Ázsia és Ausztrália Címlap Országról országra

Komoly visszaélésekre derült fény az “egyke-bírságokkal” kapcsolatosan Kínában

A kínai könyvvizsgáló hivatal bizonyítékot talált arra, hogy az "egyke-bírságokkal" Kína-szerte széles körben visszaélnek a helyi kormányzatok.

A kínai könyvvizsgáló hivatal bizonyítékot talált arra, hogy az “egyke-bírságokkal” Kína-szerte széles körben visszaélnek a helyi kormányzatok – számolt be a kínai sajtó.

A nemzeti könyvvizsgáló iroda kilenc tartományi szintű közigazgatási egység vizsgálatakor kiderítette: 2009 és 2012 májusa között azokban a hivatalokban legalább 1,6 milliárd jüan (57,6 milliárd forint) értékben történt visszaélés a családtervezési politika ellen vétők által befizetett bírságokkal kapcsolatban.
Ezeket az összegeket azokra a városi párokra róják ki, akik a hivatalosan engedélyezett egy gyermek mellé második, harmadik csemetét is vállalnak, átlagos összege pedig gyerekenként több tízezer jüan. Az úgynevezett “társadalmi kárpótlási illetéket” a helyi kormányzatoknak kell beszedniük, de az összeget közszolgáltatásokra kell fordítaniuk, az nem képezi részét hivatalos bevételeiknek.

A könyvvizsgáló hivatal ugyanakkor a pénzeket illetően számos visszásságot fedett fel. Így több helyi kormányzatról derült ki: a befolyt összegeket fogadások tartására, bónuszok kiosztására, irodájuk korszerűsítésére fordították. A vizsgált közigazgatási egységek közt a statisztikák szerint a közép-kínai Hunan tartományban volt legnagyobb mértékű a visszaélés. Ott mintegy 10 millió jüan (360 millió forint) egyke-bírságot használtak fel szabályellenesen, vagyis fordították azt többek között a helyi kormányzat működtetésére, vendégek fogadására, vagy az alkalmazottak juttatásaira.

Ezt is elolvasom:
Kína százmilliárdokat költ szélessávfejlesztésre

A jelentésből az is kiderül: hogy bevételeiket növeljék, a helyi kormányok országszerte illegálisan emeltek a bírság összegén, és felhatalmazás nélkül pluszköltségeket is felszámoltak a többgyerekes párok bírságolásakor. A Hszinhua hírügynökség információi szerint a helyi vezetések a “plusz  gyermekek” számát sem a valóságnak megfelelően jelentették.

A jelentésre és a sajtóbeszámolókra válaszul Mao Csü-nan, a nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság szóvivője megígérte: a díjbeszedés hatékonyságát és a bírságok kezelésének módját is javítani fogják. Erősítik a felügyeletet, az átláthatóságot pedig kötelező, rendszeres jelentési kötelezettséggel növelnék.     Az egyke-bírságok sorsának kérdése szeptember elején került a közvélemény figyelmének középpontjába, miután tizennégy jogász közösen fordult a hatóságokhoz azzal a kéréssel, hogy hozzák nyilvánosságra a társadalmi kompenzációs illetékek felhasználásának részleteit.

(MTI)


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Aktív légkör 2021/04/20
    Továbbra is labilis a légkör fölöttünk. A gomolyfelhőkből ismét záporok, zivatarok alakulnak ki. Nagyon közel leszünk a 20 fokhoz.
  • Ambiciózusabb éghajlatvédelmi intézkedések szükségesek az üvegházhatású gázok rekordmagas szintjének csökkentése érdekében 2021/04/20
    António Guterres, az ENSZ főtitkára és Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára április 19-én közösen bemutatták a globális éghajlat 2020-as állapotáról szóló értékelőt. A végleges jelentés frissíti a 2020 decemberében kiadott előzetest. Az időzítés most sem volt véletlen, közvetlenül az Egyesült Államok elnöke által a Föld napjára, április 22-ére összehívott klímacsúcs előtt tartották a sajtótájékoztatót. […]