Ázsia és Ausztrália Címlap

Két nagy erejű földrengés pattant ki a Salamon-szigeteknél

Április 12-én 7,6-os, 13-án 7,4-es magnitúdójú földrengés pattant ki a Salamon-szigeteknél.

A rengésfészek (hipocentrum) kb. 30 km mélyen található Pápua Új-Guienától délkeletre, amely a legpusztítóbb típusú (sekélyfészkű) földrengés . Itt, a Kermadec- és Tonga-árok mentén találkozik a Csendes-óceáni- és az Ausztrál-Indiai-kőzetlemez. A két lemez évente 4,6-7,6 cm-t közeledik egymáshoz, majd a Csendes-óceáni-lemez a mélybe bukik (szubdukció), amely erős földrengést okoz. (FM)

http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/usc000phx5#summary

Facebook hozzászólás
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért 2020/10/21
    A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium. A Fűts okosan! tájékoztató kampány rávilágít a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire és káros hatásaira, emellett minden szükséges információt biztosít a helyes lakossági fűtéssel kapcsolatban.
  • Pályázati referens 2020/10/21
    Az Országos Meteorológiai Szolgálat Pályázati és Közbeszerzési Osztálya pályázati referens munkatársat keres.