Ázsia és Ausztrália Címlap

Két nagy erejű földrengés pattant ki a Salamon-szigeteknél

Április 12-én 7,6-os, 13-án 7,4-es magnitúdójú földrengés pattant ki a Salamon-szigeteknél.

A rengésfészek (hipocentrum) kb. 30 km mélyen található Pápua Új-Guienától délkeletre, amely a legpusztítóbb típusú (sekélyfészkű) földrengés . Itt, a Kermadec- és Tonga-árok mentén találkozik a Csendes-óceáni- és az Ausztrál-Indiai-kőzetlemez. A két lemez évente 4,6-7,6 cm-t közeledik egymáshoz, majd a Csendes-óceáni-lemez a mélybe bukik (szubdukció), amely erős földrengést okoz. (FM)

http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/usc000phx5#summary

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.