Ázsia és Ausztrália Címlap

Két nagy erejű földrengés pattant ki a Salamon-szigeteknél

Április 12-én 7,6-os, 13-án 7,4-es magnitúdójú földrengés pattant ki a Salamon-szigeteknél.

A rengésfészek (hipocentrum) kb. 30 km mélyen található Pápua Új-Guienától délkeletre, amely a legpusztítóbb típusú (sekélyfészkű) földrengés . Itt, a Kermadec- és Tonga-árok mentén találkozik a Csendes-óceáni- és az Ausztrál-Indiai-kőzetlemez. A két lemez évente 4,6-7,6 cm-t közeledik egymáshoz, majd a Csendes-óceáni-lemez a mélybe bukik (szubdukció), amely erős földrengést okoz. (FM)

http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/usc000phx5#summary


Ezt is elolvasom:
Nagy erejű földrengést volt Pápua Új-Guinea közelében
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Röpködnek a mínuszok 2021/03/06
    Az előző éjszaka se volt meleg, de a következő napok még erre is rá tudnak tenni egy lapáttal...
  • Áder János is tagja lett a Víz- és Klímaügyi Vezető Testületnek 2021/03/05
    Az ENSZ vízügyi kérdéseket koordináló szervezetének, a UN-Water elnökének valamint a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkárának felkérésére vállalta el a Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület tagságát a magyar államfő. Az öt kontinensről felkért, tizenöt tagú testület tagjai között jelenlegi és volt államfők, volt kormányfők, miniszterek, nemzetközi civil szervezetek és nagyvállalatok vezetői vannak jelen.