Színes mozaikok a nagyvilágból

Telihold miatt augusztus 12-én a hajnali órákban látható a legjobban az augusztusi csillaghullás

Salgótarján, 2019. augusztus 13. Meteor az égbolton egy fa felett Salgótarján közelében 2019. augusztus 13-ra virradóan. A Föld belépett a Perseida meteorraj összetevõit alkotó 109P/Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhõbe. A Perseidák az egyik legismertebb, sûrû csillaghullást elõidézõ meteorraj. MTI/Komka Péter
A Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett, augusztus közepén tapasztalható látványos "csillaghullást" létrehozó porszemek a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle-üstökösből származnak. Feljegyzések szerint a Perseidákat először Kr.u. 36-ban Kínában figyelték meg.

Július végén és augusztusban a Föld áthalad a Swift-Tuttle üstökös magjából származó porszemcsékből és borsóméretű kavicsokból álló törmelékfelhőn. A porfelhő legsűrűbb részén augusztus 11-13-a körül halad át a Föld, de előtte és utána is néhány éjszakán már látványos meteorfelvillanásokban gyönyörködhetünk. Ezek a törmelékdarabkák (meteoroidok) a Föld légkörében kb. 80 kilométeres felszín feletti magasságban a nagy súrlódás miatt felizzanak és megsemmisülnek. Ezt a jelenséget nevezzük csillaghullásnak. Tehát nem a csillagok, hanem megsemmisülő apró törmelékdarabok adják ezt a látványos fényjelenséget.

A Perseus csillagkép felől érkező Perseidák meteorraj július 20. és augusztus 20. között majdnem egy hónapon keresztül figyelhető meg, de augusztus 12-én éjszaka várható a jelenség maximuma, ezen az éjszakán látható – megfelelő időjárási és fényviszonyok között – a legtöbb meteor.

A Perseidák a Perseus csillagképben

A Hold állása miatt idén kevésbé kedvezőek a feltételek a meteorraj megfigyelésére. A telihold miatt már augusztus 12-én is elég erős lesz a holdfény és nagyon későn nyugszik le a Hold, inkább a hajnali órákban érdemes kimenni hullócsillagokat számlálni. Szakemberek szerint hajnali 1 órától világosodásig érdemes fürkészni az égboltot.

E jelenséget távcső nélkül figyelhetjük meg. Ne a zenitet, azaz a fejünk feletti pontot nézzük, hanem a zenit és a horizont közé, úgy 45 fok magasra nézzünk. A hullócsillagok az ég bármely részén feltűnhetnek, de talán a déli vagy az északi irány kicsit kedvezőbb lehet. Minél sötétebb az égbolt, annál jobban láthatók a meteorok. Az esti órákban 10-20, a hajnali órákban viszont akár 30-40 hullócsillagot is láthatunk óránként.

Facebook hozzászólás

A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, hogy támogassa 300 Ft-tal a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Tudná 300 Ft-tal támogatni magazinunkat?

A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, hogy támogassa 300 Ft-tal a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

Powered by Theme Mason

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Pörgettyű 2020/03/27
    A hétvégén egy hidegcsepp hatására a sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből elszórtan záporok is kialakulhatnak. A jövő hét elején azonban ennél markánsabb változásra számíthatunk, ugyanis érkezik egy hidegfront.
  • Porfelhő érkezett az Aral-tó kiszáradt medréből 2020/03/26
    Csütörtök délutántól kelet felől megugrott a PM10 koncentrációja hazánk felett. A jelenség oka ezúttal nem hazai forrásokban keresendő. Az Aral-tó elsivatagosodott vidékén kialakult porvihar nyomán a keleti áramlás nagy távolságból szállította fölénk a természetes eredetű port.