Ázsia és Ausztrália Európa Gazdaság - adatok, tények, prognózisok

A Renault megnyitja első gyárát Kínában

A Renault megkapta csütörtökön a hatósági engedélyeket első kínai gyára létrehozásához.

A Renault megkapta csütörtökön a hatósági engedélyeket első kínai gyára létrehozásához.

A francia autógyártó ennek érdekében egy közös vállalkozást hoz létre a Dongfeng kínai állami konszernnel, amely korábban hasonló partnerséget kötött a japán Nissannal és Hondával, a svéd Volvóval és a szintén francia PSA Peugeot Citroennel, a Renault legnagyobb konkurensével is.

A reformokért és a fejlesztésért felelő kínai bizottság, a kínai tervgazdálkodás legfőbb szerve néhány órával az előtt adott zöld jelzést a közös cég megalakításához, hogy Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök megkezdte hivatalos látogatását Kínában.

A Renault eddig gyakorlatilag teljesen hiányzott a kínai autópiacról, s ezzel kivétel volt a világ tíz legjelentősebb autógyártója között. A Renault ugyanis a Nissan legfőbb részvényese, a japán autógyár 43,4 százalékát birtokolja, és sokáig hagyta, hogy a Nissan egyedül fejlődjön a kínai piacon, amelynek 7,7 százalékát foglalja el. A Peking és Tokió közötti geopolitikai feszültségek miatt a Nissan forgalma jelentősen csökkent az elmúlt két évben a kínai piacon.

„Ezzel a szövetséggel a Renault ambiciózus stratégiát indíthat el a világ elsőszámú autópiacán” – közölte a francia autógyártó.

A Renault-csoport a Dongfeng Renault Automotive Company (DRAC) létrehozásáról 2012 elején írta alá a megállapodást, de a végleges szerződés megkötéséhez több mint egy évet kellett várni a kínai hatóságok engedélyére.

Dongfeng egyébként jelenleg a PSA-val is tárgyalásokat folytat a legjelentősebb francia autóipari konszern 30 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról, s ezzel a két nagy francia rivális kínai terjeszkedésének metszéspontjába került. A kínai állami konszern 2003 óta a Nissannal is partneri viszonyban áll, ez utóbbi együttműködésnek köszönhető a nyereségének legnagyobb része.

Kristina Church, a Barclays Capital elemzője szerint az új megállapodás a Renault-val nem feltétlenül segíti a PSA-t a kínai piacon való megerősödésében.

A Renault és a Dongfeng közötti megállapodást december 16-án írják alá Vuhanban, ahol eleinte évente 150 ezer gépkocsit fognak gyártani, de „ez a kapacitás a piac igényei szerint bővülhet” – közölte a második legjelentősebb kínai gyártó, de nem jelölte a gyárnyitás időpontját.

Mindkét cég 50 százalékos tulajdonrésszel fog rendelkezni az új vállalatban, amely egy 7,76 milliárd kínai jüan (281 milliárd forint) értékű közös befektetés gyümölcse.

A francia és kínai gyártó szorosan fog együttműködni valamennyi tevékenységben, beleértve a kutatást és a fejlesztést, az eladást, a termelést és a marketinget. Azt, hogy milyen típusú gépkocsikat gyártanak majd Vuhanban, egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de az előzetes tervek alapján feltehetően a Mégan és a Logan családhoz tartozó modellekről lesz szó. Az is nagyon valószínű, hogy elektromos gépkocsik is szerepelnek majd az új francia-kínai vállalat kínálatában.

Kínát – ahol tavaly 19,31 millió gépkocsit adtak el – valamennyi nagy külföldi autógyártó fontos piacnak tekinti, miután a világ más tájain jelenleg mélyponton van a kereslet. Kínában viszont tavaly 4,3 százalékkal nőtt, s becslések szerint mostantól 2020-ig évente átlagosan 8 százalékos növekedésre lehet számítani.

(MTI)

Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.