Amerika Címlap Tudomány

Hatalmas kráter a grönlandi jég alatt

Illusztráció a feltételezett becsapódásról (forrás: https://www.sciencemag.org)
Geológusok szerint a grönlandi Hiawatha-gleccser gleccser több mint 1 km vastag jege nagy titkot rejt.

Két évvel ezelőtt egy júliusi napon Kurt Kjær éppen Grönland északnyugati része felett repült a Hiawatha-gleccser irányába, hogy a gleccserből kimosott hordalékból mintát gyűjtsön. Kjær, aki a dán Természettudományi Múzeum geológusa, feltételezése szerint a gleccser több mint 1 km vastag jege nagy titkot rejt. A Hiawatha-gleccser nem egyenes szegélyű jégfolyamként közelíti meg a Jeges-óceánt, hanem egy helyen nagy félkörívet tesz, mintha ott a jég egy medencéből ömlene ki. 18 órányi mintagyűjtés után Kjær megtalálta azokat az ásványi kristályokat, amelyekkel bizonyíthatta a gleccser alatt rejtőzködő felszín titkát.

A pirossal körbehatárolt terület jelöli ki a feltételezett krátert (fotó: https://www.space.com)

A Hiawatha-gleccser alatt Kjær és munkatársainak vizsgálatai szerint egy 31 km átmérőjű becsapódási kráter található, amely elég nagy ahhoz, hogy teljes Washingtont vagy éppen Párizst elnyelje. A krátert a kutatócsoport elsődleges vizsgálatai alapján egy 1,5 km átmérőjű vasmeteorit becsapódása hozta létre, amely nagy valószínűséggel valamikor az elmúlt 100 000 év során történt.

Noha ez a becsapódás lényegesen kisebb volt, mint a 66 millió évvel ezelőtt történt Chicxulub-becsapódás Mexikóban, mégis jelentősen befolyásolhatta bolygónk történetét. A becsapódás pontos ideje ugyan még vita tárgyát képezi, de a kutatócsoportból, amelynek Kjær is tagja, páran úgy vélik, hogy a legutolsó jégkorszak vége felé, kb. 13 ezer évvel ezelőtt történt. Ez az időszak egybeesik a mamutok és más nagy testű állatok kihalásával, valamint Észak-Amerika benépesülésével.

2016 májusában végzett radarfelvételek öt figyelemreméltó kiemelkedést jeleztek a feltételezett kráter központjában, amelyek egy kb. 50 m magas központi csúcs jelenlétére utaltak. A radarképek azt is felfedték, hogy a kráter alja rendkívüli módon csipkézett mintázatú. Ha ide 100 000 évnél korábban csapódott volna be egy aszteroida, amikor a terület még jégmentes volt, akkor az olvadó jég eróziója simára csiszolta volna a becsapódás helyét. A radarjelek azt is mutatták, hogy a mélyebb jégrétegek nem egyenletesek voltak, hanem teljesen turbulensek, amely szintén egy fiatal becsapódásra utal.

De a kutatócsoport további és még közvetlenebb bizonyítékokat keresett feltételezésük bizonyítására. Ezért is volt szükség Kjær azon ásványmintáira, amelyeket 2016-ban a gleccser belsejéből kimosódó folyóvíz hordalékából gyűjtött. A gleccserüledék vizsgálata során olyan üvegszemcséket találtak, amelyek vulkánkitörésnél is magasabb hőmérsékleten keletkezhetnek csak. És ami még fontosabb, hogy olyan kvarckristályokat fedeztek fel, amelyek jellegzetes sávos mintázata szinte kizárólag nukleáris fegyverek vagy földönkívüli hatások intenzív nyomására képződhetnek.

A kutatócsoport jelenleg a becsapódás pontos idejének és bolygónkra gyakorolt hatásának megállapításán dolgozik.

Írta: Paul Voosen
Fordította: Kádár Anett

Forrás: https://www.sciencemag.org/news/2018/11/massive-crater-under-greenland-s-ice-points-climate-altering-impact-time-humans
és: https://www.space.com/42431-giant-impact-crater-hidden-under-greenland-ice.html?_ga=2.139937843.1468339867.1543224695-604771628.1543224694

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.