Magyarország

Elkészült a Mol gumibitumen-gyártó beruházása Zalaegerszegen

Elkészült a Mol Zalai Finomítójában a gumibitumen-gyártó beruházás, ahol saját szabadalom alapján évi 5 ezer tonna útburkoló anyagot tudnak előállítani.

Elkészült a Mol Zalai Finomítójában a gumibitumen-gyártó beruházás, ahol saját szabadalom alapján évi 5 ezer tonna útburkoló anyagot tudnak előállítani.

A Gazdaságfejlesztési Operatív Program 128 millió forintos támogatásával és a Mol mintegy 300 millió forintos ráfordításával létrehozott zalaegerszegi gumibitumen-gyártó egy éve tartó próbaüzeme alatt több tíz kilométernyi útburkolatot készítettek.

Varga Géza, a Mol Magyarország Downstream Fejlesztés vezetője a szerdai projektzáró rendezvényen elmondta: Zalaegerszegen kívül Szolnok és Budapest környékén vannak olyan útépítések, amelyek ezt a korszerű burkolatot használják. Hozzátette: nagy tengerentúli és távol-keleti érdeklődés mutatkozik a licenc és a technológia megvétele iránt.

A speciális adalékkal készülő, gumiabroncs-őrleményt hasznosító fejlesztés még a 2000-es évek elején indult meg a Pannon Egyetemen, és 2010-re jutottak el arra az elhatározásra, hogy gyártóüzemet is építenek. A világszerte egyedülállónak számító üzem nemcsak attól környezetbarát, hogy gumiőrleményt használ, hanem azért is, mert az idén elkészült technológiának révén a gyártás során szintén a környezetterhelés minimalizálására törekedtek.

Pethő Zsolt, a Mol Magyarország Downstream vezetője elmondta: évente 150 ezer tonna gumiabroncsot dolgoznak fel a gumibitumen előállításához. A nagyvállalat az idén 40 milliárd forint értékű beruházást végez Magyarországon, ebbe a zalaegerszegin kívül beletartozik a nemrég Tiszaújvárosban bejelentett 30 milliárdos butadién-üzem építése is.

A Mol korábbi közlése szerint a világban már régóta ismert, de másutt csak helyszíni keveréssel előállított új aszfalt előnye, hogy szállíthatóvá tették, sokkal hosszabb az élettartama, nagyobb a teherbírása, nyáron kevésbé hajlamos a nyomvályúsodásra, télen pedig a repedésre, kátyúsodásra. Mindezek révén az ezzel készült utak fenntartása kevesebbe kerül, a használt gumiabroncsok őrleményének felhasználása ugyanakkor a környezetvédelemhez is hozzájárul.

Eichinger Attila, a zalai finomító vezetője a szerdai zárórendezvényen arról is beszélt, hogy a több mint 60 éve létező üzem az eddig felhalmozott tapasztalatnak és tudásnak, valamint az innovációnak köszönhetően indíthatta el a korszerű termék gyártását. A zalai megyeszékhely fejlődése az 1930-as, 1940-es években éppen az olajipar megjelenésének köszönhetően indult el, s a Mol több száz millió forintos éves iparűzési adójával ma is meghatározó gazdasági szereplője a városnak.
(MTI

Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.