Afrika

Hatalmas anyagi károkat okozott Egyiptomban az internethálózat rövid kiesése

Megbénította az egyiptomi gazdaság jelentős területeit kedden az internethálózat rövid kiesése

, amely mögött Átef Helmi kommunikációs és informatikai ügyekért felelős miniszter szabotázsakciót sejt – adták hírül helyi sajtóforrások.

A kimaradást tűz okozta, amely a reggeli órákban megszakította az északi Alexandria városon áthaladó egyik fő telekommunikációs kábelen áramló adatforgalmat. Az internet-szolgáltatás ország szerte lelassult, a főváros körüli régió jelentős részén pedig teljesen leállt. Az illetékes miniszter szerint csak a délutáni órákban várható, hogy a rendszer teljesen helyreáll.

Hamdín Abdel-Azím, a Szadat Egyetem közigazgatási karának volt elnöke szerint annak ellenére, hogy a forgalom alig több mint fél órára szakadt meg, a károk a milliárd dollárt is elérhetik. A gazdasági szakember a Bawwábat el-Káhira internetes hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy a kimaradás az országban folyó összes pénzügyi tranzakcióra kihagyott, s ennek legfőképpen a bankok, a biztosítótársaságok, és nem utolsó sorban a kairói tőzsde látta kárát. A nemzetközi piaccal megszakadt kapcsolat Abdel-Azím szerint különösen súlyos anyagi következményekkel jár.

Több kairói bank kereskedelmi rendszere teljesen működésképtelenné vált, s az internetes hozzáférés híján a bankároknak átmenetileg az elektromos kommunikáció régen letűnt formáihoz kellett folyamodniuk: pénzügyleteiket telefonon és faxon keresztül intézték.

Átef Helmi az al-Maszri al-Jóm című napilapnak úgy nyilatkozott, nincs kizárva, hogy szabotázsakcióról van szó. A keddi telekommunikációs káosz ugyanis csupán néhány órával előzi meg a múlt szerdán zárult államfőválasztás hivatalos eredményhirdetését. Az elnökválasztási bizottság helyi idő szerint este hét órakor (közép-európában este hat órakor) tartandó sajtótájékoztatója aligha okoz majd meglepetést, mivel a részeredmények szerint Abdel-Fattáh esz-Szíszi volt hadsereg-főparancsnok a szavazatok legalább 93 százalékát kapta.

A Twitter közösségi portálon a hozzászólók közül sokan összefüggést látnak a keddi zűrzavar és az al-Vatan című újság által vasárnap kiszivárogtatott hír között, miszerint a belügyminisztérium egy átfogó internetes megfigyelőrendszer fejlesztését tervezi. A közösségi oldalak mélyreható átvizsgálására Mohamed Ibráhim belügyminiszter szerint azt a célt szolgálná, hogy kiszűrjék és “azonosítsák azokat, akik veszélyt lejelentetnek a nemzetbiztonságra.”

Facebook hozzászólás
Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Változatlan változékonyság 2020/09/30
    Továbbra is ciklon alakítja időjárásunkat, így érdemi változásra holnap sem számíthatunk még. Péntektől kezdve azonban délies áramlással egyre melegebb levegő érkezik fölénk, átmenetileg megnyugszik időjárásunk. De tényleg csak átmenetileg, a hét legvégén ugyanis markáns hidegfront érkezik.
  • Retrográd 2020/09/29
    Kelet felől húzódik fölénk egy ciklon, emiatt az északkeleti megyékben a hét közepén jelentősebb csapadék hullhat. Utána sem nyugszik meg időjárásunk, hisz pénteken és szombaton jelentős melegedés, majd a hét legvégén markáns hidegfront várható.