Címlap Fenntartható fejlődés Globális problémák, fenntartható fejlődés

Olajvállalatok a klímaváltozás ellen – ígéretek és kételyek

Az olaj- és gázipari ágazat tíz nagyvállalata a közelgő párizsi klímacsúcsra tekintettel megegyezett abban pénteken, hogy együttműködnek a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A világ energiafogyasztásának tíz százalékát biztosító cégek “hatékony klímamegállapodást” sürgetnek a 2015. november 30. és december 11. között az ENSZ Párizsban rendezendő 21. klímakonferenciáján (COP21), amelynek az a célja, hogy az emberiség 2 Celsius fok alatt tudja tartani a század végéig a globális átlaghőmérséklet emelkedését.

“Ez az egész társadalom számára kihívás. Készek vagyunk benne részt vállalni. A következő években megerősítjük törekvéseinket és befektetéseinket a világ energetikai mix szénintenzitásának csökkentésére” – írta közös közleményében a BG Group, a BP, az Eni, a Pemex, a Repsol, a Saudi Aramco, a Reliance Industries, a Royal Dutch Shell, a Statoil és a Total vezetője. A 2014-ben létrejött Oil and Gas Climate Initiative (OGCI) kezdeményezés tagjaiként “vállalataink számos területen készek együttműködni, hogy jobb eredményeket érjenek el, mint az egyéni erőfeszítéseikkel” – tették hozzá.

Az együttműködés “a technológián alapuló jelentős, gyakorlati akciókon keresztül valósul meg” különböző területeken, hogy a világ növekvő energiaigényét kielégítsék, ugyanakkor az éghajlati hatásokat csökkentsék. A nagyvállalatok az energetikai hatékonyság érdekében az üzemanyagok és a járművek javításán kívánnak együttdolgozni, valamint növelni az újrahasznosítható energiák és a természetes gáz szerepét, amely a legkevésbé szennyező fosszilis energia. Egyidejűleg csökkentenék a metán kibocsátásával járó tevékenységeiket, és támogatnák a kutatást és fejlesztést például a szén-dioxid-leválasztásban.

Ezt is elolvasom:
Így zabálja fel az Orczy-kert fáit a Ludovika Campus

“A technológia megoldást hozhat a jövőre” – mondta Patrick Pouyanné, a Total vezérigazgatója párizsi sajtótájékoztatóján. Bob Dudley, a BP vezetője pedig úgy fogalmazott: “jóllehet konkurensek vagyunk, együtt tudunk működni”.

A tíz vállalat közül nyolc, amelyek között egyetlen amerikai cég sincsen, már húsz százalékkal csökkentette 2005 óta az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

“Folytatjuk az erőfeszítéseinket a kibocsátás jelenlegi irányvonalának csökkentése érdekében” – hangsúlyozták. Elismerték ugyanakkor, hogy a jelenlegi tendencia “nem kompatibilis” a felmelegedés 2 Celsius fok alatt tartásra vonatkozó céllal.

Környezetvédelmi szervezetek nagyon kritikusan fogadták a bejelentést.

“A pirománok nem jó tűzoltók” – példálózott Charlie Kronick a Greenpeace részéről. Szerinte a párizsi klímacsúcs jó alkalom arra, hogy jelentős előrelépés történjen 2050-ig a 100 százalékosan megújítható energiamodell irányába, de “a legfőbb olajipari vállalatok alapvetően ellenzik ezt az elképzelést, és aktívan el akarják fojtani Párizsban”. A közlemény szerint a vállalás nem fog jelentősen hozzájárulni a világgazdaság szénmentessé tételéhez.

Az InfluenceMap nevű civil szervezet jelentése szerint az olajipari cégek “kettős beszédet” folytatnak a klímapolitika területén: nyilvános megszólalásaik jó szándékukról tanúskodnak, eközben a háttérben lobbitevékenységet folytatnak.

(Fotó: texaccidentlawyer.com)


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Hűvös tavasz 2021/04/22
    A hazánk felett átvonuló hidegfront nyomában pénteken már szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, emiatt hétfőig jelentős változás nem lesz időjárásunkban, az ország nagy részén gomolyfelhős, napos idő várható néhol kevés csapadékkal. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet. A jövő hét elején, kedden, szerdán, újabb frontrendszer vonul át felettünk, kiadósabb csapadékkal.
  • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
    Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.