Amerika

Erősödik a Matthew hurrikán

Erősödik a Matthew hurrikán, s immár kétmillió embert sürgetnek az illetékesek a déli szövetségi államokban, hogy meneküljenek a partvidékekről.

Már négyes erősségű a Matthew hurrikán, amely egyelőre még a karibi térségben tombol, de helyi idő szerint csütörtök estére-éjjelre már eléri a floridai partokat. Az amerikai Országos Hurrikán Központ szerint a szél sebessége elérheti az óránkénti 185-205 kilométert.

[creativ_button url=”https://weather.com/storms/hurricane-central/matthew-2016/AL142016″ icon=”facetime-video” label=”ÍGY MOZOG A HURRIKÁN” colour=”red” colour_custom=”#dd3333″ size=”large” edge=”straight” target=”_blank”]

Négy szövetségi államban – Floridában, Georgia és Dél-Karolina egy részében és Észak-Karolina teljes területén – már szerda óta rendkívüli állapot van érvényben, a floridai kormányzó, Rick Scott csütörtökön kétóránként tartott sajtóértekezletet, s mindenki – beleértve Barack Obama amerikai elnököt is – a közeledő vihar veszélyeire figyelmeztet. „Ez a vihar gyilkolni fog” – mondta csütörtöki sajtóértekezletén a floridai kormányzó, s ismételten felhívta honfitársai figyelmét, hogy hagyják el a partmenti vidékeket, mert amikor a vihar lecsap, akkor már a mentők sem tudnak segíteni.

Floridában, Georgiában és Dél-Karolinában körülbelül kétmillió embert szólítottak fel a hatóságok a menekülésre, az országutakon hosszú, tömött sorokban, lépésben haladnak az autók az egyes szövetségi államok belső vidékei felé. 2012 óta – amikor a Sandy hurrikán csapott le az Egyesült Államok keleti partvidékére – most rendelték el a legnagyobb arányú evakuálást. Floridában a kormányzó arra figyelmeztetett másfélmillió embert, hogy okvetlenül hagyja el otthonát. „Nincs ok a maradásra, senkinek nincs esélye e viharral szemben” – fogalmazott Scott kormányzó. Csütörtök déltől a floridai repülőtereken már 1400 járatot felfüggesztettek, Miamiban, Fort Lauderdale-ben és Orlandóban lezárták a repülőteret. A nagyobb városokban, Miamiban, Palm Beachben, Orlandóban, Tampában kiürülőben vannak az élelmiszerboltok, s bár üzemanyagban egyelőre általában nincs hiány, már arról érkeznek jelentések, hogy Floridában sok benzinkútnál kifogytak.

A több megyére érvényes kötelező evakuálásnak köszönhetően zsúfoltak az országutak Georgiában és Dél-Karolinában is. Dél-Karolinában mintegy 250 ezer ember már elhagyta a vihar fenyegette partvidékeket, s csütörtökön várhatóan további 200 ezer ember kel útra. A dél-karolinai közlekedési főhatóság jelentős változtatásokat is eszközölt a forgalmi rendben, hogy a népvándorlásszerű áradat minél gyorsabban juthasson el a biztonságos övezetekbe. A helyszíni tudósítások szerint Charleston városa már csaknem teljesen kiürült, az üzleteket és a házakat bedeszkázva hagyták ott tulajdonosaik és lakóik.

Észak-Karolinában Pat McCrory kormányzó szintén sajtóértekezleten hívta fel a figyelmet arra, hogy ez a hurrikán különlegesen veszélyes lesz.

Valamennyi érintett szövetségi államban, a belső vidékeken, átmeneti menedékszállásokat rendeztek be, többségüket iskolaépületekben.
Barack Obama elnök csütörtökön délután aláírta a felhatalmazást arra, hogy a Belbiztonsági Minisztériumhoz tartozó Katasztrófa-elhárítási Ügynökség (FEMA) megkezdhesse a szövetségi segélyprogramot, amelynek keretében sátrakat, élelmiszert, gyógyszereket szállítanak a hurrikán sújtotta vidékekre. Az elnök egyébként már szerda este adott rövid nyilatkozatában jelezte: a szövetségi kormány készen áll arra, hogy minden segítséget megadjon a vihar áldozatainak.

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.