Címlap Ismerd meg! Színes mozaikok a nagyvilágból

A hópehely titkos élete

Hópelyhek (fotó: Bartis Barna)
Havazás idején a hópelyhek kialakulásával foglalkozunk. A hó 0 °C alatt keletkező szilárd halmazállapotú hulló csapadék. A hópelyhek (jégkristályok) mérete és mintázata nagyon változatos, de közös bennük, hogy szabályos hatszögletűek. A hatszögletű jégkristályok minden egyes ága külön-külön fejlődik ki. De miért?

A levegőben lévő vízpára a levegő további lehűlésével apró porszemcsékre, szilárd anyagokra (kondenzációs magokra) válik ki. Az így keletkezett jégrészecskékre kristályosan további jégrészecskék fagynak, és jégkristállyá egyesülnek.

De miért hatszögletű a hópehely?
A hópelyhet alkotó, egymáshoz kapcsolódó vízmolekulák a számukra legkedvezőbb energiájú helyzetet veszik fel, és hidrogénkötések kapcsolják egybe azokat. A növekvő jégkristály sarkain mindig van nemkötő elektronpár, így a következő vízmolekula ide szeretne majd kapcsolódni.

A jégkristályok képződése (forrás.: http://www.snowcrystals.com)

A hókristályok alakja és típusa a felhők nedvességtartalmától és hőmérsékletétől függ.

Az alábbi diagramon azt látjuk, hogy a legnagyobb és legszebb csillag alakú kristályok csak -15 °C körüli hőmérsékleti tartományban és magas páratartalom mellett nőnek. A tűk és oszlopok képződésének a -6 °C körüli hőmérséklet kedvez. Azt is láthatjuk, hogy bonyolultabb, elágazó kristályok akkor nőnek, amikor a páratartalom magas. Egyszerű prizma alakú kristályok alacsonyabb páratartalom mellett keletkeznek.

A hópelyhek kialakulásának feltételei: a felhő hőmérséklete és nedvességtartalma (forrás: http://snowcrystals.com)
A hópelyhek alakja nagyon változatos (fotó: http://www.snowcrystals.com/guide/guide.html)

A szilárd halmazállapotú, kristályos szerkezetű hullását havazásnak hívjuk. Ekkor a kristályok -10 °C-nál magasabb hőmérsékleten nagyobb pelyhekbe állnak össze. A hó nimbostratus (esőréteg felhőből) felhőből hul. A frissen hullott, nem olvadó 1 mm hócsapadék általában 1 cm vastagságú hótakarót eredményez. Havazások inkább alacsony légnyomású rendszerek, mérsékelt övezeti ciklonokban feláramló levegő hatására alakulnak ki. Ez azt jelenti, hogy nem a nagyon hideg, hanem az enyhébb téli napokon várható havazás.

Mivel a levegő 0 °C alatti hőmérsékleten csak kevés párát tartalmaz, a hóesésből ugyanannyi idő alatt mindig kevesebb csapadék származik, mint a kiadós nyári esőzésekből.

A hóréteg fontos szerepet tölt be a mezőgazdasági termények életében, mert hőszigetelő rétegként működik télen, amikor a hótakaró ellepi a vetéseket.


Te is tanulmányozhatod a hópelyhek alakját!
Hozzávalók: fekete kartonpapír, nagyító
Havazáskor rakj fekete papírt a földre! Várd meg, míg lehűl a kiterített papír, majd egy nagyító segítségével vizsgáld meg a ráhulló hópelyheket!
Vigyázz, ne hajolj túl közel, nehogy a leheletedtől olvadni kezdjenek a hópelyhek!


Forrás: http://www.snowcrystals.com; http://egbolt.atw.hu/hopehely.html; Wikipédia

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.