Amerika

A trópusi viharból 5-ös fokozatú Dorián hurrikán keletkezett

Két napja még trópusi viharnak írták le, pénteken este már négyes erősségű volt a Florida felé közelítő Dorian hurrikán.
Két napja még trópusi viharnak írták le, pénteken este már négyes erősségű volt a Florida felé közelítő Dorian hurrikán.

A hivatalosan június 1-től november 30-ig tartó atlanti hurrikánszezon eddig meglehetősen gyenge volt. Mindössze Barry erősödött gyenge hurrikánná Lousiana partjainál még július közepén. Másfél hónap kellett, hogy érkezzen a következő, várhatóan szintén gyenge hurrikán. Dorian jelenleg még csak mint trópusi vihar örvénylik a Kis-Antilláktól nyugatra, a pályája északnyugat felé tart. – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat augusztus 28-án a honlapján. Két nappal később már 4-es fokozatú hurriánná alakult.

A miami Országos Hurrikán Központ adatai szerint a még a Bahamák felé tartó hurrikán az Atlanti-óceán fölött tovább erősödhet, és az elmúlt 30 év legerősebb vihara lehet. A Bahamákon pénteken evakuálták a veszélyeztetett vidékeken élő lakosságot és a turistákat.

Floridában péntek reggel óta az állam egész területén rendkívüli állapot van érvényben. A floridai Key Westen és környékén – az állam legdélibb területein – pénteken felszólították a turistákat, hogy – bár a hurrikán várhatóan csak vasárnap este, hétfőn reggel ér partot, de – azonnal hagyják el a vidéket. A szokottnál magasabb dagály már elöntötte a Miami Beach mentén lévő utcákat és házakat. Több megyében vasárnaptól kötelező evakuálást rendelnek el. A Cape Canaveral-i Kennedy űrközpontot vasárnap lezárják, miként vasárnaptól zárva tart az orlandói Disneyworld szórakoztatópark is. Az orlandói nemzetközi repülőtér várhatóan hétfőn reggeltől nem fogad és nem indít járatokat.

Hogyan keletkezik a hurrikán?

A hírhedt trópusi forgószelek, trópusi ciklonok a legerősebben felmelegedő óceáni térségekben az északi és a déli félgömbön alakulhatnak ki, és a légkör legpusztítóbb jelenségei közé tartoznak. Ezek 400-500 km átmérőjű, rendkívül alacsony nyomású központ körül kialakuló, orkánerősségű széllel pörgő képződmények. A forgószél sebessége éppen a nagy légnyomáskülönbség miatt akár 200-250 km/órás sebességet is elérhet.

Mivel azonban az óceánok hőmérséklete az év nagy részében az Egyenlítőtől északra melegebb, a trópusi ciklonok elsősorban az északi félgömbön jönnek létre.

A hurrikán kialakulásának kulcstényezője az óceán felszíni hőmérséklete.

A meleg víz az a “fűtőanyag”, ami a vihar fokozódásához vezet, mivel a hő és a nedvesség az óceán felszínéről a légkörbe jut. A felszálló párás, meleg levegő hatására zivatarfelhők keletkeznek. A keletkező felhők még több párát szívnak magukba, a függőleges irányú feláramlás és a forgómozgás egyre intenzívebb.

A Dorián hurrikán útvonala és a tenger felszíni hőmérséklete (forrás: https://earthobservatory.nasa.gov/images/145551/dorian-moves-over-storm-fueling-waters )
A képernyőmentés 2019. augusztus 31-én készült a windy.com oldalról

A kifejlődött trópusi ciklon az uralkodó szelek és a Coriolis-erő által meghatározott pályán, általában nyugati irányban mozog. Mivel fenntartásához a meleg tengerből származó hőutánpótlás szükséges, ha ez megszűnik, gyorsan veszít erejéből. Az energiaveszteséghez hozzájárul a trópusi ciklon és a felszín között fellépő súrlódás, valamint a heves esőzés is.
Amikor a hurrikán forgása gyorsul, a középpontjában az egyre intenzívebbé váló feláramlás miatt csökken a légnyomás. A trópusi ciklon középpontjában kialakul egy lefelé áramlás. A ciklon középpontját a ciklon szemének nevezik, átmérője 15-40 kilométer.

