Címlap Országról országra

Magabiztosnak, de harciasnak látják Kínát a külföldiek

Magabiztosnak, harciasnak és arrogánsnak látják Kínát más országok lakói - derül ki a Global Times című központi napilap felméréséből.

Magabiztosnak, harciasnak és arrogánsnak látják Kínát más országok lakói – derül ki a Global Times című központi napilap felméréséből.

Az újság novemberben 14 ország több mint 14 ezer lakosát kérdezte Kínával kapcsolatos véleményéről. A felmérésben egyebek közt az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, a Dél-afrikai Köztársaság, Dél-Korea, Japán, Oroszország, India és Vietnam lakosai vettek részt.

A válaszadók csaknem egyharmada “magabiztosnak” látja a kelet-ázsiai országot a nemzetközi színtéren, és csaknem ugyanennyien, 30 százaléknyian “harciasnak” ítélik Pekinget. A “bonyolult” szót szintén magas arány, mintegy 28 százalék választotta a Kínára leginkább illő jelzőként, s a leggyakoribb válaszok között a “kemény”, az “arrogáns” és az “együttműködő” is szerepelnek – részletezi a kutatást a Global Times.
Általánosságban a válaszadók 36 százaléka fogalmazott úgy: kedveli Kínát, a környező országok körében ugyanakkor ennél alacsonyabb, 25 százalékos ez az arány.

A felmérés a lap szerint az első, kínai média által végzett politikai témájú nemzetközi közvélemény-kutatás.
A Global Times úgy látja, Kína “puha erejének” növelésére szorul, globális felemelkedésével politikai és gazdasági téren kívüli nemzetközi befolyása nem nő párhuzamosan, egy állam erejét viszont “puha erejének” nagysága jellemzi leginkább. Amennyiben ennek javításán nem dolgozik a kormány, a vezető hatalommá válás nem lesz teljes körű – figyelmeztették Pekinget az elmúlt évben többször is kínai és nemzetközi szakértők.

A puha erő hiányának is tulajdonítható a bizalmatlanság, amely Kínát a külföldi lakosok részéről körbeveszi – hangzanak a további érvek. Az ország megítélése az amerikai Pew Kutatóintézet egy nyári, 38 országra kiterjedő felmérése szerint sem kifejezetten pozitív. A megkérdezettek 50 százaléka volt általánosságban kedvező véleménnyel Kínáról, s 36 százalék állította ennek ellenkezőjét, miközben az Egyesült Államok esetében 63 és 30 százalék volt ez az arány.

(MTI)

Facebook hozzászólás
Címkék
Támogatom a Földrajz Magazint

TÁMOGATÓKAT KERESÜNK

RSS Időjárás

  • Változékonyabb időre számíthatunk 2018/10/17
    A Kárpát-medencétől keletre anticiklon helyezkedik el. Ugyanakkor a medencétől északnyugatra egy magassági hidegörvény található. Ez a hidegörvény holnap térségünk fölé helyeződik.

A NAP KÉPE – NASA

A nap képe - NASA

Nézze meg a NASA által készített, naponta frissülő fotókat!