Ázsia és Ausztrália Társadalom - népek, kultúrák

Császár- és korszakváltás Japánban

Harminc év után kedden búcsúzik a krizantémtróntól a 85 éves Akihito császár, a stafétabotot egy nappal később idősebb fia, Naruhito veszi át. Akihito leköszönésével az általa képviselt heiszei korszak is véget ér, Naruhito trónra lépésével pedig kezdetét vesz az új császári korszak, a reiva.

A császárváltásban az ősi törvények irányadók, az új császár május 1-jei beiktatására a szigetország rendkívül fegyelmezetten készült. A leköszönő Akihito császár már 2016-ban úgy érezte, hogy fogy az ereje, ezért azzal az ősi joggal élt, hogy a regnáló császár lemondhat a trónörökös javára.

Akihito 55 évesen, 1989. január 7-én lett a távol-keleti ország uralkodója és kedden a császári palotában rituálé keretében mond le a krizantémtrónról. Több mint kétszáz év múltán ő lesz az első japán császár, aki leköszön tisztségéről. Legutóbb 1817-ben Kokaku császár tett így.

Április 1-jén jelentették be az új császári korszak nevét: a heiszei korszakot a Naruhito trónörökös május elsejei trónra lépésével kezdődő reiva korszak váltja fel.

Akihito rendkívül népszerű volt, a 2011. március 11-i fukusimai katasztrófát követően például polgári ruhában utazta végig a földrengés, majd az azt követő szökőár sújtotta területeket. Az elmúlt hónapokban pedig minden szigetországi tartományba, azaz prefektúrába ellátogatott, hogy elbúcsúzzon népétől. Akihitót és feleségét, Micsiko császárnét mindenütt nagy szeretettel fogadták. Akihito 2002-ben Budapestre is ellátogatott, személyében először járt japán császár Magyarországon.

Az új császár hivatalba lépését tíznapos ünnepi időszak, az arany hét kíséri: több uralkodó mellett japánok milliói érkeznek Tokióba Naruhito köszöntésére. Államelnökök, kormányfők most nem utaznak a szigetországba, mert a császári beiktatási ceremónia október 22-én lesz, amelyre 2600 vendéget várnak.

Naruhito 59 évesen foglalja el a császári trónt, ez a kor Japánban fiatalnak számít, népszerűsége ezért várhatóan főleg a fiatalok körében lesz nagyobb. Naruhitónak és feleségének, Maszakónak egy lánya van, aki a jelenlegi törvények szerint nem követheti apját a trónon. A trónörökös ezért Naruhito öcsse, Fumihito herceg lesz.

Akihito uralmával a 30 éve tartó heiszei korszak is véget ér. A heiszei jelentése békét teremtő, ami apja, Hirohito, a világháború időszakát is magában foglaló császársága után a békés élet megteremtésének programját jelentette. Japán egyetlen országgal sem keveredett konfliktusba és az 1964-es tokiói olimpiáig a diplomáciai kapcsolatokat is sikerült kiszélesíteni szinte minden irányban. Ezt a békés vonalat őrizte és képviselte Akihito attól kezdve, hogy apja örökébe lépett.

A heiszeit felváltó új császári korszak a reiva nevet kapta. Erre is érvényes, hogy egyetlen szóba vagy mondásba kell megfogalmazni a császári “ars poeticát”. A reiva szó két kínai eredetű karakterből áll, bár a rei jelenthet parancsot vagy rendet, jelentése a gyönyörű vagy a csodálatos is, míg a második karakter, a va jelentése a béke, a harmónia. Így lett a korszak, egyben Naruhito programjának nem hivatalos neve a “gyönyörű harmónia”.

Japán rendkívül sokat változott a heiszei korban. A változásokban fordulópontot jelentett a pusztító erejű fukusimai földrengés és az azt követő szökőár. A katasztrófa egész Japánt megrázta, az újjáépítést példátlan összefogás kísérte, amely azóta is tart.


Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Kell a szánkó? 2021/12/05
    Éjszaka újabb csapadékzóna érkezik, a halmazállapot vegyes képet mutat ismét. Hétfőn fokozatosan elhagyja hazánkat a frontrendszer, mögötte kedden, szerdán nyugodtabb időszak várható, majd csütörtökön újra megmozdul fölöttünk a légkör.
  • Változékony bronzvasárnap 2021/12/04
    Advent második vasárnapja csapadékosan telik, ráadásul több hullámban számíthatunk eső, vegyes halmazállapotú csapadék, illetve északabbra havazás előfordulására is. A mikulás vasárnap este az Északi-középhegységben már havas tájak között indulhat útjának, délebbre viszont jobb ha esernyőt is visz magával.