Ázsia és Ausztrália Címlap Országról országra

Komoly visszaélésekre derült fény az „egyke-bírságokkal” kapcsolatosan Kínában

A kínai könyvvizsgáló hivatal bizonyítékot talált arra, hogy az "egyke-bírságokkal" Kína-szerte széles körben visszaélnek a helyi kormányzatok.

A kínai könyvvizsgáló hivatal bizonyítékot talált arra, hogy az „egyke-bírságokkal” Kína-szerte széles körben visszaélnek a helyi kormányzatok – számolt be a kínai sajtó.

A nemzeti könyvvizsgáló iroda kilenc tartományi szintű közigazgatási egység vizsgálatakor kiderítette: 2009 és 2012 májusa között azokban a hivatalokban legalább 1,6 milliárd jüan (57,6 milliárd forint) értékben történt visszaélés a családtervezési politika ellen vétők által befizetett bírságokkal kapcsolatban.
Ezeket az összegeket azokra a városi párokra róják ki, akik a hivatalosan engedélyezett egy gyermek mellé második, harmadik csemetét is vállalnak, átlagos összege pedig gyerekenként több tízezer jüan. Az úgynevezett „társadalmi kárpótlási illetéket” a helyi kormányzatoknak kell beszedniük, de az összeget közszolgáltatásokra kell fordítaniuk, az nem képezi részét hivatalos bevételeiknek.

A könyvvizsgáló hivatal ugyanakkor a pénzeket illetően számos visszásságot fedett fel. Így több helyi kormányzatról derült ki: a befolyt összegeket fogadások tartására, bónuszok kiosztására, irodájuk korszerűsítésére fordították. A vizsgált közigazgatási egységek közt a statisztikák szerint a közép-kínai Hunan tartományban volt legnagyobb mértékű a visszaélés. Ott mintegy 10 millió jüan (360 millió forint) egyke-bírságot használtak fel szabályellenesen, vagyis fordították azt többek között a helyi kormányzat működtetésére, vendégek fogadására, vagy az alkalmazottak juttatásaira.

A jelentésből az is kiderül: hogy bevételeiket növeljék, a helyi kormányok országszerte illegálisan emeltek a bírság összegén, és felhatalmazás nélkül pluszköltségeket is felszámoltak a többgyerekes párok bírságolásakor. A Hszinhua hírügynökség információi szerint a helyi vezetések a „plusz  gyermekek” számát sem a valóságnak megfelelően jelentették.

A jelentésre és a sajtóbeszámolókra válaszul Mao Csü-nan, a nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság szóvivője megígérte: a díjbeszedés hatékonyságát és a bírságok kezelésének módját is javítani fogják. Erősítik a felügyeletet, az átláthatóságot pedig kötelező, rendszeres jelentési kötelezettséggel növelnék.     Az egyke-bírságok sorsának kérdése szeptember elején került a közvélemény figyelmének középpontjába, miután tizennégy jogász közösen fordult a hatóságokhoz azzal a kéréssel, hogy hozzák nyilvánosságra a társadalmi kompenzációs illetékek felhasználásának részleteit.

(MTI)

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.