Debrecen, 2017. január 8. A kombóképen kutyák felöltöztetve a hideg idõben Debrecenben 2017. január 8-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Címlap Magyarország

Kutya hideg van, a hidegrekord is megdőlt

Vasárnapra virradóra megdőlt az országos napi minimum hőmérsékleti rekord. Képek a hideg napokról.

Mostanáig ezen a napon 1985-ben, a Nógrád megyei Romhányon volt a leghidegebb, akkor mínusz 26,5 fokot mértek.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint nemcsak az országos, hanem a fővárosi hidegrekord is megdőlt.  A korábbi budapesti minimum-rekord szintén 1985-ből való, akkor mínusz 18,5 fok volt. Ehhez képest most egytized fokkal hidegebb volt Budapest Ferihegyen, így az új január 8-i napi fővárosi hidegrekord mínusz 18,6 fok lett.

Érdekességként megjegyezték azt is, hogy ezen a napon az átlagos országos minimum mínusz 4,2 fok, most viszont az országos átlag mínusz 16,8 fok volt.

Az extrém hideg veszélye miatt vasárnapra Nógrád megyére a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Budapesten és Pest megyében, valamint Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében másodfokú, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hideg miatt.

Az előrejelzés szerint vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 3 fok között valószínű, nyugaton várható a magasabb, északkeleten az alacsonyabb érték. Késő estére jellemzően mínusz 15 és mínusz 6 fok közé hűlhet a levegő, de a fagyzugos helyeken ennél több fokkal is hidegebb lehet.

Ezt is elolvasom:
Meglátta-e a medve az árnyékát?

Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében a gyenge hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Mint írták: az erős, napközben olykor viharos (általában maximum 65 kilométer/órás) szél a hóval borított tájakon kisebb körzetekben továbbra is hordhatja a havat.

Kitértek továbbá arra is, hogy kora délutánig a Dunántúl nyugati harmadán (elsősorban az Alpokalján) többfelé várható jellemzően gyenge havazás. Általában maximum 5 centiméternyi friss hullhat, de főként Sopron környékén nem zárható ki az ezt meghaladó mennyiség sem. Nyugaton a délutántól, estétől ismét megerősödő szél az addigra havas területeken is hóátfúvást okozhat. Késő estétől a Tiszántúlon is előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás, de csak 1 centiméter körüli hóréteg várható.

Budapest, 2017. január 7.
Vendégek a Széchenyi gyógyfürdõben 2017. január 7-én.
MTI Fotó: Kallos Bea
Balatonberény, 2017. január 7.
A viharos szélben összetört és feltorlódott jégtáblák a Balatonon, Balatonberénynél 2017. január 7-én.
MTI Fotó: Varga György
Tésa, 2017. január 8.
Autók az úton Tésán 2017. január 8-án. A Pest megyei településen hajnalban mínusz 28,1 Celsius-fokig hûlt a levegõ, ezzel megdõlt az országos napi minimum hõmérsékleti rekord. A korábbi rekordot, mínusz 26,5 fokot 1985-ben ezen a napon a Nógrád megyei Romhányon mérték.
MTI Fotó: Komka Péter
Miskolc-Lillafüred, 2017. január 7.
A megfagyott lillafüredi vízesés 2017. január 7-én.
MTI Fotó: Vajda János
Miskolc-Lillafüred, 2017. január 7.
Korcsolyázók Lillafüreden, a befagyott Hámori-tavon 2017. január 7-én.
MTI Fotó: Vajda János
Debrecen, 2017. január 6.
A kombóképen a hideg idõhöz öltözött járókelõk a debreceni Kossuth téren 2017. január 6-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Debrecen, 2017. január 6.
A kombóképen a hideg idõhöz öltözött járókelõk a debreceni Kossuth téren 2017. január 6-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Abádszalók, 2017. január 7.
Jégvitorlások a Tisza-tavon megrendezett magyar bajnokságon Abádszalóknál 2017. január 7-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Abádszalók, 2017. január 7.
Egy jégvitorlás a Tisza-tavon megrendezett magyar bajnokságon Abádszalóknál 2017. január 7-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Budapest, 2017. január 8.
Jégzajlás a Dunán Budapesten, a Margit hídnál 2017. január 8-ra virradó éjjel. Jobbra a Parlament épülete.
MTI Fotó: Lakatos Péter
Budapest, 2017. január 8.
Jégzajlás a Dunán Budapesten 2017. január 8-ra virradó éjjel.
MTI Fotó: Lakatos Péter
Budapest, 2017. január 7.
A Budapesti Távhõszolgáltató Zrt. (Fõtáv Zrt.) Észak-budai Fûtõmûvének kéménye 2017. január 7-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

 


Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Hűvös tavasz 2021/04/22
    A hazánk felett átvonuló hidegfront nyomában pénteken már szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, emiatt hétfőig jelentős változás nem lesz időjárásunkban, az ország nagy részén gomolyfelhős, napos idő várható néhol kevés csapadékkal. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet. A jövő hét elején, kedden, szerdán, újabb frontrendszer vonul át felettünk, kiadósabb csapadékkal.
  • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
    Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.