Amerika

6,2-es erősségű földrengés volt Kanada nyugati partjainál

2013. szeptember 3-án 6,2-es magnitúdójú földrengés pattant ki három kőzetlemez határán.

2013. szeptember 3-án 6,2-es magnitúdójú földrengés pattant ki három kőzetlemez határán.

Az Észak-Amerikai-, a Csendes-óceáni- és a Juan de Fuca-lemez határán keletkezett a földrengés. A lemezmozgás ebben a régióban elég bonyolult, ugyanis az Észak-Amerikai- és a Csendes-óceáni-lemez egymás mellett csúszik el párhuzamusan, míg a Juan de Fuca-lemez az Észak-Amerikai-lemez alá bukik 50 mm/év sebességgel.

map_plate_tectonics_cascades
A terület tektonikai vázlatát mutatja be az ábra

http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/usb000jg6b#summary


Ezt is elolvasom:
8,3-as erősségű földrengés rázta meg Chile partjait
Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
    Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.
  • Az OMSZ átáll az 1991–2020-as éghajlati normál használatára 2021/04/22
    Éghajlati visszatekintőinkben és más éghajlati leírásainkban az aktuális jellemzőket mindig 30 éves időszakok átlagaihoz, a klímanormálokhoz viszonyítjuk, segítségükkel határozzuk meg a hazánk területén, illetve az egyes településeken megszokottnak mondható éghajlati jellemzőket. Mivel 2020-szal újabb évtized zárult, mostantól az 1991–2020-as időszakot tekintjük alapnak. A "sokéves átlag" és a "szokásos" ezentúl ezt az időszakot jelenti írásainkban. Tanulmányunkban […]