Amerika

6,2-es erősségű földrengés volt Kanada nyugati partjainál

2013. szeptember 3-án 6,2-es magnitúdójú földrengés pattant ki három kőzetlemez határán.

2013. szeptember 3-án 6,2-es magnitúdójú földrengés pattant ki három kőzetlemez határán.

Az Észak-Amerikai-, a Csendes-óceáni- és a Juan de Fuca-lemez határán keletkezett a földrengés. A lemezmozgás ebben a régióban elég bonyolult, ugyanis az Észak-Amerikai- és a Csendes-óceáni-lemez egymás mellett csúszik el párhuzamusan, míg a Juan de Fuca-lemez az Észak-Amerikai-lemez alá bukik 50 mm/év sebességgel.

map_plate_tectonics_cascades
A terület tektonikai vázlatát mutatja be az ábra

http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/usb000jg6b#summary

Facebook hozzászólás
Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Kissé felemás kedd 2020/10/26
    Az északkeleti országrészbe világosabb (naposabb), a Nyugat-Dunántúlra szürkébb (felhősebb) időt hoz a kedd. Az esernyőre inkább csak az Alpokalján és a Kisalföld egy részén lesz szükség, és a hőmérséklet is ott maradhat el a kellemes tartománytól.
  • Jubileumi Homogenizálási Szeminárium és Interpolációs konferencia 2020/10/26
    2020. október 12-14. között zajlott a 10. Homogenizálási Szeminárium és 5. Interpolációs Konferencia az OMSZ-ban és a világ számos pontján egyszerre, ugyanis a járványügyi helyzethez alkalmazkodva, online rendeztük.