Színes mozaikok a nagyvilágból

A különleges helyzetű Kerguelen-szigetek

A Port Aux Francais kutatóállomás (fotó: https://www.parcourir-le-monde.com/)
A Kerguelen-szigetek a kontinensektől és az emberektől elszigeteltek, sokkal közelebb vannak az Antarktiszhoz, mint Afrikához és Ausztráliához. A szigetvilág a Port-aux-Français kutatóállomáson kívül lakatlan.

A szigetcsoport a d. sz. 49. és a k. h. 70. fokánál, Ausztráliától mintegy 4000 km-re, a dél-afrikai partoktól 3800 km-re, az Antarktisztól pedig 2000 km-re található. A Kerguelen-szigetek az Indiai-óceán déli medencéjének egyik francia fennhatóság alá tartozó szigetcsoportja, a Francia déli és antarktiszi területek része.

Gazdag a sziget pingvin- és fókapopulációja. A sziget földrajzi helyzete, távolsága és a nagyon hideg, szeles időjárás ellenére él valamennyi ember a szigeten, tehát a földrajzi elszigeteltség nem azt jelenti, hogy a szigetek lakatlanok. A Port-aux-Françaisegy kicsi település, ahol kutatók tartózkodnak hosszabb-rövidebb ideig, hogy kutassák a sziget állatait, és a vándorló állatokat, valamint óceánföldrajzi és geológiai vizsgálatokat végezzenek.

A kutatók kimutatták, hogy 1963 és 2001 között a Kerguelen-szigetek jéggel borított területei 21% -kal csökkentek. Ekkor a Cook jégsapka kiterjedése 501-ről 403 négyzetkilométerre zsugorodott. E jégvesztés a 2000-es években „a legdrámaibb volt a Földön.” Ennek fő oka a kevesebb csapadék és a szárazabb levegő.

A vulkanikus eredetű Kerguelen-szigetek 40 millió évvel ezelőtt keletkeztek, amit “forrópontos” vulkánosság hozott létre. A felszín túlnyomó részét, helyenként 1 km vastagságú bazalt borítja. A szigetek legmagasabb részei 3700 méterrel az óceánfenék fölé emelkedő Kerguelen-plató, illetve a nagyobb Gaussberg-Kerguelen-hátság. A vulkáni aktivitás a negyedidőszak elejére befejeződött. Az eljegesedések közötti enyhébb éghajlatú időszakokban (interglaciálisok) erdők nőttek, erre utalnak a szigeten talált kőszénleletek és fásszárú növények fosszíliái.

Az alábbi műholdképen látható, hogy a Cook jégsapkából mély völgyek és fjordok ágaznak szét. Ezeket a keresztmetszetben U alakú völgyeket gleccserek mélyítették ki, közben formálták, koptatták a tájat. Sok kisebb gleccser tavakban végződik, némelyikük eléri a tengert.

https://earthobservatory.nasa.gov/images/146463/waving-at-the-kerguelen-islands

Facebook hozzászólás
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

  • Winter is ComingWinter is Coming
  • Snow Melts in the AndesSnow Melts in the Andes

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Közel a csúcshoz 2020/10/21
    Meleg levegő van felettünk és a következő napokban még az is érkezik fölénk, emiatt a hőmérséklet csúcsértéke egyre magasabbra emelkedik – a déli országrészben. Északon lesznek tartósabban felhős, ködös területek, ott bizony csak 13, 14 fokot mutatnak majd a hőmérők még délután is. Hőmérsékleti szempontból kettészakad az ország.
  • A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért 2020/10/21
    A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium. A Fűts okosan! tájékoztató kampány rávilágít a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire és káros hatásaira, emellett minden szükséges információt biztosít a helyes lakossági fűtéssel kapcsolatban.