Országról országra

Olaszországban évente 3 milliárd pizza fogy el

Az olasz nemzeti eledelnek számító pizzának egyre nagyobb a sikere az egész világon.

Az olasz nemzeti eledelnek számító pizzának egyre nagyobb a sikere az egész világon – derült ki az olasz vendéglátósokat tömörítő Fipe hétfőn közölt adataiból, amelyeket a Nápolyban rendezendő pizza világbajnokság alkalmából tettek közzé.

A már kétezer évvel ezelőtt az ókori Pompejiben is sütött tésztaspecialitás tavaly 62 milliárd eurós üzlet volt a világon. A pizza-piac 78 százalékát még mindig Európa – Olaszország, Németország, Franciaország és Spanyolország – adja.

A pizza titka az, hogy “egyszerű, ízletes, gyors és gazdaságos” – állapította meg a Fipe felmérése. Olaszországban hetente 56 millió, évente 3 milliárd pizza fogy el. Étteremben és otthon a kerek formájú pizzát fogyasztják, de egyre népszerűbb a kockára vágott és utcán fogyasztható pizza is, amely a legnépszerűbb utcán árusított ételekkel versenyzik.

Itáliában 42 ezer “beülős” pizzéria működik, 21 ezer utcai fogyasztásra árulja a pizzát. Összesen százezer embert foglalkoztatnak, ezek hatvanöt százaléka olasz, a többiek észak-afrikaiak és kelet-európaiak. A kerek pizza átlagos ára Olaszországban hat euró ötven cent. A pizzát a legdrágábban Milánóban, a legolcsóbban Nápolyban és a még délebbi Reggio Calabriában árulják, ahol egy paradicsomos, mozzarella-sajtos margherita pizzáért három eurót kérnek.

Nápolyban szeptember 3-4-én rendezik a 12. pizza világbajnokságot. A zsűri a felhasznált alapanyagok mellett elsősorban a pizzasütők kézügyességét figyeli.

(MTI, fotó: REUTERS/Ciro De Luca/Agnfoto/ITALY, www.traditionalnapolitanpizza.com)

Facebook hozzászólás
Támogatom a Földrajz Magazint