A nemzetközi rangsorban idén a thai főváros, Bangkok végzett az élen 21,47 millió látogatóval (Fotó: bangkok.com)
Ázsia és Ausztrália

Bangkok, London és Párizs a világ legnépszerűbb úti céljai, Budapest a feltörekvők között

Bangkok, London és Párizs lett a dobogós a világ legnépszerűbb úti céljainak ranglistáján.

Bár Budapest nem került be a Top 10-be, a legnagyobb mértékben bővülő európai célállomások listáján hatodik helyezett lett, megelőzve Bukarestet és Szófiát – ez derült ki a Mastercard felméréséből. A Mastercard idei évre vonatkozó kutatása a világ 132 leglátogatottabb nagyvárosát rangsorolta a külföldi szállóvendégek becsült létszáma és az utazók költései alapján.

A nemzetközi rangsorban idén a thai főváros, Bangkok végzett az élén 21,47 millió látogatóval, megelőzve ezzel a tavaly ötödik alkalommal első helyezett Londont, ahová 19,88 millió látogató érkezik idén.

A harmadik helyezett Párizs lett, 18,03 millió látogatóval, ezt követi Dubai (15,27 millió látogató), New York (12,75 millió látogató) és Szingapúr (12,11 millió látogató). A felmérés szerint Kuala Lumpur 12,02 millió látogatót, Isztambul 11,95 milliót, Tokió 11,70 millió Szöul pedig 10,20 millió vendéget fogad az idei évben.

Ezt is elolvasom:
A kínai turisták száma 2021-re eléri a 200 milliót

Európán belül London után Párizs vezet, majd Isztambul, Barcelona (8,20 millió látogató) és Amszterdam (8 millió látogató) következik a legnépszerűbb városok listájában.

Budapest a legnagyobb mértékben bővülő európai célállomások listáján a hatodik helyezett lett, Hamburg, Berlin, Isztambul, Koppenhága és Lisszabon után: a jelentés szerint 2016-ban várhatóan 3,36 millió olyan látogató érkezik a magyar fővárosba, aki legalább egy vendégéjszakát tölt itt. 2009-hez képest ez 7,20 százalékos növekedést jelent. A felmérés szerint az ide utazó külföldiek túlnyomó többsége, 91 százaléka a szabadidejét tölti itt, a legkedveltebb utazási időszak a július és az augusztus.

Ezt is elolvasom:
Budapest vált a folyami hajós turizmus egyik központjává

Az adatok alapján az ázsiai nagyvárosok rohamosan törnek előre a ranglistán. A legnagyobb növekedést a japán Oszaka érte el (24,15 százalék), utána Chengdu (20,14 százalék), Abu Dhabi (19,81 százalék), Colombo (19,57 százalék) és Tokió (18,48 százalék) következik a növekedési listán.

A kutatás idén először azt is vizsgálta, hogy az utazók mire költenek a legtöbbet külföldi tartózkodásuk során, valamint hogy üzleti vagy magáncélból választanak-e egy adott úti célt. Míg az európai nagyvárosokban – Amszterdamban, Barcelonában, Isztambulban, Milánóban, Párizsban, Prágában és Bécsben – inkább ételre és italra szánnak nagyobb összeget az utazók, a világ Top 20 városának látogatói többet költenek vásárlásra. A húsz kiemelt nagyvárosba több ember utazik pihenés céljából, mint üzleti megfontolásból, kivéve Sanghajt – közölte a Mastercard.

Ezt is elolvasom:
Hogyan lett a mexikói Cancún az egyik legjelentősebb üdülőhely?

A Mastercard ‘Global Destination Cities Index’ jelentés annak megfelelően rangsorolja a városokat, hogy hány külföldi vendéget fogadnak legalább egy vendégéjszakára, és az utasok mekkora összeget költenek az adott városban. Az elemzés nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján összesíti a külföldi látogatók létszámát mind a 132 vizsgált országban.


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Gyenge legyintés 2021/01/15
    A következő napokban északkelet felől elér bennünket a szibériai eredetű fagyos levegő, hatására az éjszakai órákban országszerte fagy várható, sőt a derült, szélvédett, hóval borított, keleti területeken akár -17 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Nem tart azonban sokáig a fagyos idő, hisz a jövő héten jön az enyhülés, a tavasz.... (részleteket a videóban láthattok).  
  • Többhetes európai anomália előrejelzés 2021/01/15
    A várható európai hőmérsékleti és csapadék anomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket.