Színes mozaikok a nagyvilágból Társadalom - népek, kultúrák

Hogyan fedezzük fel (mi) a városokat? (5. rész)

Rigai fényképalbum (A diákoknak a kollázson látható helyszíneket kellett a helyi lakosokat kérdezve megkeresniük) (fotó: Szőllősyné P. Melinda)
Az első városnézéshez a Google Earth felületen egy olyan térképet készítünk, amelyen bejelöljük a legfontosabb, legérdekesebb látnivalókat. A jelölő ponthoz rövid leírásokat is adunk.

Jobbra néz, balra néz, nem marad le… (!)

Végre odaértünk, Varsóba, Vilniusba, Rigába… Kezdődhetett a városnézés! Biztosan sokan hallottunk már olyan osztálykirándulásról, ahol az osztálynyi diák „lelkesen” követi a város főutcáján végig száguldó pedagógust, aki szívét, lelkét kitéve mesél és mutatja az út jobb, majd bal oldalán az érdekesebbnél érdekesebb látnivalókat, és tér be egymás után a szebbnél szebb templomokba, a hálátlan gyereksereg azonban valamiért szabotálja az élményszerzés lehetőségét.

Mi más módszert használunk. Az első városnézéshez a Google Earth felületen egy olyan térképet készítünk, amelyen bejelöljük a legfontosabb, legérdekesebb látnivalókat (18. ábra). A jelelő ponthoz rövid leírásokat is adunk. A második városi séta során szöveges leírást kapnak a diákok, azt kell egyeztetniük a térképpel (amelyen nincsenek már kiemelések). Újabb lehetőség, amikor egy fényképalbumban, kollázsban gyűjtjük össze a látnivalókat, melyeket a helyi lakosoktól útba igazítást kérve keresnek meg a diákok (nagy kép).

18. ábra. Varsó óvárosa (csillaggal jelölve a legfontosabb látnivalók) (forrás: Google map)

A városokat 5-6 fős csoportokban fedezik fel a tanulók. Ha van kedvük, csatlakozhatnak a tanárokhoz is, de mehetnek maguk is. Mindig kijelölünk egy-egy találkozási pontot, ahol összeér a teljes csapat. Ott be kell mutatniuk azokat a telefonnal készített képeket, amelyek a két találkozási pont között fekvő látnivalók felkeresését bizonyítják. A diákok élnek, és nem visszaélnek a bizalommal. Örülnek, hogy a saját tempójukban, az érdeklődési körüknek megfelelően járhatják végig Varsó, Vilnius, Riga, vagy Tallinn utcáit.

Do you speak English?

Próbálunk arra is hangsúlyt fektetni, hogy a diákok megérezzék, milyen hasznos dolog angolul beszélni. Ezért az előbb említett leírások egy része angol nyelvű. Hasonló célt szolgál az útbaigazítást kérő „feladat” is. Emellett megpróbálunk egy-egy kizárólag angolul kommunikáló kívülállót is beépíteni a városok felfedezésébe. Ehhez vagy egykori, az adott városban (az út során például Vilniusban és Rigában) élő tanítványunkat, vagy valamely étterem, szállás vállalkozó kedvű fiatalját kérjük meg arra, hogy a segítségünkre legyen. Vilniusban az egykori városháza tövében, öt, a litván hétköznapokkal kapcsolatban feltett kérdést követően kapták meg a tanulók az információt a következő találkozási pontról (ami nem szerepelt a kiadott térképeken) (19. ábra). A beépített ember kilétét (radnótis gyökereit) csak az esti vacsorán fedtük fel.

19. ábra. Vilnius látképe az utolsó találkozási pontról, a Három Kereszt hegyéről (Ide a beépített emberünknek feltett öt kérdést követően térkép segítségével jutottak fel a tanulók) (fotó: Szőllősyné P. Melinda)

Írta: Szőllősy László és Szőllősyné Pálfi Melinda

Felhasznált irodalom:
https://mult-kor.hu/20090823_a_szovjetunio_szetbomlasztoi/
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/
https://vemaps.com/uploads/img/large/ee-06.jpg
https://www.hirmagazin.eu/vilnius
https://travellina.hu/litvania-legjobb-latnivalok/#Uzupis
http://www.utikalauz.hu/print.php?id=1144
https://femina.hu/utazas/keresztek-hegye/
http://baltijas-valstis.blogspot.com/2010/09/riga-ovaros-vecriga.html
https://www.eletestudomany.hu/lapok_foldjen

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.