Globális problémák, fenntartható fejlődés Magyarország

Szükségük lesz-e még unokáinknak a rezsicsökkentésre?

Magyarország nem vállalja a karbonsemlegessé válást, mert az atomenergiára épülő rezsicsökkentés fontosabb. Ebben a cikkünkben - az Országos Meteorológiai Szolgálat adatait felhasználva - röviden bemutatjuk, hogy miért kell törekedni az éghajlatváltozás mérséklésére.

Az éves és évszakos középhőmérsékletek változása

Magyarország éves középhőmérsékletének változása a globális tendenciákhoz hasonló, azonban nagy változékonyság jellemzi a kisebb terület miatt.
Az 1980-as évek elejétől intenzív a felmelegedés, amit hazai mérések is igazolnak.

1. ábra. Az átlaghőmérséklet változása (°C)
 • A tavasz középhőmérséklete 1981 és 2010 között 10,84°C.
 • A tavaszok hőmérséklete 1,28 fokkal emelkedett 1901-től.
 • A melegedési tendenciát leginkább a nyarak hőmérséklete tükrözi.
 • A múlt század elejétől napjainkig az emelkedés 1,2 fok volt.
 • A nyarak átlaghőmérséklete 1981–2010 között 20,26°C.
 • A legutóbbi 36 évben pedig csaknem két fokot emelkedett a nyári középhőmérséklet.
 • Az őszi országos átlaghőmérséklet 10,33°C.
 • Az őszi melegedés 0,83°C, az utóbbi 36 év őszeinek változása 1,26°C.
 • A telek hőmérséklete 1901-óta 0,97 fokkal nőtt.
 • A legutóbbi 36 telének középhőmérséklete pedig 1,9 fokkal nőtt.
Tudta? Magyarország nem vállalja a karbonsemlegessé válást, mert az atomenergiára épülő rezsicsökkentés fontosabb. Ez veszélyes! Ebben a cikkünkben - az Országos Meteorológiai Szolgálat adatait felhasználva - röviden bemutatjuk, hogy miért.
2. ábra. Az éves középhőmérsékletek változásának területi eloszlása az 19812016 időszakban

Az éves és évszakos csapadékösszegek

Magyarországon az éves csapadék mennyisége némileg csökkent, hasonlóan Dél-Európához. Az országos évi csapadékösszeg 1981 és 2010 közötti átlaga 597 mm.
Csapadékos évek inkább a múlt század első felében voltak jellemzőek.

3. ábra. Az országos átlagos csapadékösszegek változása százalékban
 • A négy évszak közül a legnagyobb arányú csapadékcsökkenés tavasszal következett be.
 • A száraz nyarak előfordulása a múlt század kezdetétől viszonylag egyenletes, az évszakban egyre gyakoribb az aszály. A nyári csapadékmennyiség növekvő tendenciájú.
 • Az őszi csapadékmennyiség csökken, azonban egyenletes tendencia nem jellemző.
 • A tél a legszárazabb évszakunk, a múlt század elejétől a csapadkmennyiség nő, de nem jlentős mértékben.

A csapadékeloszlás térben és időben nagyon változékony, ezért az éghajlatváltozás hatására bekövetkező tendenciákat nehezebb kimutatni, mint a hőmérséklet esetén. Míg az évi középhőmérséklet az elmúlt 36 évben szignifikáns növekedést mutat, addig a csapadék változása még egy hosszabb, több mint 50 évet felölelő időszakban sem mutatható ki egyértelműen. A nyugati országrészben, valamint a Dunántúl középső részén csökkenés jellemző az elmúlt fél évszázadban.

4. ábra. Az éves csapadékösszeg %-os változása 1961 és 2016 között
 • Kevesebb a csapadékos nap országos átlagban, ahogy a jelenhez közelítünk. A 20 mm-t meghaladó csapadékú napok száma azonban enyhén nőtt.
 • A száraz időszakok hossza (vagyis a leghosszabb időszak, amikor a napi csapadék nem éri el az 1 mm-t) jelentősen megnövekedett a 20. század eleje óta.
 • Az átlagos napi csapadékosság nyáron szintén jelentősen megnövekedett. Az átlagos napi csapadékok növekedése arra utal, hogy a csapadék egyre inkább rövid ideig tartó, intenzív záporok, zivatarok formájában hullik.
 • A nyári napi intenzitás országos átlagban délnyugati-dunántúli és az északkeleti országrészben csökkent, míg az Északi-középhegység magasabban fekvő területein, valamint az Észak-Dunántúlon növekedés tapasztalható.

Forrás:
https://www.met.hu/eghajlat/eghajlatvaltozas/megfigyelt_valtozasok/Magyarorszag/

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

 • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
  Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.