Ázsia és Ausztrália Címlap

Földrajzi folyamatok, amelyek nehezítették és könnyítették a barlangban rekedt thaiföldi gyerekek sorsát

A Tham Luang Nang Non, vagyis az „alvó hölgy nagy barlangja” a legenda szerint egy gyönyörű hercegnőről kapta a nevét
Röviden azt foglaljuk össze, hogy melyek voltak a Tham Luang Nang Non barlangban rekedtek sorsát nehezítő és segítő földrajzi tényezők.

Mint ismert 2018. június 23-án egy junior labdarúgócsapat 11-17 éves tagjai és 25 éves edzőjük rekedt a thaiföldi Pong Pha falu közelében kialakult Tham Luang Nang Non barlangban. 18 nap után sikerült egy nemzetközi mentőcsapatnak kimenekítenie a bajbajutottakat.

A barlang a Mianmari határ közelében emelkedő Doi Nang Non hegységben alakult ki. A hegység fő építőanyaga az óidő karbonidőszakában lerakódott mészkő, amelynek repedésein keresztül a lehulló csapadék a hegy gyomrába szivárog. A jól karsztosodó mészkőben különböző barlangrendszerek alakultak ki.

A térképen piros kerettel jelölve a hegységet felépítő kőzet (forrás: http://www.mapofthailand.org)

Délkelet-Ázsiában ebben az időszakban a nyári monszun hoz bő csapadékot. Jól látható az éghajlati diagramon is, hogy májustól szeptember végéig nagyon sok eső esik (pl. a júniusi csapadék mennyisége kb. hússzorosa a februárinak).

A közeli Chiang Rai éghajlati diagramja

A lehulló és a beszivárgó csapadék mennyiségétől függően különböző mennyiségű víz áramlik a barlangrendszerben: a száraz időszakban kevesebb, a csapadékos időszakban jóval több. A barlangban áramló víz mennyisége és a vízszint változása a lehulló csapadék mennyiségétől függ. Ha sok eső hullik, akkor a barlangban áramló víz szintje a szűk járatokban gyorsabban, a nagyobb üregekben lassabban emelkedik. A gyorsan emelkedő vízszint komoly veszélyt jelentett, ezért a gyerekek a tanárukkal a barlang egy magasabb pontján húzódtak meg (itt talált rájuk július 2-án egy brit búvár). Az éghajlati diagram alapján megállapítható, hogy április és október között nem szabad a barlangba bemenni.

Ezt is elolvasom:
Negyvenmillió éve alakult ki az ázsiai monszunrendszer
A hegység keresztmetszetének egyszerűsített rajza

A megtalálásuk előtt (9 napig!) a gyerekek és a tanáruk túlélési esélyeit növelte, hogy nem száradtak ki (a barlangban hömpölygő zavaros és mindenféle fertőzést okozó élőlényekkel teli vízből nem ihattak). Ez pedig szintén a karsztosodásnak, a cseppkőképződés folyamatának köszönhető. A barlang repedésein, apró résein a felszínről beszivárgó víz a barlang mennyezetén megjelenik (közben kiválik belőle a mész is). Az információk szerint a barlang mennyezetéről lecsepegő vizet fogyasztották a bent rekedtek.

Cseppkőképződés: a barlang mennyezetén kiválik mész a mészkőrétegeken átszivárgó vízből; ezzel a tiszta vízzel pótolhatták a vízhiányt

A Tham Luang Nang Non, vagyis az „alvó hölgy nagy barlangja” a legenda szerint egy gyönyörű hercegnőről kapta a nevét. A hercegnő egyszerű származású szerelmével a barlangba menekült apja elől. Az apja azonban katonákat küldött utánuk, hogy megöljék a férfit, s a hercegnő emiatt öngyilkos lett. A környező hegyek pedig felvették testének formáját.

Az “alvó hölgy fejének, nyakának, felső testének” sziluettje (forrás: Google Earth utcakép)
Ez az út vezet a barlanghoz (forrás: Google Earth utcakép)
Pong Pha falu, távolban a hegy (forrás: Google Earth utcakép)
Rizsföld Pong Pha falu közelében (forrás: Google Earth utcakép)

Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Hűvös tavasz 2021/04/22
    A hazánk felett átvonuló hidegfront nyomában pénteken már szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, emiatt hétfőig jelentős változás nem lesz időjárásunkban, az ország nagy részén gomolyfelhős, napos idő várható néhol kevés csapadékkal. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet. A jövő hét elején, kedden, szerdán, újabb frontrendszer vonul át felettünk, kiadósabb csapadékkal.
  • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
    Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.