Globális problémák, fenntartható fejlődés Színes mozaikok a nagyvilágból

Megállítható-e a Morteratsch-gleccser zsugorodása?

A Morteratsch-gleccser drónfelvételen (fotó: Bartis Barna)
A Morteratsch-gleccser a svájci Bernina tartomány turisztikai látványossága. 1973-ban még 7 km hosszú volt, 2016-ra 5,85 km-re zsugorodott, 2019-ben alig éri el a hossza a 5,5 km-t. A gyorsan olvadó jégfolyó olvadékvize patakokon, folyókon jut a Dunába.

A világ minden táján intenzíven olvadnak a gleccserek, a zsugorodásuk a 19. század közepén kezdődött ami a mai napig folytatódik (valamivel később kezdődött a magasabb szélességi fokokon, azaz az északi félgömbön északabbra). Nem kétséges, hogy ez a globális éghajlatváltozás következménye. Az elmúlt évtizedekben számos régióban, különösen az Alpokban gyorsult fel a gleccserek olvadása, ugyanis ezekben e régiókban a nyári hőmérséklet 2,5-szer nagyobb mértékben emelkedett, mint a globális átlag.

Az alábbi bal oldali kép a Morteratsch-gleccser 1900-as, a jobb oldali a 2012-es állapotát mutatja

1860 óta a svájci Szent Moritz közelében fekvő Morteratsch-gleccser 2700 m-t zsugorodott (2000 óta 550 m-t). A gleccser jelentős turisztikai látványosság, és a fényképen látható gleccser felé vezető kavicsos út Svájc egyik leglátogatottabb túraútvonala. A gleccser most egy sziklatömbön csúszik keresztül, ezért sajnos az út végétől az alig látható.

Pontresina lakói (innen látogatható a gleccser), attól tartanak, hogy a Morteratsch-gleccser további jelentős zsugorodása drasztikusan csökkenti a táj vonzerejét. Ezért készült egy tanulmány, ami azt vizsgálja, hogyan lehetne a gleccser visszavonulását megállítani vagy lassítani.

1. ábra. A Morteratsch völgye 2003-ban. A számok a gleccser végét jelölik. Ha az éghajlat nem változna, akkor alakulna ki a 2035-es számított állapot (forrás: https://www.uu.nl/en/news/can-the-retreat-of-the-morteratsch-glacier-be-stopped)

Az ötletet részben a Diavolezza sípályán, a Morteratsch-gleccser közelében kipróbált gleccservédelmi projekt sikere ihlette (2. ábra). A Diavolezza-gleccser nagyon kicsi, de elengedhetetlen a helyi síturizmus fenntartásához. A gleccser védelmét szolgáló technika egyszerű. Május közepén, amikor a hó felhalmozódása általában leáll, a gleccsert egy fehér gyapjúfóliával borítják le. Ez megvédi a havat a nyári olvadástól, így a télen lehullott hó jelentős része megmarad a következő télig. Október közepén a hőszigetelő borítást ismét eltávolítják. Ezt a módszert már több mint 10 éve alkalmazzák, az eredmény is érzékelhető, mert a gleccser kb. 10 métert vastagodott.

2. ábra. A Diavolezza gleccser a védőtakaró alatt 2016-ban
(forrás: https://www.uu.nl/en/news/can-the-retreat-of-the-morteratsch-glacier-be-stopped)

A Morteratsch-gleccser felülete azonban nagyobb a Diavolezza-gleccsernél, ezért nem alkalmazható ez a technika. Több lehetőség mérlegelése után a legjobb megoldásnak tűnik a mesterséges hótakaró kialakítása nyáron a gleccser olvadási területének egy részén. A mesterséges hó előállítása a helyi körülményekre épül: a nyári félév olvadékvízére és a téli félév kellően alacsony hőmérsékletére. A folyamat modellezése szerint a nyári hótakarót 2300 és 2600 m magasság között lehet fenntartani. Az olvadékvíz egy természetes, morénatóból érhető el. Ez a tó nem látható a képen (kék nyíl jelöli az 1. ábrán).

Természetesen számos paraméter modellezésére van még szükség, így arra is, hogy a mesterséges beavatkozás következményeként hogyan változik a gleccser tömegegyensúlya.

Egy gleccser változékonyságának legközvetlenebb jelét az éves tömegegyensúly fejezi ki, ami a hófelhalmozódás és a hó/jég olvadásának különbségéből származik. A tömegegyensúly (vagy anyagmérleg) a jég keletkezésének (a lerakódó hóból előbb firn, majd jég lesz) és fogyásának egy adott időintervallumban való arányát határozza meg (Cogley et al., 2011). Általánosságban, a téli félévben a hó formájában hulló csapadék mennyisége és a nyári félév középhőmérséklete alakítja.

További képek a Morteratsch-gleccserről

Forrás: https://www.uu.nl/en/news/can-the-retreat-of-the-morteratsch-glacier-be-stopped

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.