Debrecen, 2017. január 8. A kombóképen kutyák felöltöztetve a hideg idõben Debrecenben 2017. január 8-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Címlap Magyarország

Kutya hideg van, a hidegrekord is megdőlt

Vasárnapra virradóra megdőlt az országos napi minimum hőmérsékleti rekord. Képek a hideg napokról.

Mostanáig ezen a napon 1985-ben, a Nógrád megyei Romhányon volt a leghidegebb, akkor mínusz 26,5 fokot mértek.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint nemcsak az országos, hanem a fővárosi hidegrekord is megdőlt.  A korábbi budapesti minimum-rekord szintén 1985-ből való, akkor mínusz 18,5 fok volt. Ehhez képest most egytized fokkal hidegebb volt Budapest Ferihegyen, így az új január 8-i napi fővárosi hidegrekord mínusz 18,6 fok lett.

Érdekességként megjegyezték azt is, hogy ezen a napon az átlagos országos minimum mínusz 4,2 fok, most viszont az országos átlag mínusz 16,8 fok volt.

Az extrém hideg veszélye miatt vasárnapra Nógrád megyére a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Budapesten és Pest megyében, valamint Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében másodfokú, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hideg miatt.

Az előrejelzés szerint vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 3 fok között valószínű, nyugaton várható a magasabb, északkeleten az alacsonyabb érték. Késő estére jellemzően mínusz 15 és mínusz 6 fok közé hűlhet a levegő, de a fagyzugos helyeken ennél több fokkal is hidegebb lehet.

Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében a gyenge hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Mint írták: az erős, napközben olykor viharos (általában maximum 65 kilométer/órás) szél a hóval borított tájakon kisebb körzetekben továbbra is hordhatja a havat.

Kitértek továbbá arra is, hogy kora délutánig a Dunántúl nyugati harmadán (elsősorban az Alpokalján) többfelé várható jellemzően gyenge havazás. Általában maximum 5 centiméternyi friss hullhat, de főként Sopron környékén nem zárható ki az ezt meghaladó mennyiség sem. Nyugaton a délutántól, estétől ismét megerősödő szél az addigra havas területeken is hóátfúvást okozhat. Késő estétől a Tiszántúlon is előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás, de csak 1 centiméter körüli hóréteg várható.

Budapest, 2017. január 7.
Vendégek a Széchenyi gyógyfürdõben 2017. január 7-én.
MTI Fotó: Kallos Bea
Balatonberény, 2017. január 7.
A viharos szélben összetört és feltorlódott jégtáblák a Balatonon, Balatonberénynél 2017. január 7-én.
MTI Fotó: Varga György
Tésa, 2017. január 8.
Autók az úton Tésán 2017. január 8-án. A Pest megyei településen hajnalban mínusz 28,1 Celsius-fokig hûlt a levegõ, ezzel megdõlt az országos napi minimum hõmérsékleti rekord. A korábbi rekordot, mínusz 26,5 fokot 1985-ben ezen a napon a Nógrád megyei Romhányon mérték.
MTI Fotó: Komka Péter
Miskolc-Lillafüred, 2017. január 7.
A megfagyott lillafüredi vízesés 2017. január 7-én.
MTI Fotó: Vajda János
Miskolc-Lillafüred, 2017. január 7.
Korcsolyázók Lillafüreden, a befagyott Hámori-tavon 2017. január 7-én.
MTI Fotó: Vajda János
Debrecen, 2017. január 6.
A kombóképen a hideg idõhöz öltözött járókelõk a debreceni Kossuth téren 2017. január 6-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Debrecen, 2017. január 6.
A kombóképen a hideg idõhöz öltözött járókelõk a debreceni Kossuth téren 2017. január 6-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Abádszalók, 2017. január 7.
Jégvitorlások a Tisza-tavon megrendezett magyar bajnokságon Abádszalóknál 2017. január 7-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Abádszalók, 2017. január 7.
Egy jégvitorlás a Tisza-tavon megrendezett magyar bajnokságon Abádszalóknál 2017. január 7-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Budapest, 2017. január 8.
Jégzajlás a Dunán Budapesten, a Margit hídnál 2017. január 8-ra virradó éjjel. Jobbra a Parlament épülete.
MTI Fotó: Lakatos Péter
Budapest, 2017. január 8.
Jégzajlás a Dunán Budapesten 2017. január 8-ra virradó éjjel.
MTI Fotó: Lakatos Péter
Budapest, 2017. január 7.
A Budapesti Távhõszolgáltató Zrt. (Fõtáv Zrt.) Észak-budai Fûtõmûvének kéménye 2017. január 7-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

 

Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.