Színes mozaikok a nagyvilágból

Európa legritkább orchideáját újra felfedezték az Azori-szigeteken

Európa legritkább orchideafaját újra felfedezték az Azori-szigetek egy vulkáni gerincén - jelentették be kutatók.

Európa legritkább orchideafaját újra felfedezték az Azori-szigetek egy vulkáni gerincén – jelentették be kutatók.

A Hochstetter-orchideát már 1838-ban látták, ám csaknem két évszázadon át nem sikerült az új virágot hivatalosan is elismertetni.

Kutatók most megvizsgálták a szigetek orchideáit, és három fajukat azonosították – idézi a BBC hírportálja a PeerJ című tudományos lapban közölt tanulmányt.

Az orchideafélék a virágos növények egyik legelterjedtebb és legtöbb fajjal rendelkező családja, Európában több mint 300 fajuk él. A kutatócsoport a kilenc sziget száz meg száz virágából vett mintát, hogy DNS-üket elemezze, és részletes méréseket is végeztek rajtuk.

Két fajt találtak: az elterjedt, rövidsarkantyús orchidea minden szigeten virágzott, a ritkább, keskenyajkú csak nyolc szigeten.

A Sao Jorge-sziget egyik vulkáni gerincén azonban meglepő felfedezést tettek: egy harmadik, különlegesen ritka orchidea virított az érintetlen tájban.

Richard Bateman, a kutatás vezetője, a londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek munkatársa elmondta: még inkább meglepődött, mikor a szakirodalom tanulmányozása során rájött, hogy a különlegesen ritka virágfajt már az Azori-szigetekre látogató első komoly botanikai expedíció felfedezte 1838-ban.
(http://www.bbc.co.uk/nature/25259754)

(MTI, fotó: Wikipédia)

Facebook hozzászólás
Címkék
Támogatom a Földrajz Magazint

FoldrajzMagazin

A honlap szerkesztője.

Hozzászólok

Írd ide a hozzászólásodat!

TÁMOGATÓKAT KERESÜNK

RSS Időjárás

A NAP KÉPE – NASA

A nap képe - NASA

Nézze meg a NASA által készített, naponta frissülő fotókat!