Színes mozaikok a nagyvilágból

Telihold miatt augusztus 12-én a hajnali órákban látható a legjobban az augusztusi csillaghullás

Salgótarján, 2019. augusztus 13. Meteor az égbolton egy fa felett Salgótarján közelében 2019. augusztus 13-ra virradóan. A Föld belépett a Perseida meteorraj összetevõit alkotó 109P/Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhõbe. A Perseidák az egyik legismertebb, sûrû csillaghullást elõidézõ meteorraj. MTI/Komka Péter
A Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett, augusztus közepén tapasztalható látványos "csillaghullást" létrehozó porszemek a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle-üstökösből származnak. Feljegyzések szerint a Perseidákat először Kr.u. 36-ban Kínában figyelték meg.

Július végén és augusztusban a Föld áthalad a Swift-Tuttle üstökös magjából származó porszemcsékből és borsóméretű kavicsokból álló törmelékfelhőn. A porfelhő legsűrűbb részén augusztus 11-13-a körül halad át a Föld, de előtte és utána is néhány éjszakán már látványos meteorfelvillanásokban gyönyörködhetünk. Ezek a törmelékdarabkák (meteoroidok) a Föld légkörében kb. 80 kilométeres felszín feletti magasságban a nagy súrlódás miatt felizzanak és megsemmisülnek. Ezt a jelenséget nevezzük csillaghullásnak. Tehát nem a csillagok, hanem megsemmisülő apró törmelékdarabok adják ezt a látványos fényjelenséget.

A Perseus csillagkép felől érkező Perseidák meteorraj július 20. és augusztus 20. között majdnem egy hónapon keresztül figyelhető meg, de augusztus 12-én éjszaka várható a jelenség maximuma, ezen az éjszakán látható – megfelelő időjárási és fényviszonyok között – a legtöbb meteor.

A Perseidák a Perseus csillagképben

A Hold állása miatt idén kevésbé kedvezőek a feltételek a meteorraj megfigyelésére. A telihold miatt már augusztus 12-én is elég erős lesz a holdfény és nagyon későn nyugszik le a Hold, inkább a hajnali órákban érdemes kimenni hullócsillagokat számlálni. Szakemberek szerint hajnali 1 órától világosodásig érdemes fürkészni az égboltot.

E jelenséget távcső nélkül figyelhetjük meg. Ne a zenitet, azaz a fejünk feletti pontot nézzük, hanem a zenit és a horizont közé, úgy 45 fok magasra nézzünk. A hullócsillagok az ég bármely részén feltűnhetnek, de talán a déli vagy az északi irány kicsit kedvezőbb lehet. Minél sötétebb az égbolt, annál jobban láthatók a meteorok. Az esti órákban 10-20, a hajnali órákban viszont akár 30-40 hullócsillagot is láthatunk óránként.


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Eseménydús napok 2021/11/28
    Változékony, időnként szeles idő vár ránk több hullámban változó halmazállapotú csapadékkal.
  • Csigagyár 2021/11/27
    Újabb mediterrán ciklon érkezik, hatására több hullámban számíthatunk jellemzően esőre, záporra, de estétől, késő estétől nyugat felől növekszik a halmazállapot-váltás esélye. Délelőtt az Alföldön nagyobb területen lesz szakadozottabb a felhőzet, így ott még kisüthet a nap a front érkezése előtt.