Amerika Címlap

Az amerikai média a washingtoni kompromisszum nyerteseiről és veszteseiről

"Vége. Vesztettek" - írta a keményvonalas konzervatív képviselőházi republikánusokról internetes kiadásában a The Washington Post.

Az amerikai médiában megjelent értékelések többsége szerint a Republikánus Párt, azon belül pedig az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom politikai vereséget szenvedett az adósságplafon felemelésének és az ideiglenes költségvetés ügyében kialakult konfrontációban, amelynek ideiglenes és kompromisszumos lezárását szerdán a kongresszus mindkét háza megszavazta.

„Vége. Vesztettek” – írta a keményvonalas konzervatív képviselőházi republikánusokról internetes kiadásában a The Washington Post. A lap szerint ez a csoport csaknem három éven át gyakorlatilag az irányítása alatt tartotta a szövetségi kongresszus alsóházát. Tagjai nem egyszer William Wallace-hoz, a skót lázadóhoz hasonlították magukat, aki  -legalábbis a filmek szerint – annak köszönhette sikereit, hogy nem volt hajlandó a kompromisszumra.

„A +konzervatívok+ frontális támadása Obama emblematikus egészségügyi törvénye ellen szerdán a kormányzat leállása, a republikánusok támogatottságának jelentős hanyatlása és egy olyan végső kompromisszum után ért véget, amellyel semmit sem értek el abból, amit szerettek volna” – írta a lap.

A The Washington Post egyúttal arra is rámutatott, hogy noha a hetekig tartó krízispolitizálás csökkentette a republikánusok népszerűségét, továbbra is kevéssé valószínű, hogy a megerősödött demokraták a 2014-es félidős választásokon el tudnák hódítani tőlük a képviselőházat.

A USA Today szerint a konfrontációból nyertesként Barack Obama, több szenátorasszony, valamint a keményvonalas konzervatív Ted Cruz szenátor került ki. Az elnök azért járt sikerrel, mert az egészségügyi törvényének kisiklatására irányuló kísérletek nem vezettek eredményre. Obama emellett azt tette, amit megígért: elhárította azokat a kísérleteket, hogy őt is bevonják a tárgyalásokba, emellett pedig alkalma nyílt agresszívan ostorozni a republikánusokat, amiért azok – mint mondta – az egyszerű amerikaiak rovására nem akarták elvégezni azt, ami a dolguk lett volna.

A lap szerint nagyot nőtt a szövetségi felsőház nőtagjainak presztízse, mert a republikánus Susan Collins, Lisa Murkowski és Kelly Ayotte, a demokrata oldalon pedig Heidi Heitkamp, Amy Klobuchar és Jeanne Shaheen kulcsszerepet játszott a kétpárti kompromisszumos keretmegoldást kidolgozó szenátorcsoport munkájában.

A válságot kirobbantó Tea Party-képviselők vereséget szenvedtek ugyan, ám Ted Cruz szenátor, aki az élharcosa volt az egészségügyi reform ellen folytatott rohamnak, egyértelmű vezető személyiségként emelkedett ki az ultrakonzervatív mozgalomhoz húzó honatyák közül.

Az országos napilap szerint John Boehner, a képviselőház elnöke vesztett az ügyön, mert szerencsétlennek és megalázottnak tűnt, amikor kudarcot vallott az a törekvése, hogy egyesítse pártjának frakcióját egy republikánus törvénytervezet mögött. Emellett végül olyan helyzetbe kényszerült, hogy a képviselőházban csak demokrata támogatással tudta elfogadtatni a kompromisszumos törvényjavaslatot. Ezzel pedig megsértette az alsóházi republikánusoknak azt íratlan szabályát, hogy házelnök csak olyan jogszabálytervezetet terjeszt be szavazásra, amelyet a sajátjainak többsége is támogat.

A USA Today a republikánusok 2014-es kilátásaival kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikaiak többsége az ellenzéki pártot hibáztatja a konfrontációért, és annak pozícióit olykor szélsőségesnek tartja, egyes tagjait pedig együttműködésre képtelennek.

A CNN kommentátorai szerint a demokraták által tanúsított kemény ellenállás és a velük szemben érzett ellenérzések felerősödése január-februárban – a mostani megállapodás lejártakor – visszatarthatja a republikánusok ultrakonzervatívjait attól, hogy ismét a szövetségi kormányzat megbénításával próbálkozzanak. A képet ugyanakkor árnyalja, hogy a Tea Party támogatásával mandátumhoz jutott 30-40 képviselő nem tart komolyabb következményektől, mert őket olyan konzervatív körzetekben választották meg, amelyekben valószínűleg ismét rájuk voksolnak majd 2014-ben.

(MTI)

Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.