Amiről a térkép mesél Címlap Színes mozaikok a nagyvilágból

A világ legmeredekebb fogaskerekű vasútja

Svájcban Luzerntől délre, a Vierwaldstättersee partján emelkedik a 2128 méter magas Pilatus-hegy. A hegy csúcsára fogaskerekű vasúttal (Pilatus-Bahn) is el lehet jutni Alpnachstadból. Ez a világ legmeredekebb fogaskerekű vasútja, aminek legnagyobb emelkedése 48%, de az átlag is 42%.

A fogak a fogasléc mindkét oldalán vannak, így két fogaskerékkel is tudnak kapaszkodni. A hóviszonyoktól függően májustól novemberig közlekedik.

A 1635 méteres szintkülönbséget 4818 méteres szakaszon teszi meg a fogaskerekű: az alsó végállomás tengerszint feletti magassága 441 méter, a felső végállomás 2073 méteres magasságban található. A vasút 1889-ben nyílt meg, gőzüzemű kocsik szállították az utasokat az 1937-es villamosításáig.

A Pilatust a 13. században említették meg először hivatalos iratok, de feljegyzések szerint, már jóval korábban is éltek itt kelta pásztorok. Igazi története azonban akkor kezdődött el, amikor fejlesztették a Gotthardweg elnevezésű túraútvonalat. Így aztán már nem csak a helyiek ácsorogtak Luzern hegyének lábánál, hanem utazók is a világ minden tájáról.

A Pilatusról gyönyörű kilátás nyílik Luzernra, a Vierwaldstattersee-re és az Alpok környező hegyeire. Pilatus hegyen van a Pilatussee (Pilátus-tó), amely egy monda szerint Pontius Pilatus nyugvóhelye, ezért a középkorban szigorúan tilos volt megmászni.

A legenda szerint Pilátust Tiberius császár láncra verette, amiért elítélte Jézust. Pilátus ezt követően öngyilkos lett és testét a Tiberis (Tevere) folyóba dobták. A folyó áradásokkal tiltakozott, ezért kivették a holttestet és a Rhône folyóba dobták. Miután itt is bajt okozott, ismét kivették és egy kicsi távoli tóba dobták a Pilátus-hegy oldalában, amely viszonylagos békét hozott. Így ez a kis tó maradt Pilátus lelkének végső nyugvóhelye, de a víz tükrének legapróbb megzavarása is hatalmas viharokat ébresztett. (Wikipédia)

(Források: http://vjm.hu/a-pilatus-hegy-es-luzern; https://www.travelo.hu/tura/20140724-kiprobaltuk-a-legmeredekebben-kozlekedo-fogaskerekut.html; http://www.erdekesvilag.hu/pilatus-vasut-a-vilag-legmeredekebb-fogaskerekuje)


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Eseménydús napok 2021/11/28
    Változékony, időnként szeles idő vár ránk több hullámban változó halmazállapotú csapadékkal.
  • Csigagyár 2021/11/27
    Újabb mediterrán ciklon érkezik, hatására több hullámban számíthatunk jellemzően esőre, záporra, de estétől, késő estétől nyugat felől növekszik a halmazállapot-váltás esélye. Délelőtt az Alföldön nagyobb területen lesz szakadozottabb a felhőzet, így ott még kisüthet a nap a front érkezése előtt.