Címlap Ismerd meg! Színes mozaikok a nagyvilágból

A hópehely titkos élete

Hópelyhek (fotó: Bartis Barna)
Havazás idején a hópelyhek kialakulásával foglalkozunk. A hó 0 °C alatt keletkező szilárd halmazállapotú hulló csapadék. A hópelyhek (jégkristályok) mérete és mintázata nagyon változatos, de közös bennük, hogy szabályos hatszögletűek. A hatszögletű jégkristályok minden egyes ága külön-külön fejlődik ki. De miért?

A levegőben lévő vízpára a levegő további lehűlésével apró porszemcsékre, szilárd anyagokra (kondenzációs magokra) válik ki. Az így keletkezett jégrészecskékre kristályosan további jégrészecskék fagynak, és jégkristállyá egyesülnek.

De miért hatszögletű a hópehely?
A hópelyhet alkotó, egymáshoz kapcsolódó vízmolekulák a számukra legkedvezőbb energiájú helyzetet veszik fel, és hidrogénkötések kapcsolják egybe azokat. A növekvő jégkristály sarkain mindig van nemkötő elektronpár, így a következő vízmolekula ide szeretne majd kapcsolódni.

A jégkristályok képződése (forrás.: http://www.snowcrystals.com)

A hókristályok alakja és típusa a felhők nedvességtartalmától és hőmérsékletétől függ.

Az alábbi diagramon azt látjuk, hogy a legnagyobb és legszebb csillag alakú kristályok csak -15 °C körüli hőmérsékleti tartományban és magas páratartalom mellett nőnek. A tűk és oszlopok képződésének a -6 °C körüli hőmérséklet kedvez. Azt is láthatjuk, hogy bonyolultabb, elágazó kristályok akkor nőnek, amikor a páratartalom magas. Egyszerű prizma alakú kristályok alacsonyabb páratartalom mellett keletkeznek.

A hópelyhek kialakulásának feltételei: a felhő hőmérséklete és nedvességtartalma (forrás: http://snowcrystals.com)
A hópelyhek alakja nagyon változatos (fotó: http://www.snowcrystals.com/guide/guide.html)

A szilárd halmazállapotú, kristályos szerkezetű hullását havazásnak hívjuk. Ekkor a kristályok -10 °C-nál magasabb hőmérsékleten nagyobb pelyhekbe állnak össze. A hó nimbostratus (esőréteg felhőből) felhőből hul. A frissen hullott, nem olvadó 1 mm hócsapadék általában 1 cm vastagságú hótakarót eredményez. Havazások inkább alacsony légnyomású rendszerek, mérsékelt övezeti ciklonokban feláramló levegő hatására alakulnak ki. Ez azt jelenti, hogy nem a nagyon hideg, hanem az enyhébb téli napokon várható havazás.

Mivel a levegő 0 °C alatti hőmérsékleten csak kevés párát tartalmaz, a hóesésből ugyanannyi idő alatt mindig kevesebb csapadék származik, mint a kiadós nyári esőzésekből.

A hóréteg fontos szerepet tölt be a mezőgazdasági termények életében, mert hőszigetelő rétegként működik télen, amikor a hótakaró ellepi a vetéseket.


Te is tanulmányozhatod a hópelyhek alakját!
Hozzávalók: fekete kartonpapír, nagyító
Havazáskor rakj fekete papírt a földre! Várd meg, míg lehűl a kiterített papír, majd egy nagyító segítségével vizsgáld meg a ráhulló hópelyheket!
Vigyázz, ne hajolj túl közel, nehogy a leheletedtől olvadni kezdjenek a hópelyhek!


Forrás: http://www.snowcrystals.com; http://egbolt.atw.hu/hopehely.html; Wikipédia


Ezt is elolvasom:
Több mint 1 fokkal volt enyhébb a tél, és negyedével kevesebb csapadék hullott a sokéves átlagnál
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Hűvös tavasz 2021/04/22
    A hazánk felett átvonuló hidegfront nyomában pénteken már szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, emiatt hétfőig jelentős változás nem lesz időjárásunkban, az ország nagy részén gomolyfelhős, napos idő várható néhol kevés csapadékkal. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet. A jövő hét elején, kedden, szerdán, újabb frontrendszer vonul át felettünk, kiadósabb csapadékkal.
  • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
    Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.