Címlap Tudomány

Globe Measuring 2014 – a Föld kerületének megmérése

2014. június 21-én a nyári napforduló idején megismételhetjük Eratoszthenész több mint két évezreddel ezelőtti elmés mérését.

Eratoszthenész földkerület-meghatározása az első olyan mérés ahol az eredményen kívül a művelet folyamatának leírása is fennmaradt.

A Föld méretéről az első, mai értelemben is pontosnak nevezhető elképzelés több mint kétezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. A lenyűgöző eredmény egy egyszerű, ám ötletes méréshez kötődik, amit az alexandriai könyvtár vezetője, a földrajztudós Eratoszthenész (Kr.e. kb. 276-195) végzett el.

Észrevette, hogy a Nílus melletti Szienében (ma Asszuán) a nyári napforduló (június 21.) idején délben a napsugarak árnyékvetés nélkül hatolnak le a nilométerek fenekére. (A nilométerek a Nílus partján ásott mély kutak voltak, melyeket a folyó közepes, hullámjárástól mentes vízállásának meghatározására használtak a kútba épített mérce segítségével.) A kutak fala függőleges, ezért ez a jelenség csak akkor fordulhat elő, ha a Nap az ég tetőpontján, a zenitben van.

Ezt is elolvasom:
Térképet készítettek egy exobolygó felhőzetéről

Eratoszthenész tudta, hogy a Föld gömbölyű, és feltételezte, hogy a Nílus észak felé folyik, vagyis egy meridián mentén. Ezért a következő év ugyanazon napján egy másik Nílus menti városban (Alexandria) gnomonnal megmérte, hogy a Nap milyen messze delel a zenittől, ami a két hely szélességkülönbségét adta. Az eredmény a kör ötvened részének adódott. A két város közötti távolságot (a meridián ívhosszát) kincstári birtokkimutatások alapján 5.000 stadionnak számította. Így, ha a kör ötvened része ennyi, akkor a teljes kör (a földkerület) ötvenszer ennyi, tehát 250.000 stadion. A stadion értéke nem ismert pontosan, hossza területenként és koronként 111 és 192 m között változott. Az Eratoszthenész által használt stadion hossza valószínűleg 157,5 m lehetett. Ezzel az értékkel számolva a földsugár 6269, a földkerület 39375 kilométernek adódik ami megdöbbentően közeli a ma használatos földmérethez (6378 ill. 40008 km).

Ezt is elolvasom:
Ekkora naprendszerről még nem tudtunk eddig

EratosthenesMeasureEarth

A pontos eredmény a hibák véletlenszerű összejátszásának is köszönhető. Ezek:

  1. A két város távolsága valószínűleg durva becslés eredménye, mert gyanúsan kerek érték.
  2. Alexandria és Sziené nem egy délkörön fekszik, Sziené majdnem 3°-kal keletebbre van.
  3. Sziené nem pontosan a Ráktérítőn van, hanem attól 65 km-rel északra.
  4. A szélességkülönbség (7° 6,5′) kevesebb, mint a kör ötvened része (7° 12′).

http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/szakdolg/kzsolt/tema/htm/eratomer.htm

A mérés lényegét Carl Sagan Kozmosz c. filmjében is megismerhetjük.

A mérés oldala »


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Csütörtököt mondunk... 2021/03/03
    ...válaszként arra a kérdésre, hogy meddig tart a csendes, napközben kellemes hőmérsékletű időjárás. Pénteken egy hidegfront kavarja fel az állóvizet, de hogy mennyire, hoz-e télies fordulatot, a kisfilmből kiderül.
  • Inverzió! 2021/03/03
    A troposzférában a magassággal általában csökken a hőmérséklet, az ezzel ellentétes jelenséget, vagyis a hőmérséklet magassággal való emelkedését inverziónak nevezzük. A nyugodt időjárású, gyengén szeles éjszakákon inverzió épül ki, tehát speciális hőmérséklet-rétegződésű időjárási helyzet áll fenn. A légkör melegítésében, hűtésében a talajfelszínnek kulcsszerep jut; most a talajközeli légrétegek alaposan lehűltek, és mivel szél nem fújt, […]