G20 Gazdaság - adatok, tények, prognózisok

Oroszország adókedvezménnyel ösztönzi a palaolaj-termelést

Szeptember elején lépett hatályba a nem konvencionális olajlelőhelyek feltárásának ösztönzésére bevezetett adókedvezmény Oroszországban.

Szeptember elején lépett hatályba a nem konvencionális olajlelőhelyek feltárásának ösztönzésére bevezetett adókedvezmény Oroszországban – írja a Platts olajipari hírportál.

A mezők potenciális kitermelhetőségétől függően a vállalatok a bányajáradék 20-100 százalékos elengedésére számíthatnak. Az orosz kormány az adócsökkentéssel a mezők feltárásának magas tőkeigényéből következő beruházási kockázatot igyekszik mérsékelni.

A nyugat szibériai Bazsenov palaolajmezőn például zéró a kitermelési adó mértéke. A Merrill Lynch elemzése szerint a kísérleti feltárási projekt zéró adó mellett „tisztességes” hasznot hozhat hordónként 90 dolláros olajár felett. A Renaissance Capital tanulmánya szerint a palaolaj-kitermelés az adott mező paramétereitől függően 14-43 százalékos IRR (Internal Return Rate) megtérülési rátát hozhat.

Az amerikai EIA (Energy Information Administration) energiaügyi statisztikai hivatal számításai szerint Oroszország rendelkezik a technikailag kitermelhető legnagyobb nem konvencionálisan kitermelhető olajkészlettel a világon, 75 milliárd hordóval. Az EIA elemzése az amerikai készleteket 58 milliárd hordóra, a világon a második legnagyobbra teszi a világon.

Az EIA elemzésében rámutatott, hogy az oroszországi tartalékok becsléséhez a nyugat-szibériai Bazsenov-mezőt vette alapul, mivel a többi mezőről nem rendelkezett elegendő adattal.

Oroszországban a nem konvencionális olajtartalékokat átlagosan 100 milliárd tonnára, 730 milliárd hordóra becsülik, de a forgalomban lévő számok nagy szórást mutatnak. A rendelkezésre álló adatok pontosításához még további feltárásokra van szükség.

Az amerikai palaolaj-termelés jelenleg napi 2 millió hordóra tehető, ami a becslések szerint tíz év alatt 4 millió hordóra emelkedik és a legfontosabb szerepet játssza majd az olaj világpiacának átformálásában.

Az orosz nem konvencionális olajtermelés viszont a jelenlegi napi 10,4 millió hordós teljes olajtermelésnek mindössze 0,2 százalékán, napi 20 ezer hordó körül áll. Ebből a palaolaj mintegy napi 10 ezer hordót tesz ki. A Bazsenov-mezőn tevékenykedő Szurgutnyeftegaz napi 7,6 ezer hordót, a Lukoil napi 2 ezer hordót, a Rosznyeft pedig napi 1,4 ezer hordót hoz felszínre.

A Bazsenov-mező geológiai struktúrája nem teszi lehetővé az amerikai Bakken-mezőn nagy hozamot adó technológia alkalmazását azonos hatékonysággal, az olajipari vállalatoknak tehát még ki kell dolgozniuk a helyi feltételnek leginkább megfelelő kitermelési technológiát – írja a Platts olajipari hírportál.

(MTI, fotó: www.just.edu.jo)

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.