Országról országra Színes mozaikok a nagyvilágból

113 éve született az Adidas atyja, Adolf Dassler

Adolf és Rudolf Dassler közös vállalkozásban kezdett sportcipőket gyártani, a cég neve Gebrüder Dassler Schuhfabrik - Dassler Testvérek Cipőgyára volt.

 Adolf és Rudolf Dassler közös vállalkozásban kezdett sportcipőket gyártani, a cég neve Gebrüder Dassler Schuhfabrik – Dassler Testvérek Cipőgyára volt. Hamarosan rivalizálni kezdtek, és külön céget alapítottak. Adi Dassler az Adidas márkát. Rudolf Dassler szintén a kereszt és a vezetékneve elejéből megalkotta a RUDA márkanevet, ami nem sokkal később Puma lett.

Adolf Dassler egy Nürnberg melletti kis faluban, Herzogenaurachban (Németország) született. 1920-ban az atlétikát kedvelő, kenyerét pékként kereső Adolf Dassler falujában egy kis műhelyben futócipőket kezdett készíteni. A cég neve Gebrüder Dassler Schuhfabrik – Dassler Testvérek Cipőgyára volt.

Az első világháború után olcsón jutott a cipők elkészítéséhez szükséges nagy mennyiségű alapanyaghoz. 1924-ben már olyan sikeres volt a vállalkozása, hogy testvére, Rudolf is beszállt az üzletbe. A testvérek egészen 1948-ig sikeresen gyártották együtt a sportcipőket, ám olyannyira összevesztek, hogy Rudolf a falut átszelő patak túloldalára költözött, és megalapította a Puma márkát. A sportfelszereléseket gyártó cég 1948-tól az Adolf Dassler nevéből alkotott Adidas márkanevet viseli.

Adolf és Rudolf kibékíthetetlen ellentéte örökre megmaradt. Rudolfot halálos ágyánál sem látogatta meg Adolf. Bár a testvérpár egy temetőben nyugszik, de annak két legtávolabbi pontján.

(FM)

Facebook hozzászólás
Címkék
Támogatom a Földrajz Magazint

FoldrajzMagazin

A honlap szerkesztője.

Hozzászólok

Írd ide a hozzászólásodat!

TÁMOGATÓKAT KERESÜNK

RSS Időjárás

  • Változékonyabb időre számíthatunk 2018/10/17
    A Kárpát-medencétől keletre anticiklon helyezkedik el. Ugyanakkor a medencétől északnyugatra egy magassági hidegörvény található. Ez a hidegörvény holnap térségünk fölé helyeződik.

A NAP KÉPE – NASA

A nap képe - NASA

Nézze meg a NASA által készített, naponta frissülő fotókat!