Badacsony Balatonederics felől
Ismerd meg! Magyarország

A Dunántúli-dombvidék

A Dunántúli-dombvidék a Duna, a Sió, a Balaton északi pereme, a Zala és a Dráva menti síkság közötti terület.

A dombvidéket a kiemelkedés után folyók szabdalták fel és tették tagolttá. A dombságot többnyire északnyugat-délkeleti irányú völgyek tagolják.

A Dunántúli-dombvidék északi résztája a Balatoni-medence, délnyugaton Belső-Somogy, keleten Külső-Somogy (a kettőt együtt Somogyi-dombságként is szokták jellemezni), délen a Mecsek és Tolna-Baranyai-dombvidék (Mecsek, Tolnai-dombság, Baranyai-dombság, Zselic) terül el.

A Balatoni-medence a Balaton-felvidékig tart, ide sorolják a Tapolcai-medencét is. A Balatoni-medence árkos süllyedék, kb. 15.000-17.000 éve több kis mélységű tó alakult ki. Amikor az éghajlat csapadékosabbá vált, a vízszint emelkedett, mintegy 10.000 éve víz borította a Kis-Balatont, a Nagy-Berek mélyedéseit és a Tapolcai-medencét. Ezután a tó vízszintje az éghajlat-ingadozásnak megfelelően a mai vízszinthez képest 6m és -1m között váltakozott. A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, legnagyobb hossza 78 km, átlagos mélysége 3 m.

28_Balaton Szigligetről
A Balatoni-medence nyugati része a Szigligeti várból (jobbra a Keszthelyi-hegység nyúlványa látható)

A Balatoni-medencéhez tartozik a Balatontól délnyugatra a Kis-Balaton-medence, a Nagy-Berek a Balaton déli partja, amelyet Somogyi parti síknak nevezünk, a tó északi partja Balatoni-riviéra néven és a Tapolcai-medence.

29_Balatoni-riviéra Balatonfüred
A Balatoni-riviéra (Balatonfüred, Tagore-sétány)

Külső-Somogy a Somogyi-dombság északkeleti lösszel fedett része, a magasabb területeket tölgyerdő fedi, sok helyütt legelőt találunk.

Belső-Somogy alacsonyabb, 100-150 m magas dombsági táj, alföldi arculattal. Amikor erre kanyargott a Duna őse, lerakta a homokot, majd amikor elvándorolt innen a folyó, a homokból a szél épített homokbuckákat. A Nyírség és a Kiskunság után Belső-Somogy az ismert futóhomok-területe hazánknak.

Mecsek és Tolna-Baranyai-dombvidék északi része a Tolnai-dombság, középen emelkedik a Mecsek, tőle délre a Baranyai-dombság terül el. Belső- és Külső-Somogy közé ékelődik Zselic.

A Tolnai-dombság tagolt, változatos dombvidék, lösztakaróján jó minőségű talaj alakult ki. A Tolnai-dombság északi, a Sió és a Kapos folyó által határolt része a Tolnai-hegyhát, délebbre a Völgység, délkeletre a Szekszárdi-dombság teszi változatossá ezt a tájat.

A Szekszárdi-dombság borvidékének déli lejtőin szőlő és bortermelés folyik.

A Baranyai-dombság lankáin is találunk lösszel fedett területeket, e vidék szintén híres a borászatáról. A dombságból emelkedik ki a Mecsek és a Villányi-hegység.

A Zselicet 200-300 m magas, észak-déli irányú völgyekkel felszabdalt, löszös talajú dombvidék, amelyet északról a Kapos folyó völgye határol.

A Mecsek főleg mészkőből áll, de annál régebbi gránit és vörös homokkő is jellegzetes kőzete. A mecseki homokkőből termelik ki az atomerőműben használt uránércet, és itt bányásztak hazánkban egyedül feketekőszenet. A hegység legmagasabb pontja a 680 m magas Zengő.

A mészkőhegységben alakult ki az Abaligeti-barlang, Pécs fölött érkezik a felszínre a Tettye-forráson keresztül a hegység gyomrában áramló víz.

A Villányi-hegység (442 m) legdélebbi hegységünk az Alföldhöz tartozó Dráva menti síkság északi peremén. A mészkőhegység helyenként kopár az erdőirtás miatt, de a lösszel borított lejtők szőlőtőkéi érlelik a híres villányi bor alapanyagát.

A környék jelentős turistacsalogatója a 62 oC-os termálvízre épült harkányi gyógyfürdő.

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.