Globális problémák, fenntartható fejlődés

Évszázadokig tarthat a globális felmelegedés


Évszázadokig folytatódhat a globális felmelegedés akkor is, ha most egy csapásra teljesen megszűnne az üvegházhatású gázok kibocsátása – ismertette egy friss tanulmány.

A  legfontosabb üvegházhatású gáznak számító szén-dioxid hatása hosszú távú, a gáz még évszázadokig az atmoszférában marad.

Kutatók számítógépes modellel vizsgálták a légköri szén-dioxid hatását a globális hőmérsékletre egy olyan forgatókönyv alapján, amely szerint az összes szén-dioxid-kibocsátás hirtelen leáll azután, hogy 1800 milliárd tonnányi szén-dioxid került a légkörbe.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kibocsátás beszüntetését követő húsz évben a szén-dioxid 40 százalékát, száz éven belül 60 százalékát és ezer éven belül 80 százalékát nyelnék el az óceánok és földrészek – ismertette a Nature Climate Change folyóiratban megjelent tanulmány nyomán a The Daily Telegraph online kiadása.

Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a globális hőmérsékletek stagnálnának, vagy csökkennének, ha a kibocsátás hirtelen megszűnne, ám ezek a vizsgálatok nem vették figyelembe az óceánok hőelnyelő képességének csökkenését – húzták alá a szakemberek.

A Nature Climate Change folyóiratban közölt eredmények azt sugallják, hogy a kibocsátás leállását követő egy évszázados kezdeti lehűlést követően a bolygó 0,37 Celsius-fokkal melegedne 400 év alatt. Bár az emelkedés kis mértékűnek tűnik, ám valójában majdnem fele az iparosodás korának kezdete óta tapasztalt 0,85 Celsius-fokos melegedésnek.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint az iparosodás előtti szinthez képesti 2, vagy több Celsius-fokos emelkedésnek súlyos hatása lenne a klímarendszerre.

A tanulmányt jegyző Thomas Frölicher, a Princetoni Egyetem munkatársa felhívta a figyelmet, hogy míg korábban azt gondolták, hogy a melegedés 2 Celsius-fok alatti értéken tartásához a szén-dioxid-kibocsátást ezer milliárd tonnára kell korlátozni, az új kutatási eredmények alapján 750 milliárd tonnára kell limitálni.

“Tehát a 2 fokos melegedéshez a teljes szén-dioxid kibocsátást 250 milliárd tonna alatt kell tartani, ami az eddig kibocsátott 500 milliárd tonnának mindössze a fele” – hangsúlyozta a kutató.
(http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/globalwarming/10471304/Carbon-in-atmosphere-could-warm-planet-for-centuries.html)


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Felfelé szökő higanyszál 2021/10/16
    A következő napokban nyugodt, csendes időre számíthatunk időszakos felhősödéssel, és egyre emelkedő hőmérséklettel.
  • Súroló frontok 2021/10/15
    Folytatódik az alapvetően száraz idő, de éjszaka a délkeleti megyékben előfordulhat gyenge eső, azonban holnap napközben már ott sem kell készülni csapadékra. Felhősen indul a hétvége, azonban délután már napos, gyengén felhős, igazi kiránduló idő valószínű. Lassan ismét átlagoshoz közeli, a jövő hét közepén pedig már átlag feletti hőmérséklet lesz jellemző.