiek vagyunk”. Radics Kornélia elmondta, hogy a nemzetközi tendencia szerint az állam egyre nagyobb forrást biztosít ezekre a feladatokra, nagyon sok országban csaknem 100 százalékos állami támogatásból működik a nemzeti meteorológiai intézet. Ezt az irányt támogatná az OMSZ új elnöke is, és ezzel kapcsolatban azt is hangsúlyozta, hogy ennek megvalósulása esetén az OMSZ adatait és szolgáltatásait nagyrészt térítésmentesen tudná a felhasználók rendelkezésére bocsátani.
(MTI)

Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.