Címlap EU Európa Globális problémák, fenntartható fejlődés

Karácsonyi ajándék csomagolás nélkül? Igen!

2013-ban az Európai Unió területén, lakosonként átlagosan 157,86 kg csomagolási hulladékot termeltünk, hazánkban ez a mennyiség meghaladta a 103 kg-ot. E hulladékfajta nagy része a vásárlások során kerül a háztartásokba.  A keletkezett mennyiséget közösen csökkenthetjük a csomagolás ésszerű és tudatos használatával és egy kis odafigyeléssel.

Idén ötödik alkalommal vesz részt Magyarország az Európai Hulladékcsökkentési Héten, a november 19 és 27 között között zajló rendezvény a csomagolási hulladékok mennyiségének csökkentését helyezi a középpontba.

Az Európai Hulladékcsökkentési Héten a programokra jelentkezett önkéntesek saját ötleteik megvalósításával a hulladékkeletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságát hangsúlyozzák.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet az Európai Bizottság LIFE+ programja keretében szervezik 2009 óta. A program kiemelt célja a jó gyakorlatok felkutatása, bemutatása, népszerűsítése, a közösségek társadalmi felelősségvállalásának mozgósítása.

A szervezők a program végéig, november 27-ig várják az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódó www.vallalom.eu felületen a már meglévő hulladékcsökkentést célzó vállalásokhoz csatlakozókat.

Az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság korábbi közlése szerint a hulladékcsökkentési héthez csatlakozhat államigazgatási szerv, egyesület, civil szervezet, gazdálkodó, ipari szervezet, oktatási intézmény, magánszemély, valamint egyéb szervezet, például egyház, kórház vagy kulturális központ is.

Aktívan részt veszel a környezet védelmében
Ha nemet mondasz a felesleges csomagolásokra és tudatosan döntesz a vásárlásaid során, garantáltan kevesebb szemét kerül ki a háztartásodból és onnan a lerakóra, így a környezetet is véded. Tudtad, hogy a fogyasztási szokások drasztikus változásával az elmúlt 40 évben világviszonylatban megduplázódott a háztartási hulladék mennyisége?

Pénz takaríthatsz meg
Ha odafigyelsz arra, hogy csak azt vedd meg, amire valóban szükséged van – legyen szó akár termékről, akár csomagolásról – komoly összegeket tudsz megspórolni.

Kukába mindennel, ami már nem kell! Tényleg?!
Bármennyire is kényelmes megoldásnak tűnik, ezzel csak az egyre növekvő szeméthegyeket táplálod, inkább legyél válogatós, gyűjts szelektíven és tényleg csak azt dobd ki, amire valóban nincs már neked vagy másnak szüksége. Nézz körül a vállalások között és tedd környezettudatosabbá az életviteledet! (vallalom.eu)

Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.