Címlap Globális problémák, fenntartható fejlődés

Ha kevesebb ételt szeretnél kidobni…

Világszerte a megtermelt élelmiszerek egyharmada kárba vész, s ennek jelentős része a gondatlanságunk eredménye.

Pazarlás során az élelmiszerek elkészítésekor befektetett munka és az alapanyag is a szemetesben végzi, ez pedig káros hatással van a környezetünkre.

Néhány megdöbbentő adat:
– évente 68 kg/fő élelmiszerhulladék keletkezik Magyarországon,
– ennek közel fele pazarlás következménye,
– elkerülhető élelmiszerhulladékok között legnagyobb arányban az ételmaradékok szerepelnek,
– a főtt ételek után a legtöbbet pékáruból dob ki egy átlagos magyar család,
– a lista élén szerepelnek a zöldségek, gyümölcsök és tejtermékek is,
– ez a pazarlás egy átlagos 4 fős családnak akár 50 ezer forintjába is kerülhet évente (ha ezt a pénzt okosan használnánk fel, a legtöbb háztartás egy kis odafigyeléssel kevesebb, de sokkal jobb minőségű, ízletesebb élelmiszert tudna vásárolni),
– a világszinten 4,4 milliárd tonna szén-dioxiddal egyenértékű káros gáz keletkezik az élelmiszerhulladékok lebomlásának következményeként évente, amely a globális szén-dioxid-kibocsátás 9,49%-a,
– ha mindenki csak annyi élelmiszert vásárolna, mint amennyit meg tud enni, hozzávetőlegesen egyharmaddal kevesebb területet kellene a természetből kiszakítani ahhoz, hogy élelemhez juttassuk az emberiséget,
– ezzel együtt csökkenthető lenne a terméshányad növelése érdekében felhasznált műtrágyák és növényvédő szerek mennyisége is, amelyek a talajt és a természetes vizeket egyaránt terhelik,
– csak Magyarországon kb. 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente (ezt a mennyiséget, ha kamionokra raknánk, a járművekből alkotott sor Budapesttől egészen Brüsszelig állna (1353 km).

És mit lehet tenni?

Ehhez ajánljuk ezt a hasznos kiadványt, amiből szemezgettünk.

Mondd el, miből és mennyit szeretnél!
Biztos Veled is előfordult már, hogy egy kirándulás alkalmával olyan dolog került a szendvicsedbe, amit nem annyira kedveltél, vagy éppen olyan sokat csomagoltak az útra, hogy nem tudtad elfogyasztani. Ezek miatt sok értékes élelmiszer végezheti a kukában. Pedig mindez nagyon egyszerűen elkerülhető lett volna.
Kirándulás előtt mindig beszéld meg a szüleiddel, miből és mennyit szeretnél vinni az útra! Az ízlésünk és étvágyunk folyamatosan változik. Nem biztos, hogy ami tavaly jólesett, azt idén is ugyanúgy fogod szeretni. Ha előzetesen beszélgettek az igényeidről, biztos nem fogsz annyi élelmiszert kidobni.

Tervezzétek meg a menüt!
Ahhoz, hogy minden szükséges alapanyag rendelkezésre álljon a főzéshez, érdemes előre megtervezni a heti menüt. Ezáltal elkerülhető az is, hogy olyan élelmiszereket is megvásároljunk, amelyekre nincs is igazán szükségünk.
Nagyon nehéz feladat olyat főzni, amely minden családtagnak megfelel. Segíts nekik a menü tervezésekor! Így biztos lehetsz benne, hogy kevesebb étel fogja a szemetesben végezni és nem mellesleg a vacsora is mindig ínyedre lesz.

Ne menj éhesen vásárolni!
Nem elég, ha csak a menü megtervezésekor vagyunk a szüleink segítségére. Az áruházban eltöltött idő alatt is tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen! Lássuk, hogyan! Sokak szerint az éhes ember olyan élelmiszereket is megvásárol, amelyre egyáltalán nem volt szüksége. Ne légy mohó, csak azt vedd le a boltok polcairól, amelyet minden bizonnyal el is fogsz fogyasztani!
Embed from Getty Images

A nagy kiszerelésű termék nem mindig jobb!
A nagyobb kiszerelésű termékek gyakran elcsábítják a vásárlókat. Előfordul, hogy a kedvezőbb áruk miatt ezeket részesítjük előnyben. Viszont ezek egy kisebb háztartásban nem mindig fogynak el egyszerre, később pedig könnyedén megfeledkezünk róluk. Ilyen esetben pedig többet veszítünk, mintha a kisebb kiszerelésű terméket vásároltuk volna meg. Ha ilyesmire leszel figyelmes, nyugodtan vesd fel a szüleidnek! Ezáltal pénzt is spórolhattok, s nem mellesleg jelentős mennyiségű hulladék keletkezése is megelőzhető.
Embed from Getty Images

Csak annyi ételt szedj a tányérodra, amennyit meg is eszel!
Egy finom vasárnapi ebéd láttán könnyedén elcsábulunk: előfordul, hogy több ételt szedünk ki, mint amennyit ténylegesen meg bírunk enni. Nem szabad túlzásba esni. Étkezéseknél inkább többször szedj kevesebbet, hogy véletlenül se kerüljön kidobásra az étel. Ezt az elvet az éttermekben is érdemes követni. Ha úgy érzed, hogy egy fél adag is elegendő lesz, érdemes ezt választani, ha erre biztosít az étterem lehetőséget.
Embed from Getty Images

Figyelj a lejárati dátumra!
Nem szabad megijedni, akkor sem, ha néhány napja lejárt egy termék minőségmegőrzési ideje! Gondoljunk például a csokira, vagy egy ananászkonzervre! Ezek lejárat utáni elfogyasztása nem jár élelmiszerbiztonsági kockázattal. Ennél a pontnál fontos megismerkednünk a FIFO elvvel. Az angol „First In First Out” kifejezés rövidítése, ami magyarul annyit tesz: „Elsőnek be, elsőnek ki”. Ennek a módszernek a betartása sokat segíthet az élelmiszerpazarlás megelőzésében. Így alkalmazd: amit elsőnek betettél a hűtőszekrénybe/kamrába – vagyis aminek közelebbi a lejárati dátuma −, azt fogyaszd el elsőnek!