Ezt is elolvasom:
A Blanca hurrikán belsejében
A levegő mozgása a hurrikánban (forrás: Földrajz 9. OFI)

A trópusi ciklonok így nagy szerepet játszanak a Föld hőháztartásában, a trópusi meleg gyakran a mérsékelt övezetbe jut.

Születési helyükről – a magasabb szélességek ciklonjaihoz hasonlóan – fokozatosan északabbra sodródnak. Évente átlagosan ötven trópusi ciklon jön létre a Földön, a legtöbb a Csendes-óceán északi medencéjében, illetve a Karib-tenger térségében. A trópusi ciklonokban nincsenek frontok.

Három forgó légörvény. Mi a különbség?

Mérsékelt övezeti ciklonok, tájfunok, hurrikánok, tornádók: mindegyik forgó mozgást végző légköri képződmény, amelyekben a szél és a csapadék súlyos pusztításokat okozhat. A mérsékelt övezeti ciklonok erősen eltérő tulajdonságú (hideg-meleg) légtömegeket határoló felület, a front hullámzásából alakulnak ki. Átmérőjük a legnagyobb a három képződmény közül: 1000–5000 km. Frontok vannak bennük.
A trópusi ciklonok mindig a meleg tengerek felett keletkeznek. Nincsenek bennük frontok. Átmérőjük 400–500 km. A Csendes-óceánon hurrikánnak, az Indiai-óceánon tájfunnak nevezik azokat.
A tornádók helyi jelenségek, a zivatarfelhő forgó mozgása következtében a felhőből a talajig lenyúló képződmények. Élettartamuk rövid, néhány perc. Átmérőjük pár métertől pár kilométerig terjed. Általában szárazföld fölött alakulnak ki.

A hurrikán neveiről bővebben itt olvashat.

Frissítés

A cikk publikálása után közölték a hatóságok, hogy a Dorián hurrikán elérte az 5-ös, legmagasabb fokozatot.

A Bahama-szigetek történetének legpusztítóbb hurrikánjává erősödött vasárnap a Florida felé közelítő Dorian.

Az óránként 285-300 kilométeres sebességű széllel süvítő vihar vasárnap este 7-8 méter magasra korbácsolta fel a tenger hullámait. Az amerikai televízióknak a bahamai helyi tévétől származó tudósításai arról tanúskodnak, hogy a vihar hajókat fordított fel, háztetőket szakított le, s egyes negyedeket földig tarolt.

A miami székhelyű amerikai Országos Hurrikán Központ katasztrofálisnak minősítette az ötös erősségű vihart, amely elsőként a Bahamák észak-nyugati részén fekvő Abaco-szigetekre csapott le, s az Atlanti-óceán eddigi legpusztítóbb, 1935-ös hurrikánjához hasonlította.

A szakértők szerint a lassan mozgó vihar szokatlanul hosszan, 24 órán keresztül tartózkodik a karibi térségben, és előrejelzéseik szerint hétfőn este csap le Floridára.

A vasárnapi délután kiadott előrejelzések egyelőre nem változtak: a vihar irányt változtatott, és elkerülve Florida belső vidékeit, a partvidéken söpör végig. Floridában, Georgiában és Észak-Karolinában már rendkívüli állapot van, Dél-Karolina kormányzója, Henry McMaster pedig vasárnap este hirdetett ki rendkívüli állapotot.

Forrás:


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Hűvös tavasz 2021/04/22
    A hazánk felett átvonuló hidegfront nyomában pénteken már szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, emiatt hétfőig jelentős változás nem lesz időjárásunkban, az ország nagy részén gomolyfelhős, napos idő várható néhol kevés csapadékkal. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet. A jövő hét elején, kedden, szerdán, újabb frontrendszer vonul át felettünk, kiadósabb csapadékkal.
  • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
    Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.