Ázsia és Ausztrália Címlap

Földrajzi folyamatok, amelyek nehezítették és könnyítették a barlangban rekedt thaiföldi gyerekek sorsát

A Tham Luang Nang Non, vagyis az „alvó hölgy nagy barlangja” a legenda szerint egy gyönyörű hercegnőről kapta a nevét
Röviden azt foglaljuk össze, hogy melyek voltak a Tham Luang Nang Non barlangban rekedtek sorsát nehezítő és segítő földrajzi tényezők.

Mint ismert 2018. június 23-án egy junior labdarúgócsapat 11-17 éves tagjai és 25 éves edzőjük rekedt a thaiföldi Pong Pha falu közelében kialakult Tham Luang Nang Non barlangban. 18 nap után sikerült egy nemzetközi mentőcsapatnak kimenekítenie a bajbajutottakat.

A barlang a Mianmari határ közelében emelkedő Doi Nang Non hegységben alakult ki. A hegység fő építőanyaga az óidő karbonidőszakában lerakódott mészkő, amelynek repedésein keresztül a lehulló csapadék a hegy gyomrába szivárog. A jól karsztosodó mészkőben különböző barlangrendszerek alakultak ki.

A térképen piros kerettel jelölve a hegységet felépítő kőzet (forrás: http://www.mapofthailand.org)

Délkelet-Ázsiában ebben az időszakban a nyári monszun hoz bő csapadékot. Jól látható az éghajlati diagramon is, hogy májustól szeptember végéig nagyon sok eső esik (pl. a júniusi csapadék mennyisége kb. hússzorosa a februárinak).

A közeli Chiang Rai éghajlati diagramja

A lehulló és a beszivárgó csapadék mennyiségétől függően különböző mennyiségű víz áramlik a barlangrendszerben: a száraz időszakban kevesebb, a csapadékos időszakban jóval több. A barlangban áramló víz mennyisége és a vízszint változása a lehulló csapadék mennyiségétől függ. Ha sok eső hullik, akkor a barlangban áramló víz szintje a szűk járatokban gyorsabban, a nagyobb üregekben lassabban emelkedik. A gyorsan emelkedő vízszint komoly veszélyt jelentett, ezért a gyerekek a tanárukkal a barlang egy magasabb pontján húzódtak meg (itt talált rájuk július 2-án egy brit búvár). Az éghajlati diagram alapján megállapítható, hogy április és október között nem szabad a barlangba bemenni.

A hegység keresztmetszetének egyszerűsített rajza

A megtalálásuk előtt (9 napig!) a gyerekek és a tanáruk túlélési esélyeit növelte, hogy nem száradtak ki (a barlangban hömpölygő zavaros és mindenféle fertőzést okozó élőlényekkel teli vízből nem ihattak). Ez pedig szintén a karsztosodásnak, a cseppkőképződés folyamatának köszönhető. A barlang repedésein, apró résein a felszínről beszivárgó víz a barlang mennyezetén megjelenik (közben kiválik belőle a mész is). Az információk szerint a barlang mennyezetéről lecsepegő vizet fogyasztották a bent rekedtek.

Cseppkőképződés: a barlang mennyezetén kiválik mész a mészkőrétegeken átszivárgó vízből; ezzel a tiszta vízzel pótolhatták a vízhiányt
[creativ_alertbox icon=”” colour=”theme” custom_colour=””] ATham Luang Nang Non , vagyis az „alvó hölgy nagy barlangja” a legenda szerint egy gyönyörű hercegnőről kapta a nevét. A hercegnő egyszerű származású szerelmével a barlangba menekült apja elől. Az apja azonban katonákat küldött utánuk, hogy megöljék a férfit, s a hercegnő emiatt öngyilkos lett. A környező hegyek pedig felvették testének formáját.[/creativ_alertbox]
Az „alvó hölgy fejének, nyakának, felső testének” sziluettje (forrás: Google Earth utcakép)
Ez az út vezet a barlanghoz (forrás: Google Earth utcakép)
Pong Pha falu, távolban a hegy (forrás: Google Earth utcakép)
Rizsföld Pong Pha falu közelében (forrás: Google Earth utcakép)
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.