Meggyszedés (Fotó: http://www.szatmarialma.hu)
Gazdaság - adatok, tények, prognózisok Magyarország

Magyarország az Európai Unió második legnagyobb meggytermelője

Magyarország nem használja ki megfelelően a meggytermesztésben rejlő lehetőségeit, a világhírű fajták ellenére az elmúlt években romlott a magyar meggy versenyképessége a nemzetközi piacon

– derül ki abból a szakmai kiadványból, amelyet a meggytermesztésről rendezett konferencia alkalmából mutattak be a termelőknek és az érdekelt szervezeteknek pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón.

Az elmúlt két évtizedben felhalmozott gyakorlati tapasztalatokat, a legfrissebb kutatási eredményeket, illetve a meggyágazat jelenlegi piaci helyzetét és fejlődési lehetőségeit ismertető kiadvány szerint az elmúlt években nem épült ki hatékonyan működő hazai meggyvertikum, az alacsony termésátlagok és a rossz termésbiztonság miatt nincs egységes, megfelelő nagyságú árukínálat.

A több mint négyszáz oldalas kötetet negyvenfős szerzői gárda jegyzi. A kötet előszavában a kollektíva közli,

Magyarország az 1960-as évektől kezdve a világ nyolc legnagyobb meggytermesztő országa között van, jelenleg Lengyelország után az Európai Unió második legnagyobb termelője.

Az utóbbi tíz évben 60-80 ezer tonna között volt az évenkénti termésátlag, a rossz és ingadozó termés miatt azonban nehézségekbe ütközik a piacok építése és megtartása. Idén a mintegy 11 ezer hektárnyi termőterületen körülbelül 50-60 ezer tonna meggy termett, 5 ezer hektáron azonban jelentős terméskiesést okozott a fagy. A termés nagyobb részét ipari gyümölcsként hasznosítva a magyar és a külföldi feldolgozók veszik át, átlagosan 5-15 ezer tonna pedig frissen kerül a piacra.

Ezt is elolvasom:
A KSH adatai szerint nőtt a sertés- és a marhaállomány

A szerzők szerint a magyar meggy versenyhelyzetének gyengülését többek között az ágazat szereplőinek összefogásával, új típusú meggytermékek előállításával, kiszámítható árukínálattal, a termésátlagok és a termésbiztonság jelentős növelésével, az ipari feldolgozás bővítésével, a külföldi termesztés fejlesztési irányainak átvételével, valamint a friss gyümölcs és az ebből készített termékek fogyasztásának ösztönzésével lehet megállítani.

Kifejtik, a jelentősebb meggytermelő országok közül Magyarországnak van arra leginkább lehetősége, hogy megteremtse és kihasználja például a frissfogyasztáshoz, az ipari termeléshez és a kettős hasznosításhoz alkalmazkodó ültetvényhálózatot és termesztési eljárásokat.

A szakértők szerint a nemzetközi szakirodalomban is kiemelkedő részletességűnek számító könyvben a szerzők a szaporítással, az ültetvények létesítéséhez szükséges eszközökkel, a legújabb termesztési és növényvédelmi technológiákkal, a betakarítással, a tárolással és a gyümölcsök felhasználásával kapcsolatos legújabb információkat és tapasztalatokat is összefoglalják.

Ezt is elolvasom:
Feltérképezik az élelmiszerpazarlást

meggytermes1


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Vissza a télbe 2021/01/23
    Több hullámban érkezik nedves, egyre hidegebb levegő hazánk térségébe, emiatt vasárnap estétől visszatér időjárásunk téli jellege. A most még többfelé esőt okozó légörvény vasárnap reggelre elhagyja térségünket, pár órára a nap is kisüt, majd délután újabb légörvény érkezik és ez az esti órákban már többfelé okoz havazást, lehűlést, hatására visszatérünk a télbe.
  • Új hőmérsékleti rekordok születtek (2021.01.22) 2021/01/23
    Az átlagoshoz képest jóval melegebb időjárásnak köszönhetően két új napi hőmérsékleti rekord is született. Pénteken az Északi-középhegység tágabb környezetét leszámítva mindenhol 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, sőt a Somogy megyei Nagyatádon 16,5 fokot regisztráltunk, ezzel pedig megdőlt az 1956-ban Ásotthalmon mért 15,5 fokos érték. Így tehát új országos napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekord született. Péntekre […]