Budapesti piac
Gazdaság - adatok, tények, prognózisok Magyarország

Most akkor van infláció vagy nincs?

Miért emelkednek az árak? Hogyan számítják ki az áremelkedés mértékét? Mennyivel nőttek a fogyasztói árak az elmúlt egy évben? Mely termékcsoportok drágultak a leginkább? Most akkor nőnek az árak vagy sem? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A gazdaság megfelelő működéséhez pénzre van szükség. Hiánya és túlzott bősége egyaránt kedvezőtlen folyamatokat indít el. Ha túl sok pénz van forgalomban, akkor mindenki vásárolni akar. A kínálat azonban nem tud a kereslettel lépést tartani, így az árak fokozatosan emelkednek, a pénz pedig egyre veszít a vásárlóerejéből. Ezt nevezzük inflációnak. Másképpen fogalmazva az infláció az árak tartós és általános emelkedése, amelynek mértékét az árszínvonal változásával, az ún. árindexszel határozhatjuk meg.

Az infláció alakulása Magyarországon

Az infláció eredetileg orvosi műszó, latinul felfúvódást jelent, és mint közgazdasági fogalmat az amerikai polgárháborúban használták először. Akkor ugyanis a termékek papírpénzben mért ára felfutott, „felfúvódott” a termékek nemesfémben megadott árához képest. Bizonytalan gazdasági környezetben a nemesfém tehát értékállóságát bizonyította, míg a papírpénz értékét vesztette. (https://penziranytu.hu)

Az inflációt alapvetően két tényező idézi elő: az egyik a kereslet gyors növekedése, a másik az előállítási költségek emelkedése.
Inflációhoz vezet az is, ha az állam az államháztartási hiány mérséklésére termelési fedezet nélkül jelentős mennyiségű pénzt bocsát ki. Az egyes kiváltó okok többnyire nem egymástól függetlenül jelennek meg. Sőt a globalizáció miatt az egyes nemzetgazdaságok inflációs folyamatai világméretű pénzromlást idézhetnek elő.

Így számítják az inflációt

Amikor a kenyér ára 300 Ft-ról 330 Ft-ra nő, akkor a kenyér (330-300)/300 x 100 = 10 %-kal drágult. Nem nevezzük inflációnak, ha csak a kenyérért kell többet fizetnünk, azonban, ha sok terméknek nő az ára, akkor már inflációról beszélünk. Kiszámítják, hogy milyen arányban drágult minden egyes termék, majd a változásokat átlagolják.

Ki tudjuk számítani, hogyan változtak az általunk fogyasztott termékek árai, azonban fontos, hogy minden terméket a fogyasztásunk arányában vegyük figyelembe.

Hivatalosan a Központ Statisztikai Hivatal (KSH) közli az árszínvonal alakulását, köztük a minket leginkább érintő fogyasztói ár-index változását. Úgynevezett termékkosarat hoznak létre és a kiválasztott termékek (1100 db) árváltozását mérik. A termékkosárban azokat a fogyasztási cikkeket és olyan arányban veszik figyelembe, amelyek jól tükrözik Magyarország lakosságának fogyasztását. Tehát az egyes termékek árváltozásából összegzik az egész kosár és így a fogyasztási cikkek árváltozását. A módosult és a kiinduló árak (bázisárak) hányadosa mutatja az árszínvonal változást, az árindexet. A hányadost inflációs rátának is nevezzük.

Az árszínvonal-változás szektoronként, árucikkenként, termék- vagy fogyasztói csoportonként is meghatározható. A KSH rendszeresen közli pl. a mezőgazdasági termékek árszínvonal-változását, az ipari termékek árindexét, vagy éppen a nyugdíjasok fogyasztási kosarának árszínvonal-változását. Ez utóbbiban természetesen nagyobb súlya van – az átlagos fogyasztói kosárhoz képest – a kenyérnek és egyéb alapvető élelmiszernek, viszont kisebb a súlya például az informatikai termékeknek vagy a sportszereknek. (https://penziranytu.hu)

A fogyasztói árak változása árufőcsoportonként

A jobb minőségű termékek iránti kereslet növekedése okozza, hogy 2018-hoz képest jelentősen (30%-kal) drágultak a zöldségek.

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.