Amerika Tudomány

Grönlandi porviharok

Az erős szelek hatására kialakult a porfelhő (fotó: NASA)
Ha épp Grönlandon jársz, és egy furcsa felhő sötétíti el az eget, akkor az akár „gleccserlisztből” is állhat - a tudósok szerint.

A NASA szerint a kutatókat régóta foglalkoztatják a Grönland felett kialakuló „gleccserlisztes” porviharok, de csak ez év szeptemberében sikerült egy 130 km-es, masszív porfelhő kialakulását és sodródását megfigyelni a sziget északi részén elhelyezkedő Ittoqqortoormiit falucskától északnyugatra. A gleccserek a kőzeteket finom porrá őrlik, így keletkezik a gleccserliszt, írja a NASA. A műholdak korábban csak kisebb viharokat fedeztek fel alkalmanként, a mostani volt „idáig a legnagyobb”.

„Volt már példa hasonló porviharokra korábban is, de a felhőborítottság miatt elég nehéz őket műholdakkal észrevenni” – nyilatkozta Joanna Bullard, az egyesült királyságbeli Loughborough Egyetem természeti földrajz professzora. „Izlandról és Nyugat-Grönlandról származó terepi adatok azt jelzik, hogy a porviharok ritkán hosszabbak két napnál.”

A megfigyelt gleccserlisztes porvihar akkor alakult ki, amikor a térség egyik nyári ártere a késő szeptemberi hideg időjárásban kiszáradt, és nagy mennyiségű üledéket hagyott hátra, amelyet a még északabbról érkező gleccserek szállítottak ide.

A NASA műholdjai nyomon követték az ártér kiszáradását, és rögzítették azt is, ahogy szeptember 29-én az egyre szürkébbé váló ártér felett az erős szelek hatására kialakult a porfelhő.

Szeptember 29-én az egyre szürkébbé váló ártér felett az erős szelek hatására kialakult a porfelhő (fotó: NASA)

A NASA szerint ezek a porfelhők azért is érdekesek, mert a kutatók még nem tudnak róluk sokat, ahogy arról sem, hogyan befolyásoljak az éghajlatot. Ugyanis míg az Egyenlítőhöz közelebb kialakuló nagy porviharok köztudottan befolyásolják az éghajlatot, a „gleccserlisztes” porviharok szerepe még rejtély.

Rafi Letzter, Staff Writer, November 2, 2018.
https://www.livescience.com/64001-glacier-flour-greenland.html
https://earthobservatory.nasa.gov/images/92891/glacier-flour-in-greenland-skies

Fordította: Kádár Anett

Facebook hozzászólás

A Földrajz Magazinon több mint 1500 bejegyzés, cikk olvasható. 2019-ben még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, hogy támogassa 300 Ft-tal a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Tudná 300 Ft-tal támogatni magazinunkat?

A Földrajz Magazinon több mint 1500 bejegyzés, cikk olvasható. 2019-ben még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, hogy támogassa 300 Ft-tal a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

Powered by Theme Mason

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Gyenge hidegfront 2020/01/18
    Gyenge hidegfront érkezik, de mire eléri a Duna vonalát, meg is szűnik. Csapadék a Dunántúlon várható. Ez havazás formájában érkezik, majd a Nyugat-Dunántúlon havas esőbe vált át. Mivel 0 fok felett lesz itt a csúcsérték, ez nem marad meg.
  • Hidegfront kevés hóval 2020/01/17
    Szombaton az ország nagyobb részén folytatódik a borult, párás, ködös idő. A Nyugat-Dunántúlon késő délutántól havazás kezdődik.