Ázsia és Ausztrália Címlap Tudomány

Szigetlakók, akik legyilkolják a hívatlan “vendéget”

Őslakosok támadnak a helikopterre (forrás: https://www.clarin.com)
John Allen Chau amerikai állampolgár számára egyértelmű volt, hogy tiltott helyen jár, ennek ellenére keresztény hitre szerette volna téríteni a szentinelézeket, de ők lemészárolták.

A Bengáli-öbölben fekvő Andamán-szigetek Északi-Szentinel nevű kicsiny szigetét (60 km²) kb. 60.000 évvel ezelőtt népesítette be ez a rendkívül zárkózott törzs, őseik Afrikából jutottak ide. Ők a szentinelézek.
A közösség tagjairól kevés információt tudunk, éppen azért, mert mindenféle kapcsolatfelvételt elutasítanak, gyakran ellenségesek. Az indiai kormány úgy döntött, hogy megvédi őket, tiltja a belépést a kis szigetre, de képeket, filmeket sem lehet készíteni a ritka népcsoportról.


Az indiai népszámlálás adatai szerint 2001-ben 21 férfi és 18 nő élt Északi-Szentinelen. Egy évtizeddel később, 2011-ben a hatóságok 12 férfit és 3 nőt láttak. Így egyértelmű volt, hogy a 2004-es földrengést követő szökőárt (cunamit) – ami 250 000 ember halálát okozta az Indiai-óceán térségében – néhányan túlélték ezen a kis szigeten. A tragédia után az indiai parti őrség helikoptere repült Szentinel fölé, és látták, ahogyan a bennszülöttek vonultak a nyilaikkal.

“Rájöttünk, hogy biztonságban vannak” – mondta a pilóta ironikusan, a New Delhi-i BBC Geeta Pandey szerint. Erről a “látogatásról” készült az alábbi ikonikus kép: a félig meztelen férfi a tengerparton az íjával felfelé mutogat.

Félig meztelen férfi a tengerparton a lándzsájával felfelé mutogat 2004. december 28-én (Reuters)

A szentinelézek gyűjtögető-vadászó életmódot folytatnak. A szakemberek úgy vélik, hogy, veszélyt jelentene rájuk, ha idegen emberekkel kapcsolatba kerülnének, ugyanis könnyen megfertőződhetnének különböző betegségekkel.

A bennszülöttekkel való kapcsolattartásnak számos akadálya van: a nyelvi különbözőség, de legfőképpen az, hogy az ide látogató idegenekkel elutasítóak, ellenségesek, nyilaikkal, lándzsáikkal azonnal megölnék őket. A szigetlakók és az idegenek végzetes találkozásokról több feljegyzés is tanúskodik. Például 2006-ban két halász kötött ki a parton, de őket is lemészárolták a szigetlakók.

Becslések szerint kb. 100 olyan közösség van a Földön (pl. Ecuadorban, Bolíviában, Peruban, Brazíliában, Kolumbiában), akik semilyen kapcsolatot nem alakítanak ki más emberekkel.
A parti őrség megpróbálta visszaszerezni a holttesteket, de őket is nyílzáporral fogadták. Arra is vannak bizonyítékok, hogy a betolakodókat a szigetlakók nem ették meg.

“A sziget tiltott terület, védelem alatt áll és senki sem mehet oda. Ezt az egy amerikai állampolgárt november 16-án azok a halászok látták utoljára élve, akik elvitték a szigetre.” – magyarázta Jatin Narwal, a rendőrség szóvivője.

“Szentinel lakói újra és újra megmutatták, hogy nem akarnak idegenekkel találkozni. A kívánságaikat tiszteletben kell tartani.”

Az AFP ügynökség jelentése szerint Chau a nyíllal átlőve haladt, amíg el nem buktott a homokban.

2017 óta az indiai kormány 3 év börtönbüntetést szab ki azokra, akik képeket vagy filmeket készítenek a szigetcsoport bennszülötteiről.

Forrás: BBC, The Guardian, EFE, Survival, Asian News International, The Telegraph, khabar.ndtv.com, National Geographic, AFP, Hindustan Times.

 

 

Facebook hozzászólás
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

  • The GambiaThe Gambia
  • Iraq Lakes Bounce BackIraq Lakes Bounce Back

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Nincs még vége 2020/09/26
    Az éjszakai özönvízszerű esőzést (Dunántúl!) okozó légörvény alakítja továbbra is időjárásunkat, átmenetileg szárazabb levegő érkezik most hozzánk, így vasárnap estig az ország nagy részén esőszünet várható, de utána ....
  • Eljött az idő... 2020/09/25
    Napok óta emlegetjük, hát most eljött az idő, már a kertek alatt van a hullámzó frontrendszer. Részletek a videóban.