Címlap Nemek földrajza Társadalom - népek, kultúrák

Teljes abortusztilalom Lengyelországban?

A lengyel nők tiltakoznak a szigorítás ellen: "Mentsük meg a nőket!" (Fotó: https://twitter.com/dabrowska_mpr)
A lengyelek többsége nem támogatja az abortusztörvény szigorítását.

A felmérést a TNS közvélemény-kutató intézet végezte a lengyel rádió hírcsatornája (PolskieRadio24) számára.

A megkérdezettek 42 százaléka úgy véli, hogy nem kell változtatni a jelenlegi előírásokon. Az 1993-ban elfogadott, a magzat védelméről szóló, abortusz-kompromisszumnak is nevezett törvény három esetben engedélyezi a terhességmegszakítást:

  • ha a terhesség nemi erőszak következménye,
  • ha az anya élete veszélyben forog, vagy
  • ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.

A törvény szigorítását a megkérdezettek 14 százaléka tartotta kívánatosnak. A teljes abortusztilalommal egyenlő szigorítást az a törvényjavaslat tartalmazza, melyet júliusban a Stop Aborcji (Stop az abortusznak) nevű életvédő szervezet nyújtott be, miután több mint 450 ezer támogató aláírást gyűjtött.

A javaslat nem zárja ki a terhességmegszakításon átesett nők megbüntetését sem, amit még a lengyel püspökök is vitatnak. Viszont lehetővé teszi az anyán végzett életmentő beavatkozást annak árán is, ha ennek során olyan kezelési módszerekhez kell folyamodni, amelyek a magzat halálát okozhatják. A veszélyeztetett terhességből születő beteg gyermekeket nevelő családok számára a javaslat nagyobb anyagi és szakértői támogatást nyújtana.

A válaszolók 25 százaléka úgy tartja, hogy a jelenlegi törvényen lazítani kell. Egy erre vonatkozó törvényjavaslatot a Ratujmy Kobiety (Mentsük Meg a Nőket) nevű kezdeményezés keretében nyújtottak be liberális civil szervezetek, melyek több mint 215 ezer aláírást gyűjtöttek.

A liberális tervezet a terhesség 12. hetéig minden megszorítás nélkül engedélyezné az abortuszt, az ennél idősebb magzatok esetében a terhességmegszakítás a jelenleg érvényes három kivétel esetében lenne megengedett.

A megkérdezettek 19 százaléka nem nyilvánított véleményt.

Facebook hozzászólás
Támogatom a Földrajz Magazint

TÁMOGATÓKAT KERESÜNK

RSS Időjárás

  • Szombaton hidegfront 2018/12/07
    Szombaton hidegfront vonul át hazánk felett.  Délelőtt többfelé számíthatunk esőre, délután a Dunántúlon azonban  már  kisüthet a nap is. Átmenetileg több helyen megerősödik az északnyugati szél.

A NAP KÉPE – NASA

A nap képe - NASA

Nézze meg a NASA által készített, naponta frissülő fotókat!