Európa Globális problémák, fenntartható fejlődés Színes mozaikok a nagyvilágból

Az enyhe időjárás miatt nem alszanak téli álmot a medvék a Pireneusokban

A fotó illusztráció
Szokatlan jelenséget tapasztaltak az utóbbi hetekben az észak-kelet spanyolországi Alt Pireneu Nemzeti Park munkatársai.

Egy anyamedvét és három bocsát látták élelem után kutatni a hegyekben 1800 méteres magasságban, ami azt jelzi, hogy az enyhe tél miatt nem vonultak vissza téli álmot aludni.

A szakemberek a napokban közzétettek egy videofelvételt is, amelyen jól látszik, hogy a Caramellita nevű barna medve és kölykei egy sziklás hegyoldalon kapaszkodnak felfelé, majd elérve a bokrokat falatozni kezdenek a földre hullott termésből.

Általában november végén a medvék barlangokba húzódnak, és április elejéig ki sem dugják az orrukat. Időnként előfordul, hogy a hímek közül néhányan hamarabb ébrednek a téli álomból, mint a többség. A nőstényekre azonban ez nem jellemző.

A medvék nem a hideg, hanem az élelemhiány miatt alusszák át a telet,

de a január közepén szokásos hőmérsékletnél most 5-6 fokkal melegebb van, és ahol a medvecsaládot látták, csak foltokban található hó, míg máskor egy méter magas hóréteg fedi a sziklákat. Vagyis azért vannak ébren, mert könnyen találnak táplálékot.

A spanyol-francia határon fekvő hegységben mintegy 40 barnamedve él egy fajtamentő programnak köszönhetően, amely során Szlovéniából költöztettek át medvéket, miután az őshonos barna medvék eltűntek a Pireneusokból.

Néhány évvel ezelőtt az észak-nyugat spanyolországi Kantábriai-hegységben észleltek egy nagyobb barnamedve-populációt, amelynek létszáma meghaladja a 250-et.

 

Facebook hozzászólás
Támogatom a Földrajz Magazint