Badacsony Balatonederics felől
Ismerd meg! Magyarország

A Dunántúli-dombvidék

A Dunántúli-dombvidék a Duna, a Sió, a Balaton északi pereme, a Zala és a Dráva menti síkság közötti terület.

A dombvidéket a kiemelkedés után folyók szabdalták fel és tették tagolttá. A dombságot többnyire északnyugat-délkeleti irányú völgyek tagolják.

A Dunántúli-dombvidék északi résztája a Balatoni-medence, délnyugaton Belső-Somogy, keleten Külső-Somogy (a kettőt együtt Somogyi-dombságként is szokták jellemezni), délen a Mecsek és Tolna-Baranyai-dombvidék (Mecsek, Tolnai-dombság, Baranyai-dombság, Zselic) terül el.

A Balatoni-medence a Balaton-felvidékig tart, ide sorolják a Tapolcai-medencét is. A Balatoni-medence árkos süllyedék, kb. 15.000-17.000 éve több kis mélységű tó alakult ki. Amikor az éghajlat csapadékosabbá vált, a vízszint emelkedett, mintegy 10.000 éve víz borította a Kis-Balatont, a Nagy-Berek mélyedéseit és a Tapolcai-medencét. Ezután a tó vízszintje az éghajlat-ingadozásnak megfelelően a mai vízszinthez képest 6m és -1m között váltakozott. A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, legnagyobb hossza 78 km, átlagos mélysége 3 m.

28_Balaton Szigligetről
A Balatoni-medence nyugati része a Szigligeti várból (jobbra a Keszthelyi-hegység nyúlványa látható)

A Balatoni-medencéhez tartozik a Balatontól délnyugatra a Kis-Balaton-medence, a Nagy-Berek a Balaton déli partja, amelyet Somogyi parti síknak nevezünk, a tó északi partja Balatoni-riviéra néven és a Tapolcai-medence.

29_Balatoni-riviéra Balatonfüred
A Balatoni-riviéra (Balatonfüred, Tagore-sétány)

Külső-Somogy a Somogyi-dombság északkeleti lösszel fedett része, a magasabb területeket tölgyerdő fedi, sok helyütt legelőt találunk.

Belső-Somogy alacsonyabb, 100-150 m magas dombsági táj, alföldi arculattal. Amikor erre kanyargott a Duna őse, lerakta a homokot, majd amikor elvándorolt innen a folyó, a homokból a szél épített homokbuckákat. A Nyírség és a Kiskunság után Belső-Somogy az ismert futóhomok-területe hazánknak.

Mecsek és Tolna-Baranyai-dombvidék északi része a Tolnai-dombság, középen emelkedik a Mecsek, tőle délre a Baranyai-dombság terül el. Belső- és Külső-Somogy közé ékelődik Zselic.

A Tolnai-dombság tagolt, változatos dombvidék, lösztakaróján jó minőségű talaj alakult ki. A Tolnai-dombság északi, a Sió és a Kapos folyó által határolt része a Tolnai-hegyhát, délebbre a Völgység, délkeletre a Szekszárdi-dombság teszi változatossá ezt a tájat.

Ezt is elolvasom:
A Mecsek drónfelvételen

A Szekszárdi-dombság borvidékének déli lejtőin szőlő és bortermelés folyik.

A Baranyai-dombság lankáin is találunk lösszel fedett területeket, e vidék szintén híres a borászatáról. A dombságból emelkedik ki a Mecsek és a Villányi-hegység.

A Zselicet 200-300 m magas, észak-déli irányú völgyekkel felszabdalt, löszös talajú dombvidék, amelyet északról a Kapos folyó völgye határol.

A Mecsek főleg mészkőből áll, de annál régebbi gránit és vörös homokkő is jellegzetes kőzete. A mecseki homokkőből termelik ki az atomerőműben használt uránércet, és itt bányásztak hazánkban egyedül feketekőszenet. A hegység legmagasabb pontja a 680 m magas Zengő.

A mészkőhegységben alakult ki az Abaligeti-barlang, Pécs fölött érkezik a felszínre a Tettye-forráson keresztül a hegység gyomrában áramló víz.

A Villányi-hegység (442 m) legdélebbi hegységünk az Alföldhöz tartozó Dráva menti síkság északi peremén. A mészkőhegység helyenként kopár az erdőirtás miatt, de a lösszel borított lejtők szőlőtőkéi érlelik a híres villányi bor alapanyagát.

A környék jelentős turistacsalogatója a 62 oC-os termálvízre épült harkányi gyógyfürdő.


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Hűvös tavasz 2021/04/22
    A hazánk felett átvonuló hidegfront nyomában pénteken már szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, emiatt hétfőig jelentős változás nem lesz időjárásunkban, az ország nagy részén gomolyfelhős, napos idő várható néhol kevés csapadékkal. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet. A jövő hét elején, kedden, szerdán, újabb frontrendszer vonul át felettünk, kiadósabb csapadékkal.
  • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
    Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.