Sok élelmiszer fagyasztással tartósítható!
Egy vendégvárás során meglehetősen nehéz megbecsülni, mennyi étel fog ténylegesen elfogyni. Senki sem szereti, ha egy vendég éhesen távozik.  A fagyasztás kitűnő tartósítási eljárás, ami számos élelmiszer, illetve étel esetén alkalmazható. Egy frissen lefagyasztott péksütemény felengedtetés után is mennyei csemege lehet. De a készételek esetén is alkalmazható ez az eljárás. Itt azonban figyelni kell arra, hogy ne rakjunk meleg ételt a fagyasztóba, várjunk addig, amíg kellőképpen (szobahőmérsékletűre) kihűl. Ha nem így teszünk, akkor a fagyasztó hőmérséklete megemelkedik, ami a bent lévő ételek romlásához vezethet.
Hasznos tanács, hogy a fagyasztani kívánt ételeket – akár nyers, akár főtt – címkézzük fel! Ez azért fontos, mert fagyott állapotban nehezebb megállapítani, hogy milyen élelmiszert rejtenek a jégkristályok. A címkén tüntessük fel a lefagyasztás napját is. Így kisebb az esély, hogy évekre elfeledkezünk róla. A főtt ételeket  fagyasztás előtt igyekezzünk megfelelő adagokra osztani, hogy ha kiengedtetjük, ne maradjon megint felesleg belőle, ami utána a kukában végzi. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy van néhány étel, amelyet nem ajánlott lefagyasztani. A tejszín, tojás és krumpliból készült ételek esetében ne alkalmazzunk a tárolási idő meghosszabbítására fagyasztást!

Ellenőrizzük időnként a hűtőszekrény hőmérsékletét!
Azt már tudjuk, hogy nagyon fontos az ételek megfelelő tárolása, de sokan nem tudják a hűtőszekrény optimális hőmérsékletének tartományát. Ennek ismeretének hiányában könnyen kidobásra kerülhetnek az ételek.
A helyes tárolási hőmérséklet 0–5 °C között mozoghat. Ha ennél alacsonyabb hőmérsékletet állítunk be, az élelmiszerek megfagynak, de ha az elvárt értékeknél magasabb hőmérséklet uralkodik a hűtőszekrény belsejében, a termékek gyorsabban megromlanak.
Sok hűtő esetében nehéz ennek az értéknek a nyomon követése, ugyanis nem a hőmérsékletet tudjuk beállítani a hűtőn, hanem csak egy skálát látunk, például 1–7 °C között. Erre az esetre kérd meg a szüleidet, hogy vegyenek egy, a hűtő belsejének mérésére alkalmas hőmérőt, amely segítségével nyomon kísérheted, hogy a hűtő megfelelő hőfokon tartja-e a benne tárolt termékeket, ételeket.

Együk meg a kevésbé „szép” zöldségeket és gyümölcsöket is!
Nem mindenki van tisztában azzal a ténnyel, hogy a girbegurba zöldségek jelentős része betakarítatlanul a földeken marad, vagy a kereskedelmi láncok rostáján akad fent. Pedig ezeknek a terméseknek a megtermesztésére is rengeteg energiát fordítanak, ami így értelemszerűen sajnos kárba vész. Vásárláskor persze mindenki a legszebb gyümölcsöt, zöldséget veszi meg, de valóban minden esetben csak ezeket érdemes felhasználni?
Mutatunk néhány példát, ahol a kicsit ferde, nem szabályos zöldségek és gyümölcsök szintén kiváló alapanyagnak bizonyulhatnak. A krémlevesek, burgonyapüré, fagylaltok, lekvárok készítésekor teljesen átdolgozzák a szükséges alapanyagokat, így egészen biztosan nem tudod megállapítani, milyen alakú zöldségből vagy gyümölcsből készültek. Ezeknek az ételeknek a listáját Te is nyugodtan folytathatod. Így tehát ne ítélj elsőre, hiszen a csúnya zöldségek és gyümölcsök is lehetnek ugyanolyan finomak, mint szabályos formájú társaik.
Embed from Getty Images

Készítsünk megmaradt ételekből új fogásokat!
A maradékok felhasználására sok lehetőség létezik, attól függően, miből is kell dolgoznunk, vagyis milyen alapételből kell új fogást készíteni. Nézzünk néhány egyszerű példát!
A pörkölt tipikusan jó alap új fogások elkészítéséhez: kitűnő gulyásleves vagy székelykáposzta készíthető belőle. A főtt rizsnek is számos felhasználási lehetősége van. Lehet belőle rakott ételeket készíteni, de tökéletes alapanyaga a sült rizsgolyónak (Arancini), ha kevésbé sós, akár desszerteknek (tejberizs, rizsfelfújt) is. Sült húsok felhasználhatók szendvicsekbe, vagy friss zöldségek mellett tortillába. A maradék májat se dobjuk ki, hiszen nagyszerű alapul szolgálhat krémeknek vagy pástétomoknak. Főtt tojásból készíthetsz tojáskrémet vagy kaszinótojást is, amivel szintén feldobhatod az étkezéseket.

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.