Ha ezeket az eredményeket a társadalmi-gazdasági rendszer nagyobb skálájára helyezzük el, nyilvánvalóvá válik, milyen mértékben támogatja a természet egy ember vagy közösség jólétét. (Fotó: Phys.org)
Címlap Globális problémák, fenntartható fejlődés

Mennyi haszna van a fának?

A világ nagyvárosaiban lévő fák évente több mint 500 millió dollár értékű "szolgáltatást nyújtanak" azzal, hogy tisztábbá, élhetőbbé teszik a városi környezetet.

Több fa, értékesebb város

Az Ecological Modelling című online folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek tíz megapoliszt – Peking, Buenos Aires, Kairó, Isztambul, London, Los Angeles, Mexikóváros, Moszkva, Mumbai és Tokió – vizsgáltak. Arra a következtetésre jutottak, hogy a fa alapú ökoszisztéma előnyeinek évi átlag értéke 505 millió dollárt tesz ki nagyvárosonként.  Ez azt jelenti, hogy egy négyzetkilométernyi fa 1,2 millió dollár hasznot hoz, egy városlakóra lebontva 35 dollár haszna van a fáknak.

“A fák által nyújtott szolgáltatások értéke könnyen növelhető azáltal, hogy még több fát ültetünk el” – mondta Theodore Endreny. Ő New York államban lévő Syracusa Környezettudományi és Erdészeti Főiskola tanára, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók megbecsülték a városokban lévő fás terület nagyságát, és azt hogyan járulnak hozzá a 10 metropolisz ökosziszémája szolgáltatásaihoz. Például a légszennyezés csökkentéséhez, nagy mennyiségű esővíz elvezetéséhez, az épületek fűtésével és hűtésével kapcsolatos energiaárak csökkentéséhez, a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozásához.

A fák közvetlen és közvetett előnyökkel szolgálnak az épülete hűtésére, a hőhullámok idején az emberek szenvedéseinek csökkentésére. A közvetlen előnyök az árnyékbiztosítás, ami hűvösebben tartja a városi környezetet, a közvetett az nagy mennyiségű csapadék elpárologtatása, ami szintén hűvösebb levegőt eredményez.

A legtöbb ember nincs is tisztában a városi fák hasznával

A legtöbb ember nincs is tisztában a városi fák szolgáltatásaival. Kivonják az emberi szervezetre veszélyes szálló port a levegőből azáltal, hogy megkötik azokat leveleiken. Energiát takarítanak meg az ember számára: hűtik a levegőt, felfogják a hideg téli szeleket, a nyári forróságot okozó napsugárzást, elnyelik és tárolják a szén-dioxidot.


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Kecske, káposzta 2021/08/03
    Valamennyire mindenki elégedett lehet a hét hátralévő részének időjárásával. Hogy mit is jelent ez számokban és képekben, kisfilmünkből kiderül!
  • Mérséklődött 2021/08/02
    Elhagyta hazánkat a frontrendszer, mögötte kissé hűvösebb levegő érkezett, emiatt az ország túlnyomó részén mérséklődött a meleg. A folytatásban is marad a mérsékelten meleg idő, csütörtökön akár jelentősebb csapadékkal.