Ázsia és Ausztrália Címlap Tudomány

Szigetlakók, akik legyilkolják a hívatlan “vendéget”

Őslakosok támadnak a helikopterre (forrás: https://www.clarin.com)
John Allen Chau amerikai állampolgár számára egyértelmű volt, hogy tiltott helyen jár, ennek ellenére keresztény hitre szerette volna téríteni a szentinelézeket, de ők lemészárolták.

A Bengáli-öbölben fekvő Andamán-szigetek Északi-Szentinel nevű kicsiny szigetét (60 km²) kb. 60.000 évvel ezelőtt népesítette be ez a rendkívül zárkózott törzs, őseik Afrikából jutottak ide. Ők a szentinelézek.
A közösség tagjairól kevés információt tudunk, éppen azért, mert mindenféle kapcsolatfelvételt elutasítanak, gyakran ellenségesek. Az indiai kormány úgy döntött, hogy megvédi őket, tiltja a belépést a kis szigetre, de képeket, filmeket sem lehet készíteni a ritka népcsoportról.


Az indiai népszámlálás adatai szerint 2001-ben 21 férfi és 18 nő élt Északi-Szentinelen. Egy évtizeddel később, 2011-ben a hatóságok 12 férfit és 3 nőt láttak. Így egyértelmű volt, hogy a 2004-es földrengést követő szökőárt (cunamit) – ami 250 000 ember halálát okozta az Indiai-óceán térségében – néhányan túlélték ezen a kis szigeten. A tragédia után az indiai parti őrség helikoptere repült Szentinel fölé, és látták, ahogyan a bennszülöttek vonultak a nyilaikkal.

Ezt is elolvasom:
Az óceánok közötti hőátadást bizonyították amerikai kutatók

“Rájöttünk, hogy biztonságban vannak” – mondta a pilóta ironikusan, a New Delhi-i BBC Geeta Pandey szerint. Erről a “látogatásról” készült az alábbi ikonikus kép: a félig meztelen férfi a tengerparton az íjával felfelé mutogat.

Félig meztelen férfi a tengerparton a lándzsájával felfelé mutogat 2004. december 28-én (Reuters)

A szentinelézek gyűjtögető-vadászó életmódot folytatnak. A szakemberek úgy vélik, hogy, veszélyt jelentene rájuk, ha idegen emberekkel kapcsolatba kerülnének, ugyanis könnyen megfertőződhetnének különböző betegségekkel.

A bennszülöttekkel való kapcsolattartásnak számos akadálya van: a nyelvi különbözőség, de legfőképpen az, hogy az ide látogató idegenekkel elutasítóak, ellenségesek, nyilaikkal, lándzsáikkal azonnal megölnék őket. A szigetlakók és az idegenek végzetes találkozásokról több feljegyzés is tanúskodik. Például 2006-ban két halász kötött ki a parton, de őket is lemészárolták a szigetlakók.

Becslések szerint kb. 100 olyan közösség van a Földön (pl. Ecuadorban, Bolíviában, Peruban, Brazíliában, Kolumbiában), akik semilyen kapcsolatot nem alakítanak ki más emberekkel.
A parti őrség megpróbálta visszaszerezni a holttesteket, de őket is nyílzáporral fogadták. Arra is vannak bizonyítékok, hogy a betolakodókat a szigetlakók nem ették meg.

Ezt is elolvasom:
Fel tudja sorolni az összes óceánt?

“A sziget tiltott terület, védelem alatt áll és senki sem mehet oda. Ezt az egy amerikai állampolgárt november 16-án azok a halászok látták utoljára élve, akik elvitték a szigetre.” – magyarázta Jatin Narwal, a rendőrség szóvivője.

“Szentinel lakói újra és újra megmutatták, hogy nem akarnak idegenekkel találkozni. A kívánságaikat tiszteletben kell tartani.”

Az AFP ügynökség jelentése szerint Chau a nyíllal átlőve haladt, amíg el nem buktott a homokban.

2017 óta az indiai kormány 3 év börtönbüntetést szab ki azokra, akik képeket vagy filmeket készítenek a szigetcsoport bennszülötteiről.

Ezt is elolvasom:
Fel tudja sorolni az összes óceánt?

Forrás: BBC, The Guardian, EFE, Survival, Asian News International, The Telegraph, khabar.ndtv.com, National Geographic, AFP, Hindustan Times.

 

 


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Jön egy melegfront 2021/01/27
    Átmenetileg szárazabb, csütörtökön viszont már enyhébb, ismét egyre nedvesebb levegő érkezik fölénk, emiatt a következő napokban csapadékosabbra fordul az idő. Enyhülés inkább délen, délnyugaton várható, északkeleten viszont akár kiadósabb havazásra is számíthatunk.... 
  • 2021. januári nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép 2021/01/26
    A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett főbb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze. Európában csapadékhiányos és túl nedves vidékek is előfordulnak, az USA őszi búza vetésterületének pedig mintegy harmadát aszály sújtja. A déli féltekén, Ausztráliában befejeződött a búza aratása, csaknem […]