Magyarország Tudomány

Avarkori temető feltárása Fövenyesen

Csontváz a Balatonudvari-Fövenyes mellett feltárt avarkori temető egyik sírjában.

Csontváz a Balatonudvari-Fövenyes mellett feltárt avarkori temető egyik sírjában.

A nagy kiterjedésű közép-és késő avarkori temetőben a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum régészei eddig mintegy ötszáz sírt tártak fel. A régészek a feltárt csontvázak mellett fegyvereket, edényeket, övgarnitúrákat, fülbevalókat, állatcsontokat, valamint egy csontból készült sótartót találtak.
MTI Fotó: Nagy Lajos


Ezt is elolvasom:
Már az előemberek is készíthettek bonyolultabb eszközöket?
Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Aktív légkör 2021/04/20
    Továbbra is labilis a légkör fölöttünk. A gomolyfelhőkből ismét záporok, zivatarok alakulnak ki. Nagyon közel leszünk a 20 fokhoz.
  • Ambiciózusabb éghajlatvédelmi intézkedések szükségesek az üvegházhatású gázok rekordmagas szintjének csökkentése érdekében 2021/04/20
    António Guterres, az ENSZ főtitkára és Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára április 19-én közösen bemutatták a globális éghajlat 2020-as állapotáról szóló értékelőt. A végleges jelentés frissíti a 2020 decemberében kiadott előzetest. Az időzítés most sem volt véletlen, közvetlenül az Egyesült Államok elnöke által a Föld napjára, április 22-ére összehívott klímacsúcs előtt tartották a sajtótájékoztatót. […]