Címlap Fenntartható fejlődés Globális problémák, fenntartható fejlődés

Olajvállalatok a klímaváltozás ellen – ígéretek és kételyek

Az olaj- és gázipari ágazat tíz nagyvállalata a közelgő párizsi klímacsúcsra tekintettel megegyezett abban pénteken, hogy együttműködnek a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A világ energiafogyasztásának tíz százalékát biztosító cégek „hatékony klímamegállapodást” sürgetnek a 2015. november 30. és december 11. között az ENSZ Párizsban rendezendő 21. klímakonferenciáján (COP21), amelynek az a célja, hogy az emberiség 2 Celsius fok alatt tudja tartani a század végéig a globális átlaghőmérséklet emelkedését.

„Ez az egész társadalom számára kihívás. Készek vagyunk benne részt vállalni. A következő években megerősítjük törekvéseinket és befektetéseinket a világ energetikai mix szénintenzitásának csökkentésére” – írta közös közleményében a BG Group, a BP, az Eni, a Pemex, a Repsol, a Saudi Aramco, a Reliance Industries, a Royal Dutch Shell, a Statoil és a Total vezetője. A 2014-ben létrejött Oil and Gas Climate Initiative (OGCI) kezdeményezés tagjaiként „vállalataink számos területen készek együttműködni, hogy jobb eredményeket érjenek el, mint az egyéni erőfeszítéseikkel” – tették hozzá.

Az együttműködés „a technológián alapuló jelentős, gyakorlati akciókon keresztül valósul meg” különböző területeken, hogy a világ növekvő energiaigényét kielégítsék, ugyanakkor az éghajlati hatásokat csökkentsék. A nagyvállalatok az energetikai hatékonyság érdekében az üzemanyagok és a járművek javításán kívánnak együttdolgozni, valamint növelni az újrahasznosítható energiák és a természetes gáz szerepét, amely a legkevésbé szennyező fosszilis energia. Egyidejűleg csökkentenék a metán kibocsátásával járó tevékenységeiket, és támogatnák a kutatást és fejlesztést például a szén-dioxid-leválasztásban.

„A technológia megoldást hozhat a jövőre” – mondta Patrick Pouyanné, a Total vezérigazgatója párizsi sajtótájékoztatóján. Bob Dudley, a BP vezetője pedig úgy fogalmazott: „jóllehet konkurensek vagyunk, együtt tudunk működni”.

A tíz vállalat közül nyolc, amelyek között egyetlen amerikai cég sincsen, már húsz százalékkal csökkentette 2005 óta az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

„Folytatjuk az erőfeszítéseinket a kibocsátás jelenlegi irányvonalának csökkentése érdekében” – hangsúlyozták. Elismerték ugyanakkor, hogy a jelenlegi tendencia „nem kompatibilis” a felmelegedés 2 Celsius fok alatt tartásra vonatkozó céllal.

Környezetvédelmi szervezetek nagyon kritikusan fogadták a bejelentést.

„A pirománok nem jó tűzoltók” – példálózott Charlie Kronick a Greenpeace részéről. Szerinte a párizsi klímacsúcs jó alkalom arra, hogy jelentős előrelépés történjen 2050-ig a 100 százalékosan megújítható energiamodell irányába, de „a legfőbb olajipari vállalatok alapvetően ellenzik ezt az elképzelést, és aktívan el akarják fojtani Párizsban”. A közlemény szerint a vállalás nem fog jelentősen hozzájárulni a világgazdaság szénmentessé tételéhez.

Az InfluenceMap nevű civil szervezet jelentése szerint az olajipari cégek „kettős beszédet” folytatnak a klímapolitika területén: nyilvános megszólalásaik jó szándékukról tanúskodnak, eközben a háttérben lobbitevékenységet folytatnak.

(Fotó: texaccidentlawyer.com)

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.