Ázsia és Ausztrália Címlap Országról országra

Komoly visszaélésekre derült fény az “egyke-bírságokkal” kapcsolatosan Kínában

A kínai könyvvizsgáló hivatal bizonyítékot talált arra, hogy az "egyke-bírságokkal" Kína-szerte széles körben visszaélnek a helyi kormányzatok.

A kínai könyvvizsgáló hivatal bizonyítékot talált arra, hogy az “egyke-bírságokkal” Kína-szerte széles körben visszaélnek a helyi kormányzatok – számolt be a kínai sajtó.

A nemzeti könyvvizsgáló iroda kilenc tartományi szintű közigazgatási egység vizsgálatakor kiderítette: 2009 és 2012 májusa között azokban a hivatalokban legalább 1,6 milliárd jüan (57,6 milliárd forint) értékben történt visszaélés a családtervezési politika ellen vétők által befizetett bírságokkal kapcsolatban.
Ezeket az összegeket azokra a városi párokra róják ki, akik a hivatalosan engedélyezett egy gyermek mellé második, harmadik csemetét is vállalnak, átlagos összege pedig gyerekenként több tízezer jüan. Az úgynevezett “társadalmi kárpótlási illetéket” a helyi kormányzatoknak kell beszedniük, de az összeget közszolgáltatásokra kell fordítaniuk, az nem képezi részét hivatalos bevételeiknek.

A könyvvizsgáló hivatal ugyanakkor a pénzeket illetően számos visszásságot fedett fel. Így több helyi kormányzatról derült ki: a befolyt összegeket fogadások tartására, bónuszok kiosztására, irodájuk korszerűsítésére fordították. A vizsgált közigazgatási egységek közt a statisztikák szerint a közép-kínai Hunan tartományban volt legnagyobb mértékű a visszaélés. Ott mintegy 10 millió jüan (360 millió forint) egyke-bírságot használtak fel szabályellenesen, vagyis fordították azt többek között a helyi kormányzat működtetésére, vendégek fogadására, vagy az alkalmazottak juttatásaira.

A jelentésből az is kiderül: hogy bevételeiket növeljék, a helyi kormányok országszerte illegálisan emeltek a bírság összegén, és felhatalmazás nélkül pluszköltségeket is felszámoltak a többgyerekes párok bírságolásakor. A Hszinhua hírügynökség információi szerint a helyi vezetések a “plusz  gyermekek” számát sem a valóságnak megfelelően jelentették.

A jelentésre és a sajtóbeszámolókra válaszul Mao Csü-nan, a nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság szóvivője megígérte: a díjbeszedés hatékonyságát és a bírságok kezelésének módját is javítani fogják. Erősítik a felügyeletet, az átláthatóságot pedig kötelező, rendszeres jelentési kötelezettséggel növelnék.     Az egyke-bírságok sorsának kérdése szeptember elején került a közvélemény figyelmének középpontjába, miután tizennégy jogász közösen fordult a hatóságokhoz azzal a kéréssel, hogy hozzák nyilvánosságra a társadalmi kompenzációs illetékek felhasználásának részleteit.

(MTI)

Facebook hozzászólás
Támogatom a Földrajz Magazint

TÁMOGATÓKAT KERESÜNK

RSS Időjárás

  • Lehűlés kezdődik, napról napra mérséklődik a felmelegedés 2018/11/13
    Változás kezdődik időjárásunkban. Egy érintőleges hidegfront mögött szerdán már hidegebb levegő éri el a Kárpát-medencét. Mérséklődik a felmelegedés, de a csúcsérték még így is az ilyenkor megszokottnál magasabban alakul. Számottevő csapadék továbbra sem várható.

A NAP KÉPE – NASA

A nap képe - NASA

Nézze meg a NASA által készített, naponta frissülő fotókat!