People stand in a queue to use an ATM outside a closed bank, next to a sign on the plant, bottom right, reading ''NO'' in Athens, Tuesday, June 30, 2015. It's crunch time for Greece, with the European part of its international bailout expiring Tuesday and with it any possible access to the remaining rescue loans it contains that it needs to pay its debts. As a result, the government is unlikely to repay a roughly 1.6 billion-euro ($1.87 billion) debt to the International Monetary Fund due Tuesday, too — a move that increases fears the country is heading to a messy default and potential exit from the euro currency. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
EU Európa Gazdaság - adatok, tények, prognózisok

Leminősítette Görögországot a Moody’s

Leminősítette Görögország eddig is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - államadós-osztályzatát a Moody's Investors Service, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a hivatalos hitelezők nyújtotta további pénzügyi támogatás nélkül Görögország előbb-utóbb törlesztési csődbe kerül a magánszektorbeli hitelezőkkel szemben fennálló adósságaival.

A nemzetközi hitelminősítő szerdán késő este Londonban bejelentette, hogy a görög államkötvény-kötelezettségek besorolását az eddigi „Caa2”-ről egy fokozattal „Caa3”-ra rontotta, és az új osztályzatot is további leminősítési felülvizsgálat alá vette.

A Moody’s indoklása szerint még több nemzedéknyi időtávon belül is valószínűtlen, hogy akár gazdasági növekedéssel, akár költségvetési megszorításokkal kezelhető szintre csökkenthető a hazai össztermékhez (GDP) mért görög államadósság-ráta a jelenlegi 177 százalékról.
Ahhoz, hogy ez az adósságráta a jelenleginél kezelhetőbb szintre süllyedjen, a görög kormánynak hosszú éveken át jelentős elsődleges többleteket kellene elérnie az államháztartási mérlegben, egyre inkább egyértelművé válik azonban, hogy ez politikailag és társadalmilag megvalósíthatatlan – vélekednek a Moody’s londoni elemzői.
A hitelminősítő szerint a görög bankrendszert, amely egyébként sem volt jó állapotban, az elmúlt hetek fejleményei még tovább károsították, és ennek kedvezőtlen következményei lesznek a görög gazdaságban érvényesülő pénzügyi közvetítői funkcióra.

Ráadásul a hivatalos hitelezők megállapodási javaslatairól tervezett népszavazás meghirdetése után a görög háztartások egyre gyorsabb ütemben menekítették ki pénzüket a bankbetétekből. A Moody’s becslése szerint november vége óta 44 milliárd eurót vontak ki a görög bankokból a magánszektorbeli betéttulajdonosok, és a görög bankrendszer betétállománya 120 milliárd euróra csökkent.

Csak az elmúlt két hétben több mint 8 milliárd eurónyi betétállomány áramlott ki a görög bankrendszerből – áll a hitelminősítő elemzésében.
A Moody’s szerint viszont az azóta bevezetett tőkekorlátozások – amelyek felső határt szabnak a betétekről kivehető pénzmennyiségre is – a gazdasági növekedés kilátásait rontják, mivel hosszú távra kiható következményekkel járnak a hazai keresletre. Ha pedig a népszavazáson a többség elutasítja a hivatalos hitelezők javaslatait, az megnövelné annak a kockázatát, hogy Görögországnak távoznia kell az euróövezetből, ami jelentős veszteségeket róna a magánszektorbeli hitelezőkre – hangsúlyozzák a Moody’s elemzői.
Hasonló indokokkal a két másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s is leminősítette Görögországot az elmúlt napokban.
A Fitch – amely kedden rontotta a görög államadós-osztályzatot „CCC”-ről egy fokozattal „CC”-re – indoklásában közölte, hogy a magánhitelezőkkel szembeni görög törlesztési csődhelyzet beálltát most már valószínűnek tartja.

A Fitch elemzői is úgy vélekedtek, hogy ha a hétvégi népszavazáson elutasító döntés születik, az drámai mértékben megnövelné annak az esélyét, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből.

A Fitch Ratings is megállapította, hogy a bankbetétekre bevezetett hozzáférési korlátozások még tovább rontják a görög gazdaság kilátásait. A cég ezért most már 1,5 százalékos GDP-visszaesést vár Görögországban 2015 egészében.
A Standard & Poor’s – amely a minap „CCC”-ről egy fokozattal „CCC mínusz”-ra rontotta a hosszú futamidejű görög államadósság-osztályzatot – elsősorban azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy a görög kormány a jelek szerint a belpolitikai meggondolásokat a pénzügyi-gazdasági stabilitás, a kereskedelmi hitelek törlesztése és az euróövezeti tagság elé helyezi.
Az S&P szerint ennek jele az is, hogy a görög kormány népszavazást hirdetett a hivatalos hitelezők válságmegoldási javaslatairól.

A Standard & Poor’s a leminősítés indoklásában közölte: megítélése szerint most már 50 százalék körüli az esélye annak, hogy Görögország távozik az euróövezetből, azt pedig a cég gyakorlatilag elkerülhetetlennek tartja, hogy – hacsak nem következik be valamilyen nem várt kedvező változás – Görögország fél éven belül törlesztési csődbe kerül kereskedelmi adósságállományával.

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.