Napnyugta, illusztráció (forrás: Unsplash)
Színes mozaikok a nagyvilágból

2020-ban szeptember 22-én 15:31-kor köszönt be a csillagászati ősz

A mérsékelt övezet egyik átmeneti évszaka az ősz, a forró övezetben is, a hideg övezetben is hiányzik. A csillagászati ősz 2020-ban szeptember 22-én magyar időszámítás szerint 15:31-kor köszönt be.

Ősszel folyamatosan rövidülnek a nappali órák, egyre korábban nyugszik le a Nap, a lombhullató fák zöld lombja sárgává-barnává színeződik, majd lehullik. A meteorológiai ősz szeptember 1-én kezdődik, csillagászati őszről azonban csak három héttel később, az őszi nap-éj egyenlőség idejétől beszélhetünk.

2020-ban szeptember 22-én 13:31 UTC-kor, azaz magyar időszámítás szerint 15:31-kor köszönt be a csillagászati ősz.

A Föld keringése a Nap körül

Az őszi nap-éj egyenlőség idején a Föld mindkét félgömbjén a nappal és az éjszaka hossza megegyezik. Ekkor a Nap 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezeken a napokon mindenhol ugyanannyi ideig tart. A valóságban azonban a “világos”, azaz nappali órák hossza ezen a napon 12 óra 11 perc, míg az éjszaka 11 óra 49 perc. A légkör fénytörő hatására a Nap fényét már 5-6 perccel azelőtt is érzékeljük, mielőtt maga a Nap a horizont fölé emelkedne, majd miután a Nap eltűnik a horizont mögött, a fénytörés miatt még világos van kb. 5-6 percig.
E napon ér véget az Északi-sarkon tartó állandó nappal és kezdődik a fél éves éjszaka, a Déli-sarkon kezdődik a fél éves nappal.

Napfordulók és nap-éj egyenlőségek Budapestről nézve


(Forrás: https://www.eumet.hu/erdekessegek/csillagaszati-osz-2/)

Ezt is elolvasom:
Miért hosszabb a nappal nap-éj egyenlőség idején?

Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Aktív légkör 2021/04/20
    Továbbra is labilis a légkör fölöttünk. A gomolyfelhőkből ismét záporok, zivatarok alakulnak ki. Nagyon közel leszünk a 20 fokhoz.
  • Ambiciózusabb éghajlatvédelmi intézkedések szükségesek az üvegházhatású gázok rekordmagas szintjének csökkentése érdekében 2021/04/20
    António Guterres, az ENSZ főtitkára és Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára április 19-én közösen bemutatták a globális éghajlat 2020-as állapotáról szóló értékelőt. A végleges jelentés frissíti a 2020 decemberében kiadott előzetest. Az időzítés most sem volt véletlen, közvetlenül az Egyesült Államok elnöke által a Föld napjára, április 22-ére összehívott klímacsúcs előtt tartották a sajtótájékoztatót. […]