Amerika

6,2-es erősségű földrengés volt Kanada nyugati partjainál

2013. szeptember 3-án 6,2-es magnitúdójú földrengés pattant ki három kőzetlemez határán.

2013. szeptember 3-án 6,2-es magnitúdójú földrengés pattant ki három kőzetlemez határán.

Az Észak-Amerikai-, a Csendes-óceáni- és a Juan de Fuca-lemez határán keletkezett a földrengés. A lemezmozgás ebben a régióban elég bonyolult, ugyanis az Észak-Amerikai- és a Csendes-óceáni-lemez egymás mellett csúszik el párhuzamusan, míg a Juan de Fuca-lemez az Észak-Amerikai-lemez alá bukik 50 mm/év sebességgel.

map_plate_tectonics_cascades
A terület tektonikai vázlatát mutatja be az ábra

http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/usb000jg6b#summary

Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.