Címlap Globális problémák, fenntartható fejlődés

Divatba jön a környezettudatosság?

Egy kis odafigyeléssel most nemcsak bolygónk megmentését segítheted, hanem elleshetsz pár aludobozzal megvalósítható DIY-tippet, sőt, szuper ajándékokat is nyerhetsz!

A környezetvédelem sosem lesz lerágott csont! Főleg azért nem, mert a sok-sok igyekezet ellenére még mindig ijesztő adatokat olvashatunk, és együtt aggódhatunk a pingvinek, jegesmedvék, na meg a saját jövőnkért is.

Azt tudtad például, hogy az emberiségnek 1,6 Földre lenne szüksége ahhoz, hogy jelenlegi fogyasztásunk mellett fenn tudjuk tartani magunkat?

És azt, hogy bár számos dolog újrahasznosítható lenne, sokan még mindig rosszul csinálják: például nem dobják a szelektívbe azt, amit oda is lehetne?

Mondjuk az aludobozokat, amelyeknek egy felmérés szerint hazánkban legjobb esetben is csak a fele kerül jó helyre:

úgy 800-900 milliót fogyasztunk évente, de mintegy 450 millió üdítős, sörös- és energiaitalos doboz nem a szelektívben végzi, hanem a vegyes hulladékban.

Elbambulunk, nem figyelünk erre, vagy lusták vagyunk külön zacskóba gyűjteni és elsétálni vele a gyűjtőládáig? Lehet. De szeretnélek téged is meggyőzni arról, hogy újrahasznosítani igenis érdemes – főleg, mert nemcsak a bolygónknak tehetsz jót ezzel, hanem saját magadnak is. Hogy hogyan?

Talán hallottál már az országszerte működő aludoboz-visszaváltó automatákról, amikből csaknem 200 darab működik hazánkban. Ezek az automaták elsősorban szupermarketekben – Auchan, CBA, Spar és Tesco – találhatóak meg, így akár veled is „szembe jöhet” valamelyik a hétvégi bevásárlás során. És ha már ott vagy, miért ne dobálnád be a családi ebéd vagy a hétvégi kerti parti során üressé vált aludobozokat? Főleg, ha pénzt is kapsz értük. Bizony: ezeknél az automatáknál aludobozonként 2-3 forint csörrenhet a pénztárcádban.

Újrahasznosítás és DIY-újrafelhasználás

Sokan, és szerencsére egyre többen tudjuk, hogy az aludobozokat száz százalékban és végtelen alkalommal újra lehet hasznosítani, így szuper dolgok formájában születhetnek újjá. Egyrészt újra kedvenc italainkat kortyolgathatjuk belőlük, másrészt viszont akár autóalkatrészek és karosszéria, biciklik váza vagy repülőgép alkatrészek alapanyagai is lehetnek.

700 megfelelően kidobott alumínium italdobozt viszontláthatunk például gyermekünk biciklivázának formájában, 10.000 darab pedig akár a családi autónk alumínium karosszériájában szolgálhat újra minket és a környezetet. Ha magasabbra tesszük a lécet, és mondjuk egy Boeing 747 utasszállító repülőgép alumínium alkatrészeit akarnánk újrahasznosított alumíniumból pótolni, akkor az sem lenne lehetetlen, ehhez „csupán” kb. 4,4 millió aludobozt kellene szelektíven gyűjtenünk.

De ne menjünk ilyen messzire: akár otthon is megtapasztalhatod, milyen csodás holmikat készíthetünk „csináld magad” módszerekkel. Ha szeretsz egy kicsit kreatívkodni, akkor az aludobozos DIY-tippeket neked találták ki. Készíthetsz virág- vagy madárdíszt, mécsestartót, de akár kukoricapattogatót, karácsonyfadíszt és adventi koszorút is. Minimális idő- és energiaráfordítással tényleg szuper dolgokat alkothatsz. Keress rá ezekre a neten, érdemes!

Divatban az újrahasznosítás

A recycling egyre trendibb, és ez a divattervezőket sem hagyja hidegen. Ha csak az aludobozokat nézzük, akkor sem győzzük csodálni, mennyi csodaszép ékszert, pénztárcát és ruhát készítenek belőlük, illetve nyitófüleik újrahasznosításával a dizájnerek. Nancy Juddról még 2011-ben olvashattunk, Aluminum Drop Dress néven emlegetett ruhája kapcsán. Judd egy zuhanfüggönyre varrt aludobozokból kivágott könnycsepp- és körmintákat, és a ruha olyan látványos lett, hogy sokan akartak hasonlóval előállni.

aluminum-drop-dress

http://www.odditycentral.com/pics/designer-turns-garbage-into-green-couture-garments.html

Ellie Mücke divattervező továbbgondolta a témát, és nem állt meg az aludobozoknál. „Padma Petalz” nevű ruhájához mintegy 2000 alumínium kávékapszulából vágott ki összesen több mint 6000 apró szirmot. A szemet gyönyörködtető végeredmény nem maradt elismerés nélkül: 2013-ban az Upcycle challenge nevű „kihívás” nagykövetévé választották.

ellie-mucke

https://hu.pinterest.com/studiomucke/nespressos-project-upcycle/

Persze a világsztárok közül is egyre többen válnak a környezetvédelem élharcosaivá: Michelle Monaghan például az idei MET gálán viselt egy olyan vegán bőrruhát, amelynek felső részét sörösdobozok újrahasznosításával alakította ki Rosie Assoulin divattervező. Az aprólékos munkával készült ruhára sokan felfigyeltek, a divatrajongók pedig abban bíznak, hogy hamarosan mások is terveznek majd hasonló csodákat.

michellemonaghan_metgala

http://www.ecouterre.com/michelle-monaghan-wears-recycled-cans-vegan-leather-to-met-gala/

 

Bedobás!

A környezetvédelem ügyét számos ismert ember is a szívén viseli. Al Gore, volt amerikai alelnök a globális felmelegedés elleni közdelem élharcosa, Brad Pitt afrikai vadrezervátumokat támogat, Leonardo Di Caprio pedig a klímaváltozás ellen küzd a hétköznapokban.

Jó példáért szerencsére nekünk, magyaroknak sem kell a szomszédba menni. Az ismert énekesnő, Janicsák Veca, a népszerű lemezlovassal, DJ Free-vel, valamint a Szomszédnéni Produkciós Iroda két humoristájával, Bálint Ferenccel és Tóth Szabolccsal együtt vett részt a „Dobd be magad” környezetvédelmi kampányban, ahol az aludobozok szelektív gyűjtésére buzdították a lakosságot.

A www.dobdbemagad.com oldalon „munka közben” is láthatjátok őket, október 31-ig pedig még értékes nyereményekre válthatjátok a kiürült aludobozaitokat.

Ha bedobod…

  • energiát nyersz: egyetlen aludoboz újrahasznosításával annyi energiát lehet megtakarítani, amennyi három órára elegendő egy laptop vagy egy tévé működtetéséhez,
  • a világon előállított alumínium kb. 75%-a, a folyamatos újrahasznosításnak köszönhetően még ma is forgalomban van, segítsd ezt a folyamatot te is,
  • segítesz csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, hiszen 1 tonna alumínium újrahasznosításával akár 9 tonna CO2 kibocsátástól kíméljük meg bolygónkat.

(Premier Kommunikációs Iroda)

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.